کنه عنکبوتی چیست ؟
کنه تارعنکبوتی یا کنه تارتن یکی ازخطرناک ترین آفات درختان و بسياري از گونه های مختلف گياهان است. اين آفت در جمعيت هاي زياد، به اکثر درختان میوه ازجمله گردو خسارت زيادي وارد مي كند و میوه ها از نظركمي وکيفي به شدت آسیب می بينند.
علائم خسارت و آلودگي به کنه:
1-وجود تارهاي كنه روی برگ و سرشاخه ها ( به همین جهت به آنها کنه تارتن می گویند).
2- جمع شدن گرد و خاك روي گياه
3-زرد، قهوه اي، گاهي لوله شدن، خشك شدن و ريزش برگها.
توجه کنید که هرشرایطی که به ایجاد گرد و خاک وتجمع آن روی برگ منجرشود، باعث ازدیاد و بقاء بیشتر آفت روی گیاه و در نتیجه افزایش خسارت آن می شود.
مشخصات آفت:
کنه در حالت بالغ، بیضی شکلی است که طول آن 4/.تا 5/.میلی متر است.کنه های نرکوچکترهستند. رنگ کنه در بهار سبزمایل به زرد و درتابستان و زمستان قرمز و نارنجی است. روی پشت بدن این جانور، دو نقطه دیده می شودکه به همین جهت به آن کنه دونقطه ای نیز می گویند. تخم های این کنه گرد و زردرنگ است.
نحوه ی زندگی:
کنه تارتن زمستان را (در این زمان به رنگ قرمز قهوه ای دیده می شوند) درشکاف درختان،زیرکلوخه ها و یا در زیر کاه وکلش و برگهای خزان کرده می گذراند و با مناسب شدن هوا، كنه ها روي گياهان منتشر مي شوند. با توجه به اینکه تخم ها بعداز 5 تا 12روز باز شده و نوزاد های کنه خارج می شوند و نیز با توجه به این که اکثر سموم موجود در بازار بر روی تخم های کنه ها و شته ها تاثیری ندارند، دلیل تکرار سمپاشی بعد از 15 روز مشخص می شود.
دوره رشد و نمو و فعالیت کنه ها بستگی کامل به دما و رطوبت دارد. دربهار كه هوا خنک است فعالیت كنه كم است اما جمعیت و خسارت آن در تابستان به بالاترین حد می رسد. در واقع هوای گرم و خشک برای تولید مثل و افزایش جمعیت این کنه بسیار مناسب است.
روشهای مبارزه :
1- كاهش گرد و غبار محیط با روش های ممکن
2-شستشوي درختان با آب خالص و یا مخلوط آب و مایع ظرفشویی (به نسبت دو ليتر مايع ظرفشويي در 1000 ليتر آب). آنچه که اینجا اهمیت دارد استفاده از سمپاش مناسب دارای فشار پاشش مناسب و دقت در شستشوی درخت است. بهتر است درخت از بالا به پایین و از جهات مختلف شستشو داده شود.
3-مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم کنه کش اختصاصی یا حشره کش – کنه کش مانند مايتاك، مروسید، امایت، نیسورون، نئورون و دانیتول. استفاده ي متناوب از كنه كشهاي مختلف الزامي است تا از بروز مقاومت در کنه ها به سموم کنه کش جلوگیری شود.
4- آبیاری متعادل تاثیر زیادی درجلوگیری ازخسارت كنه دارد. بیشترین خسارت کنه روی درختانی است که دچار تنش آبی هستند.
5- خودداری ازکاربرد سموم حشره کش با طیف وسیع و خودداری ازکاربرد گوگرد و ترکیبات آن جهت کنترل بیماری هایی مانند سفیدک. زیرا سموم حشره کش با طیف وسیع بر روی دشمنان طبیعی این کنه تاثیر گذاشته و به راحتی آنها را از بین می برند. (پس بهتراست درکنترل سفیدکهاي سطحی غير از ابتداي فصل، ازقارچ کش های اختصاصي به جاي گوگرد استفاده شود)
منبع : http://f3groups.com/index.php/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/128-kane-tar-ankaboti