بررسي اثرات جايگاه بذر در طول گل آذين و ارتفاع بوته مادري روي هتروبلاستي بذر خاكشير تلخ چیست ؟
بررسي اثرات جايگاه بذر در طول گل آذين و ارتفاع بوته مادري روي هتروبلاستي بذر خاكشير تلخ چیست ؟
بررسی اثرات جایگاه بذر در طول گل آذین و ارتفاع بوته مادری روی هتروبلاستی بذر خاکشیر تلخ چیست ؟
این بررسی در اموزشکده کشاورزی داراب در سال 1381 انجام شده است . در ازمایشگاه و گلخانه مطالعات جوانه زنی شده گیاچه روی بذر هایی که از موقیعیت های مختلف گل اذین و ارتفاع های مختلف بوته مادری خاکشیر تلخ برداشت شده بودند با استفاده از طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد . تیمار ها عبارت بودند از سه ارتفاع بوته مادری (60 _ 40 ، 80 _ 60 و 80 _ 100 سانتیمتر ) و سه موقیعت بذر در طول گل اذین شامل : 1- بذر های موجود در خورجین های اول تا پنجم گل اذین ) 2- بذرهای موجود در خورجین های ششم تا دهم گل اذین ) 3 – بذر های موجود در بالای گل اذین ( بذر های موجود در خورجین های ششم تا دهم و اول تا پنجم گل اذین بلند ترین طول ساقه چه را تولید می کند .
یکی از مکانیزم های مهم در بقا ء علف های هر تغییر در درصد جوانه زنی بذر علفهای هرز روی پایه مادری می باشد که به ان هتروبلاستی گفته می شود . تفاوت در رسیدگی بذر های روی پایه مادری باعث تفاوت در جوانه زنی انها خواهد شد که این موضوع یک مزیت اکوژوکی است
عواملی مانند تغییرات طول روز ، دما ، کیفیت و شدت نور ، سن گیاه مادری ، موقیعت بذر روی گل اذین و ارتفاع پایه مادری در درصد جوانه زنی بذر ها موثر می باشد . پدیده هترومورفیسم نیز در تعداد زیادی از اشکال و رنک های متفائت که هر کدام از این بذر عل قدرت جوانه زنی متفاوتی دارند که این پدیده به عوامل محیطی و ژنتیکی پایه مادری بر می گردد و به نوبه خود نقش مهمی در بقاء بذر علف های هرز در خاک دارد .
منبع : جهاد کشاورزی