تاثير تلقيح قارچ آربوسكولار ميكوريز و كود شيميايي فسفره توليد دو گونه يونجه يكساله را شرح دهید .

1.19Kعناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) پاسخ به سوالات عمومی در زمینه تغذیه گیاهان

پرسش و پاسخ عمومی در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان در زیر این مقاله قابل نمایش عموم میباشد و طرح سوال به صورت رایگان است

تقریباً 20 عنصر مغذی و ریز مغذی از مواد مغذی ضروری برای تأمین کلیه نیازهای بیوشیمیایی گیاهان به حساب می آیند.

اهداف یادگیری

  • تشخیص عناصر مورد نیاز گیاهان به صورت تخصصی
[caption id="attachment_53342" align="aligncenter" width="378"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود پرسش و پاسخ عناصر مورد نیاز گیاهان[/caption]

امتیاز کلیدی مطالب

  • اگر گیاه نتواند چرخه حیات خود را بدون آن کامل کند ، اگر هیچ عنصر دیگری نتواند عملکرد مشابه را انجام دهد و مستقیماً در تغذیه نقش داشته باشد ، یک عنصر ضروری است.
  • یک ماده مغذی ضروری مورد نیاز گیاه در مقادیر زیاد ، عنصر درشت مغذی ماکرو نامیده می شود ، در حالی که ماده مغذی مورد نیاز در مقدار بسیار کم ، عنصر ریز مغذی میکرو نامیده می شود.
  • منابع کمبود یا ناکافی مواد مغذی بر رشد گیاه تأثیر منفی می گذارد ، که منجر به توقف رشد ، رشد کند ، کلروز یا مرگ سلول می شود.
  • حدود نیمی از مواد مغذی ضروری ریز مغذی هایی مانند بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس ، مولیبدن ، نیکل ، سیلیسیم و سدیم است.

شرایط کلیدی برای تغذیه گیاهان

  • ریز مغذی : ماده معدنی ، ویتامین یا ماده دیگری که حتی در مقادیر بسیار کمی برای رشد یا متابولیسم ضروری است.
  • کلروز : زردی بافت گیاه به دلیل از دست دادن یا عدم وجود کلروفیل
  • درشت مغذی : هر یک از عناصر مورد نیاز مقدار زیادی از موجودات زنده است

مواد مغذی ضروری

گیاهان برای تأمین تمام نیازهای بیوشیمیایی خود فقط به نور ، آب و حدود 20 عنصر نیاز دارند. به این 20 عنصر عناصر مغذی ضروری گفته می شود . برای اینکه یک عنصر ضروری تلقی شود ، سه معیار لازم است:
  1. یک گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند
  2. هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد
  3. این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد

درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو

عناصر اساسی را می توان به عناصر درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو تقسیم کرد . مواد مغذی مورد نیاز گیاهان در مقادیر بیشتر را عناصر درشت مغذی می نامند. حدود نیمی از عناصر اساسی عناصر مغذی در نظر گرفته می شوند: کربن ، هیدروژن ، اکسیژن ، نیتروژن ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، منیزیم و گوگرد. اولین کربن (C) برای تشکیل کربوهیدرات ها ، پروتئین ها ، اسیدهای نوکلئیک و بسیاری از ترکیبات دیگر به کربن (C) نیاز است. بنابراین ، در همه ماکرومولکول ها وجود دارد. به طور متوسط ​​، وزن خشک (به استثنای آب) سلول 50 درصد کربن است ، و آن را به یک قسمت اصلی از مولکول های زیستی گیاه تبدیل می کند. [caption id="attachment_53343" align="aligncenter" width="401"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود ماکرو و میکرو پرسش و پاسخ کود میکرو و ماکرو[/caption]
عناصر اساسی مورد نیاز گیاهان : برای اینکه یک عنصر به عنوان یک ماده اساسی در نظر گرفته شود ، گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند ، هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد و این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد.

عناصر فراوان در چرخه رشد گیاهان نقش نیتروژن

عنصر فراوان بعدی در سلولهای گیاه نیتروژن (N) است. بخشی از پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک است. ازت در سنتز برخی ویتامین ها نیز استفاده می شود. هیدروژن و اکسیژن عناصر درشت مغذی هستند که بخشی از بسیاری از ترکیبات آلی هستند و همچنین آب را تشکیل می دهند. اکسیژن برای تنفس سلولی لازم است.

نقش موثر اکسیژن در گیاهان

گیاهان از اکسیژن برای ذخیره انرژی به شکل ATP استفاده می کنند. فسفر (P) ، ماکرومولکول دیگر ، برای سنتز اسیدهای نوکلئیک و فسفولیپیدها لازم است. به عنوان بخشی از ATP ، فسفر امکان تبدیل انرژی غذایی را از طریق فسفوریلاسیون اکسیداتیو به انرژی شیمیایی فراهم می کند. انرژی نور در حین فتوسفریلاسیون در فتوسنتز به انرژی شیمیایی تبدیل می شود. و به انرژی شیمیایی تبدیل می شود تا هنگام تنفس استخراج شود.

نقش گوگرد در تغذیه گیاهان

گوگرد بخشی از آمینو اسیدهای خاص مانند سیستئین و متیونین است و در چندین کوآنزیم وجود دارد. گوگرد همچنین به عنوان بخشی از زنجیره انتقال الکترون که شیب های هیدروژن در تبدیل انرژی نور به ATP نقش اساسی دارند ، در فتوسنتز نقش دارد.

نقش پتاسیم در تغذیه گیاهان

پتاسیم (K) به دلیل نقش آن در تنظیم باز و بسته شدن روزنه مهم است. روزنه ها به عنوان روزنه هایی برای تبادل گاز به حفظ تعادل آب سالم کمک می کنند. پمپ یون پتاسیم از این فرآیند پشتیبانی می کند.

نقش منیزیم در بهبود عملکرد گیاه

منیزیم (منیزیم) و کلسیم (کلسیم) نیز از عناصر مغذی مهم هستند. نقش کلسیم دو برابر است: برای تنظیم انتقال مواد مغذی و پشتیبانی از بسیاری از عملکردهای آنزیم. منیزیم برای فرآیند فتوسنتز مهم است. این مواد معدنی همراه با ریز مغذی ها به تعادل یونی گیاه نیز کمک می کنند.

عناصر مورد نیاز ارگانیسم های خاک به شرح زیر است

ارگانیسم ها علاوه بر عناصر مغذی زیاد ، به عناصر مختلفی به مقدار کم نیاز دارند. این ریز مغذی ها یا عناصر کمیاب در مقادیر بسیار کمی وجود دارند. هفت ریز مغذی اصلی شامل بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس و مولیبدن است.

عناصر ریز مغذی میکرو

معرفی عناصر ریز مغذی و نقش آنها در تغذیه گیاهان

نقش بور در تغذیه گیاهان

اعتقاد بر این است که بور (B) در انتقال کربوهیدرات در گیاهان نقش دارد. همچنین در تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کند. کمبود بور غالباً باعث بازگرداندن جوانه ها خواهد شد.

نقش کلر در تغذیه گیاهان

کلر (Cl) برای اسمز و تعادل یونی لازم است. همچنین در فتوسنتز نقش دارد.

نقش مس در بهبود عملکرد گیاهان

مس (مس) جز component برخی از آنزیم ها است. علائم کمبود مس شامل قهوه ای شدن نوک برگها و کلروز (زردی برگ ها) است.

نقش آهن در بهبود عملکرد گل و گیاه

آهن (Fe) برای سنتز کلروفیل ضروری است ، به همین دلیل کمبود آهن منجر به کلروز می شود.

نقش منگنز در بهبود عملکرد گیاهان

منگنز (Mn) برخی از آنزیم های مهم دخیل در تشکیل کلروفیل را فعال می کند. گیاهان کمبود منگنز در رگهای برگ های آن کلروز ایجاد می کنند. در دسترس بودن منگنز تا حدودی به pH خاک بستگی دارد.

نقش مولیبدن در تغذیه گیاهان جوان

مولیبدن (Mo) برای سلامت گیاه بسیار ضروری است ، زیرا گیاهان از آن برای کاهش نیترات به شکل های قابل استفاده استفاده می کنند. بعضی از گیاهان از آن برای تثبیت نیتروژن استفاده می کنند. بنابراین ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود.

نقش روی در بهبود عملکرد و تغذیه گیاهان

روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است.

کمبود عناصر غذایی در گیاهان چه مواردی را ایجاد خواهد کرد

کمبود هر یک از این مواد مغذی ، به ویژه عناصر مغذی درشت ، می تواند روی رشد گیاه تأثیر منفی بگذارد. بسته به ماده مغذی خاص ، کمبود آن می تواند باعث توقف رشد ، رشد کند یا کلروز شود. کمبود شدید ممکن است منجر به علائم مرگ سلول در برگها شود. [caption id="attachment_53344" align="aligncenter" width="405"]کمبود عناصر در گیاهان و تغذیه نا مناسب کمبود عناصر در گیاهان[/caption]

عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) هدف ما پاسخ به سوالات شما عزیزان در راستای تکمل علوم کشاورزی ایران

سازمان زنجیره تامین بهشت با ایجاد بستری در جهت پاسخگویی به سوالات راهکاری برای کمک به کشاورزان را نهادینه کرده است .

با بارگذاری سوال و جواب در فروش محصولات سهیم باشید و خود را بازنشسته کنید .

جهت مطالعه روند سهم دهی به شما عزیزان میتوانید وارد بستر تکمیل علم شوید .

بهترین تغذیه برای گیاهان چیست ؟

هدف ما پاسخ به سوالات شما میباشد و در این راستا بیش از هزاران سوال و جواب در اختیار شما قرار میدهیم .

سوالاتی که در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) بارگذاری شده است به صورت دسته بندی در بخش های مختلف تقسیم شده است .

دسته بندی ها در تمامی زمینه های گیاهی به تفکیک میباشد .

تعدادی از دسته هایی که بارگذاری شده است و در آنها مطالبی تخصصی به صورت سوال و جواب ذخیره شده است به شرح زیر است .

دسته های تخصصی ایجاد شده در زمینه عناصر مورد نیاز گیاهان چیست ؟

کود مناسب گیاهان دارویی که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی فضای باز که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی آپارتمان که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب درختان میوه که به تفکیک تمامی درختان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب سبزیجات که به تفکیک تمامی سبزیجات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب کاکتوس ها که به تفکیک تمامی کاکتوس ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب نشاء که به تفکیک تمامی نشاء ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب غلات که به تفکیک تمامی غلات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

هدف پاسخگویی و ساختار سازی سازمان چیست ؟

پاسخ به تمامی سوالات صنایع کشاورزی و زیر دسته اصلی عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) میتواند راهکاری برای بهبود تولیدات محصولات زراعی ، باغی و گلخانه ای باشد .

هدف این سازمان از ایجاد بستری در راستای تکمیل علوم در تمامی زمینه ها کمک به ایران و ایرانی میباشد و میکوشد تا بتاند راندمان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان را فراهم آورد .

فراموش نکنید پلن های درآمدی سازمان در راستای عرضه محصولات به کشاورزان به صورت سهم بندی صورت گرفته است و اعضای فعال در زمینه پاسخ گویی به سوالات و نیز طراحان سوال های تخصصی میتوانند در فروش محصولات کشاورزی سهیم باشند .

محتوای بارگذاری شده از مقالات خارجی جمع آوری و ترجمه شده است - مطالعه و انتشار با ذکر منبع بلامانع است bio.libretexts.org

مرکز آموزش ویدئویی بستری برای آموزش های رایگان کشاورزی .

">عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود )
کود سلفات کود سولفات پتاسیم کود نیترات کود نیتروژن
0

9c572ae6b5c42c46e5753b4da968046f64c22353 14 - تاثير تلقيح قارچ آربوسكولار ميكوريز و كود شيميايي فسفره توليد دو گونه يونجه يكساله را شرح دهید .تاثير تلقيح قارچ آربوسكولار ميكوريز و كود شيميايي فسفره بر رشد و توليد دو گونه يونجه يكساله را شرح دهید .

مصطفی قدیری سوال ویرایش شده دسامبر 29, 2020
گذاشتن نظر
0

تاثیر تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریز و کود شیمیایی فسفره بر رشد و تولید دو گونه یونجه یکساله را شرح دهید

ﻗﺎرچ ﻫﺎي اﻧﺪوﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢ ﻣﻲ ﻫﺎي ﻣﻔﻴﺪ ﺧﺎﻛﺰي ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻌﻨﻮان ﻳﻜـﻲ از اﻧﻮاع ﻛﻮدﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ ﺑﺨﺸﻲ از اﺣﺘﻴﺎﺟﺎت ﻏﺬاﻳﻲ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺷﺪه)ﺑﻪ وﻳﮋه ﻋﻨﺼﺮ ﺑﺎ اﻫﻤﻴﺖ ﻓـﺴﻔﺮ ( را ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪ . ﺑﺮرﺳﻲ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻤﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻳﻚ ﮔﻮﻧﻪ از اﻳﻦ ﻗﺎرچ ﻫﺎ ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ رﺷـﺪ و ﺗﻮﻟﻴـﺪ دو ﮔﻮﻧﻪ ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ ﺑﺼﻮرت آزﻣﺎﻳﺶ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮك ﻫﺎي ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ دو ﻋﺎﻣـﻞ ﻛـﻮد زﻳﺴﺘﻲﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي) در دو ﺳﻄﺢ ﺑﺎ ﻛﻮد و ﺑﺪونﻛﻮد ( و ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ) در دو ﺳـﻄﺢ ﺻـﻔﺮ و 65 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻓﺴﻔﺮ در ﻫﻜﺘﺎر ( ﺑﺎ 4 ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ آﻣﻮزﺷﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺻﻨﻌﺘﻲ ﺷﺎﻫﺮود ﺑﻪ اﺟﺮا در آﻣﺪ . ﻧﺘـﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻠﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻫﺮ دو ﻧﻮع ﻋﻠﻮﻓﻪ ﮔﻴﺎه ﻗﺎرچ Glomus intraradices اي ﺑﺎ درﺻـﺪ ﻫﻤﺰﻳـﺴﺘﻲ رﻳﺸﻪ و وزن ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ را ﺑﻪ ﻃﺮز ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻌﻨﻲ دار و وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ را ﺑـﻪ ﻃـﺮز ﻣﻌﻨـﻲ داري ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻗﺮار داده اﺳﺖ و ﻋﻤﻠﻜﺮدﻋﻠﻮﻓﻪ را ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 30 ﺑﻴﺶ از درﺻـﺪ اﻓـﺰاﻳﺶ داد اﻣـ ﺎ اﺳـﺘﻔﺎده از ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﻣﻴﺰان ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي را ﺑﺸﺪت ﻛﺎﻫﺶ داد . ﺑـﺎ ﺗﻮﺟـﻪ ﺑـﻪ اﺛـﺮ ﻣﺜﺒـﺖ ﻗـﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ در ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﮔﻴﺎه ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ، ﺑﻨﻈﺮ ﻣﻲ رﺳﺪﻣﻲ ﺗﻮان از اﻳﻦ ﻧﻮعﻗﺎرچ ﻫﺎ ﺑﻌﻨﻮان ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ ﺑﺠﺎي ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه در ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل ﻋﻠ ﻮﻓﻪ و ﻧﻴـﻞ ﺑـﻪ ﻛـﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار ﺳﻮدﺑﺮد .

زﻳﺎن اﻣﺮوزه ﻫﺎي اﻗﺘﺼﺎدي و زﻳﺴﺖ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﺑﻲ ﻧﺎﺷﻲ از اﺳﺘﻔﺎده روﻳﻪ ا زﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ در ﻛﺸﺎورزي در ﺳﻄﺢ ﺟﻬﺎﻧﻲ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه و ﺑﺪﻳﻬﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﺮاي اﻳﻦ ﻧﻮع ﻛﻮدﻫﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ 12) ﺷﻮد ،2، .(1 ﻫﺪف اﺻﻠﻲ ﻛﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار ﻛﻪ ﺑﻮﺟﻮد آﻣﺪن آن ﺑﺮاي ﺣﻴﺎت اﻧﺴﺎﻧﻲ ﻳﻚ ﺿﺮورت اﺳﺖ، ﻛﺎﻫﺶ ﻧﻬﺎده ﻫﺎي ﻣﺼﺮﻓﻲ، اﻓﺰاﻳ ﺶ ﭼﺮﺧﻪ داﺧﻠﻲ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﺧﺎك از ﻃﺮﻳﻖ ﻛﺎﻫﺶ ﺧﺎك ورزي و اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﻮدﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ ﺑﺠﺎي ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴ ﺎﻳﻲ در ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزي و ﺗﻮﻟﻴﺪ 12) ﻏﺬاي ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺳﺖ ،10، .(1 ﻣﻨﺸﺎء ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻫﺮ ﻳﻚ از اﻧﻮاع ﻛﻮدﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﻮده و ﻳﻜﻲ از ﻣﻌﺮوﻓﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢﻫﺎي ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻨﻨﺪه اﻳﻦ ﻧﻮع ﻛﻮدﻫﺎ، ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ 1 ﻫﺎي 17) ﻫﺴﺘﻨﺪ ،12، (9 . ﻛﻠﻤﻪ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻛﻪ از دو Myco ﺑﺨﺶ Rhiza ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎي ﻗﺎرچ و e ﺑﻪ ﻣﻌﻨﻲ رﻳﺸﻪ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ ﺑﻪ ﻧﻮﻋﻲ راﺑﻄﻪ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﻴﻦ ﺑﺮﺧﻲ ﻗﺎرچ ﻫﺎي ﺧﺎﻛﺰي ﺑﺎ رﻳﺸﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن اﺷﺎره دارد .ﻗﺎرچ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺟﻮاﻣﻊ ﻫ ﻤﺰﻳﺴﺖ ﺑﺎ اﻏ ﮔﻮﻧﻪ ﻠﺐ ﻫﺎي ﮔﻴﺎﻫﻲ را داﺷﺘﻪو ﺑﻌﻨﻮان ﻧﻮع ﻳﻚ ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ ، ﺑﺮاي اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزي داراي اﻫﻤﻴﺖ 15) اﻧﺪ ،8،3، ﻣﻮارد، .(2 در ﺑﺴﻴﺎري ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي در رﻳﺰوﺳﻔﺮ، ﻧﻘﺶ واﺳﻄﻪ اي را ﺑﻴﻦ رﻳﺸﻪ ﮔﻴﺎه و ﺗﻮده ﺧﺎك ﻋﻬﺪه دار اﺳﺖ و ﺑﻪ ﮔﻴﺎه در ﺟﻬﺖ ﺟﺬب آب و ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬ اﻳﻲ)ﻓﺴﻔﺮ ﺑﻮﻳﮋه ( از ﺧﺎك ﻛﻤﻚ ﻣﻲ 20) ﻧﻤﺎﻳﺪ ،15، .(9 ﻋﻼوه ﺑﺮ اﺛﺮ اﻳﻦ ﻧﻮع 1- Mycorrhizal fungi
ﻣﻴﻜﺮو ارﮔﺎﻧﻴﺴﻢ ﻫﺎ ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺼﻮل، ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﻲ درﺣﻔﻆ ﺗﻌﺎدل اﻛﻮﻟﻮژﻳﻚ ﻣﻲ .(1) در ﺧﺎك اﻳﻔﺎ ﻛﻨﺪ ﺑﺮاﺳﺎس ﺗﻔﺎوﺗﻬﺎي ﻣﺮﻓﻮﻟﻮژﻳﻚ، اﻧﻮاع ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰﻫﺎ اﻧﺪو 2 ﺑﻪ دو ﮔﺮوه ﻛﻠﻲ اﻛﺘﻮﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ 3 و ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺗﻔﻜﻴﻚ ﺷﺪهاﻧﺪ. در رﻳﺸﻪ ً ﻧﻮع اول اﻛﺜﺮا ﮔﺎه درﺧﺘﺎن و ﻧﻮع دوم ﺑﻴﺸﺘﺮ در رﻳﺸﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن زراﻋﻲ و ﻣﺮﺗﻌﻲ دﻳﺪه ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ . ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ اﻧﻮاع اﻧﺪوﻣﻴﻜ آرﺑﻮﺳﻜﻮﻻر ﻮرﻳﺰﻫﺎ، ﻣﻲ (AM) 4ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ از ﻧﻈﺮ ﻛﺸﺎورزي اﻫﻤﻴﺖ ﻓﻮق زﻳﺮا اﻟﻌﺎده زﻳﺎدي دارد رﻳﺸﻪ اﻏﻠﺐ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﺮ ﺗﻌﻲ، زراﻋﻲ و ﺑﺎﻏﻲ ﺑﺎ اﻳﻦ ﻧﻮع ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻫﻤﺰﻳﺴﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ ) 20 ، .(17 ﺗﺎﺛﻴﺮات ﻣﺘﻨﻮع و ﻣﺜﺒﺖ ﻧﺎﺷﻲ از ﺑﺮﻗﺮاري اﻳﻦ ﻧﻮع ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺮ ﺑﻘﺎء و اﻓﺰاﻳﺶ رﺷﺪ ﮔﻴﺎه ﻣﻴﺰﺑﺎن 1970 در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺟﻬﺎن از اواﻳﻞ دﻫﻪ ﻣﻴﻼدي ﺑﻪ ﺑﻌﺪ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ و ﺗﺎﻛﻨﻮن ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت زﻳﺎدي در اﻳﻦ ز ﻣﻴﻨﻪ ﺑﻪ .(9) اﻧﺠﺎم رﺳﻴﺪه اﺳﺖ دﻳﮕﺮ از ﺳﻮي ﺗﻬﻴﻪ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز داﻣﻬﺎي ﻛﺸﻮر ﻳﻜﻲ از ﻣﺴﺎﺋﻞ اﺻﻠﻲ در راه ﺗﺄﻣﻴﻦ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺣﻴﻮاﻧﻲ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺮاي ﺟﻤﻌﻴﺖ روﺑﻪ رﺷﺪ اﻳﺮان اﺳﺖ . اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﻠﻮﻓﻪ در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ راﻫﻜﺎرﻫﺎي ﺣﻞ اﻳﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر رﻓﺘﻪ ﻛﻪ ﺑﺮ ﺣﺴﺐ ﺳﻴ ﺴﺘﻢ ﻛﺸﺎورزي ﻣﺮﺳﻮم، اﻳﻦ اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﻃﺮﻳﻖ ﻣﺼﺮف اﻧﻮاع ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺻﻮرت ﻣﻲﮔﻴﺮد . اﻳﻦ اﻣﺮ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﻣﺨﺎﻃﺮات ﻓﺮاوان زﻳﺴﺖ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻧﻴﺎزﻣﻨﺪ ﺑﺎزﻧﮕﺮي و اﺻﻼح دﻳﺪﮔﺎﻫﻬﺎ از ﻃﺮﻳﻖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻛﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻧﻬﺎده ﻫﺎيزﻳﺴﺘﻲاﺳﺖ . اﻣﺮوزه ﺑﺎ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻛﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار در ﺧﺸﻚ ﻣﻨﺎﻃﻖ ، ﺗﻮﺟﻪ ﺧﺎﺻﻲ ﺑﻪ از اﺳﺘﻔﺎده ﻋﻠﻮﻓﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن ا ي ﺧﺎﻧﻮاده ﺑﻘﻮﻻت ﺑﻮﻳﮋه ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻫﺎي ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ .(اﻳﻦ 7) ﻣﻌﻄﻮف ﺷﺪه اﺳﺖ ﺑﺎ ﺣ ﺎل ﻫﻨﻮز ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﮔﺴﺘﺮده و ﻓﺮاﮔﻴﺮي در اﻳﻦ زﻣﻴﻨﻪ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز اﺳﺖ . از آﻧﺠﺎ ﻛﻪ ﻓﺴﻔﺮ ﺑﻌﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻋﻨﺎﺻﺮ ، ﻏﺬاﻳﻲ اﺻﻠﻲ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﻲ در ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزي داﺷﺘﻪ و اﻳﻨﻜﻪ ﻧﻴﺎز ﻳﻮﻧﺠﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻋﻨﺼﺮ از ﺳﺎﻳﺮ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻋﻠﻮﻓﻪ اي 13) ﺑﺎﻻﺗﺮ اﺳﺖ ، (5 ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺣﺎﺿﺮ در راﺳﺘﺎي ، ﻗﺪم ﮔﺬاري در ﻣﺴﻴﺮ ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﺗﺮوﻳﺞ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻛﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار و اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﻬﺎدهﻫﺎي آﻟﻲ ﺑﺠﺎي ﻧﻬﺎده ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻫﺎي در ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻛﺸﻮر اﺳﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪه . ﻫﺪف از اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ ﺑﺨﺸﻲ ﻳﻚ ﮔﻮﻧﻪ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻛﻮد ، ﺑﻌﻨﻮان زﻳﺴﺘﻲ و ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﻋﻠ ،ﻓﺴﻔﺮ ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ رﺷﺪ و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻮ ﻓﻪ در دو
ﮔﻮﻧﻪ ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ ﺣﻀﻮر و ﻋﺪم ﺣﻀﻮر ﻛﻮد اﺳﺖ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﻮده . ﻣﻮاد و روش ﻫﺎ اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ ﺷﺎﻣﻞ دو آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻮد ﻛﻪ در 1387 ﺳﺎل در ﻗﺴﻤﺘﻲ از اراﺿﻲ ﻣﺰرﻋﻪ آﻣﻮزﺷﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزي داﻧﺸﮕﺎه ﺻﻨﻌﺘﻲ ﺷﺎﻫﺮود ﻛﻪ ﺑﺮﺣﺴﺐ ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻣﻮﺟﻮد در ﭼﻨﺪ ﺳﺎ ﻧﺪاﺷﺘ ل اﺧﻴﺮ ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻛﺸﺖ و ﻛﺎر ﻪ، اﻧﺠﺎم ﺷﺪ .ﺑﻨﺪي ﺑﺮ اﺳﺎس ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻫﺎي اﻗﻠﻴﻤﻲ، ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺟﺮاي ﻃﺮح داراي اﻗﻠﻴﻢ ﺳﺮد و ﺧﺸﻚ اﺳﺖ . ارﺗﻔﺎع آن ﻣ 1349 از ﺳﻄﺢ درﻳﺎ ﺘﺮ، ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻣﻴﻠﻲ 160 ﺑﺎرﻧﺪﮔﻲ ﺳﺎﻟﻴﺎﻧﻪ ﻣﺘﺮ و ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺳﺎﻧﺘﻲ 14/4 ﺳﺎﻻﻧﻪ دﻣﺎ درﺟﻪ ﮔﺮاد اﺳﺖ . ﺑﺮاي ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ و ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺧﺎك ﺳﺎﻧﺘﻲ 30 ﻣﺰرﻋﻪ، از ﻋﻤﻖ ﺻﻔﺮ ﺗﺎ ﻣﺘﺮي ﻧﻤﻮﻧﻪ و ﺑﺮداري ﺑﻌﻤﻞ آﻣﺪ ﺑﺎ ارﺳﺎل ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺧﺎك ﺑﻪ آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﺧﺎﻛﺸﻨﺎﺳﻲ، ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت آن ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪ.

ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ در اﻳﻦ دو آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻮد ﻋﺒﺎرت ﻧﺪ از :اﻟﻒ ـ ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ) در دو ﺳﻄﺢ ﺑﺎ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺗﻠﻘﻴﺢ و ﺑﺪون ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ (ب ، ـ ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه)در دو ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم65 ﺳﻄﺢ ﺻﻔﺮ و ﻓﺴﻔﺮ ﻫﻜﺘﺎر در . ( اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶﻫﺎ ﺑﺼﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ ﺑﺎ ﻃﺮح ﺑﻠﻮك و ﻫﺎي ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار ﻫﺮ ﻛﺪام در ﻣﺠﻤﻮع وا 16 ﺣ آزﻣﺎﻳﺸ ﺪ ﻲ) ﻛﺮت (
اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ .زﻣﻴ ﻦ ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ ﻗﺒﻞ از ﻛﺎﺷﺖ ﺷﺨﻢ و دﻳﺴﻚ زده ﺷﺪه و ﺳﭙﺲ ﻛﺮﺗﻬﺎ ﺑﻪ ﮔﺮدﻳﺪ 2×3 اﺑﻌﺎد ﻣﺘﺮ آﻣﺎده ﻧﺪ . آﺑﻴﺎري ﺑﺼﻮرت ﻏﺮﻗﺎﺑﻲ و ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻳﻜﺴﺎن ﺑﺮاي ﺗﻤﺎم ﻛﺮﺗﻬﺎ ﻫﺮ 600) ﻟﻴﺘﺮ ﺑﻪ ازاء ﻛﺮت در ﻫﺮ ﻧﻮﺑﺖ ﺑﺬ ،(آﺑﻴﺎري از اﺑﺘﺪاي ﻛﺎﺷﺖ و ر ﺗﺎ ﻣﺮﺣﻠﻪ رﺳﻴﺪﮔﻲ ﻛﺎﻣﻞ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﻴﺪ . ﻛﻮد ﻓﺴﻔﺮه ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﻮع ﺳﻮﭘﺮ ﻓﺴﻔﺎت

ﺗﺮﻳﭙﻞ ﺑﻮده ﻛﻪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺎ اﻧﺠﺎم ﻋﻤﻠﻴﺎت ﺷﺨﻢ و آﻣﺎده ﺳﺎزي زﻣﻴﻦ در ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ ﻛﻮدﭘﺎﺷﻲ ﮔﺮدﻳﺪ . ﺑﺮاي ﺗﻬﻴﻪ ﻣﺎﻳﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ از روش ﻛﺸﺖ ﺗﻠﻪ ﮔﻠﺪاﻧﻲ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه و ﺑﺎ ﻛﺎﺷﺖ ﺷﺒﺪر ﺑﺮﺳﻴﻢ در دو ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺳﺎل ﻛﻪ در ﺑﻪ ﻗﺒﻞ ا ﻧﺠﺎم رﺳﻴﺪ ﻛﺎﻓﻲ ﻣﻘﺪار ﻣﺎﻳﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ N.C. Schenck ﮔﻮﻧﻪ & G. S. Smith ﺗﻬﻴﻪﮔﺮدﻳﺪGlomus intraradices . روش ﻛﺎﺷﺖ ﺑﺬر و اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺎﻳﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻗﺎرﭼﻲ ﺑﺪﻳﻦ ﺻﻮرت اﻧﺠﺎم ﺷﺪ ﻛﻪ اﺑﺘﺪا ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ10 در ﻫﺮ ﻛﺮت، ﺷﻴﺎرﻫﺎﻳﻲ ﺑﻪ ﻋﻤﻖ و ﻳ 25 ﺑﻪ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ از ﻜﺪﻳﮕﺮ اﻳﺠﺎد ﺷﺪه و 40 ﺳﭙﺲ ﻣﻘﺪار ﮔﺮم ﻣﺎﻳﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻛﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺧﺎك، ﺑﻘﺎﻳﺎي رﻳﺸﻪ اﻧﺪام اي و ﻫﺎي ﻗﺎرﭼﻲ ﺑﻮد ﺑﺼﻮرت ﻛﭙﻪ 15 ﻫﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ از ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ رﻳﺨﺘﻪ ﺷﺪ . 5 ﺳﭙﺲ روي اﻳﻦ ﻣﺎﻳﻪ ﺳﺎﻧﺘﻲ ا ﻣﺘﺮ ﺧﺎك ﻓﺰوده و 5 ﺗﺎ 10 ﺑﺬر ) ﻛﻪ ﻗﻮه ﻧﺎﻣﻴﻪ آﻧﻬﺎ ﺑﺮاﺑﺮ آزﻣﺎﻳﺶ اﻧﺠﺎم ﺷﺪه 65 درﺻﺪ ﺑﻮد (و روي ﻛﭙﻪ ﻗﺮار داده ﺷﺪه ﺳﺮاﻧﺠﺎم ﺑﺬرﻫﺎ ﺑﺎ ﺧﺎك ﭘﻮﺷﺎﻧﺪه ﺷﺪﻧﺪ .ﻛﺮت ﭘﺲ از ﻛﺎﺷﺖ، ﻫﺎ آﺑﻴﺎري ﺷﺪﻧﺪ .ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ رﺷﺪ، در ﻃﻲ ﻓﺼﻞ ﻋﻤﻠﻴﺎت ﺗﻨﻚ ﻛﺎري ﻧﻬﺎل و ﻫﺎ ﻋﻠﻒ وﺟﻴﻦ ﻫﺎي ﻫﺮز ﺑﺼﻮرت دﺳﺘﻲ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ . ﺑﺮاي ﺑﺮآورد ﻧﻤﺎﻳﻪ  ﻫﺎي ﻛﻤ ﻲ ﮔﻴﺎه، در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﺬردﻫﻲ و ﻗﺒﻞ از رﻳﺰش ﺑﺮﮔﻬﺎ از ﻛﺮﺗﻬﺎ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮداري ﺷﺪ اﻧﺠﺎم . ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر از ﻫﺮ ﻛﺮت ده ﭘﺎﻳﻪ ﮔﻴﺎﻫﻲ ) و در ﻣﺠﻤﻮع ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار، ﺗﻴﻤﺎر 40 ﭘﺎﻳﻪ ﺑﺮاي ﻫﺮ ( ﺑﺼﻮرت ﺗﺼﺎدﻓﻲ اﻧﺘﺨﺎب و ﺑﺼﻮرت ﻛﺎﻣﻞ از ﻛﺮت ﺧﺎرج ﺷﺪ . ﭘﺲ از اﻧﺪازه ﮔﻴﺮي ﻃﻮل رﻳﺸﻪ و ﻃﻮل ﺳﺎﻗﻪ و ﺷﻤﺎرش ﺗﻌﺪاد ﻏﻼف ﻫﺮ ﭘﺎﻳﻪ، ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ ﺑﺼﻮرت ﺟﺪاﮔﺎﻧﻪ در ﭘﺎﻛﺖ و ﻛﺎﻏﺬي رﻳﺨﺘﻪ ﺷﺪ ﭘﺲ از ﺧﺸﻚ ﻛﺮدن ﺳﺎﻳﻪ، در ﺑ ﻪ 48ﻣﺪت ﺳﺎﻋﺖ در ﺳﺎﻧﺘﻲ 70دﻣﺎي درﺟﻪ ﮔﺮاد در آون ﺧﺸﻚ ﺷﺪﻧﺪ.آﻧﮕﺎه وزن ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ، وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ و وزن ﺧﺸﻚ ﻏﻼف ﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﺮازوي اﻧﺪازه 0/01 دﻳﺠﻴﺘﺎل ﺑﺎ دﻗﺖ ﮔﺮم ﮔﻴﺮي و ﺛﺒﺖ ﺷﺪ . ﺑ ﺮاي ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻣﻴﺰان ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ رﻳﺸﻪ ﻫﺎ اﻧﺪازه و ﮔﻴﺮي درﺻﺪ آﻟﻮدﮔﻲ ﻗﺴﻤﺘﻲ ، از رﻳﺸﻪ ﺗﺎزه ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮداري ﺷﺪه ) ﮔﺮم 0/2 ﺣﺪود ( و ﭘﺲ از ﺷﺴﺘﺸﻮي ﻛﺎﻣﻞ ﺑﺎ آب ﺑﻪ اﻧﺪازه ﻫﺎي ﻳﻚ ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮي ﻗﻄﻊ و ﺟﻬﺖ رﻧﮕﺒﺮي ﺑﻪ داﺧﻞ ﺷﻴﺸﻪ KOH ﻫﺎي ﺣﺎوي ﻣﺤﻠﻮل ده درﺻﺪ 48 ﻣﻨﺘﻘﻞ و ﺑﻤﺪت ﺳﺎﻋﺖ در دﻣﺎي اﺗﺎق ﻧﮕﻬﺪاري ﺷﺪﻧﺪ . ﺳﭙﺲ رﻳﺸﻪ ﻫﺎ ﺷﺴﺘﻪ ﺷﺪه و ﺟﻬﺖ ﺧﻨﺜﻲ ﻛﺮدن ﻣﺤﻴﻂ ﻗﻠﻴﺎﻳﻲ ﺑﻪ ﻣﺪت دو ﻳﻚ دﻫﻢ HCl دﻗﻴﻘﻪ در ﻣﺤﻠﻮل ﻣﻮﻻر ﻗﺮار .( رﻧﮓ 16) داده ﺷﺪﻧﺪ ﺟﻬﺖ رﻳﺸﻪ آﻣﻴﺰي ﻫﺎ از (1970) روش ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻳﺎﻓﺘﻪ ﻓﻴﻠﻴﭙﺲ و ﻫﺎﻳﻤﻦ اﺳﺘﻔﺎده ﮔﺮدﻳﺪ .رﻳﺸﻪ ﭘﺲ از رﻧﮓ آﻣﻴﺰي ﻫﺎ، ﺑﺮاي ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻣﻴﺰان ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﺎ رﻳﺸﻪ (1980) ﻫﺎ از روش ﺟﻴﻴﻮواﻧﻲ و ﻣﻮس اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ .ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺗﺠﺰﻳﻪ آﻣﺎري ﻫﺎ، ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﺮم GenStat اﻓﺰار (11.1- 2008- Vsn و ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ International Ltd) ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻫﺎ ﺑﻪ روش ﺷﺪ LSD آزﻣﻮن اﻧﺠﺎم . ﺑﺮاي رﺳﻢ ﻧﻤﻮدارﻫﺎ ﻧﻴﺰ ﺷﺪ Excel از ﻧﺮم اﻓﺰار اﺳﺘﻔﺎده ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺘﺎﻳﺞﺗﺠ ﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ و ﻣﻘﺎﻳـﺴﻪ ﻣﻴـﺎﻧﮕﻴﻦ اﺛﺮات ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺮ وﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎي روﻳـﺸﻲ ﺑﺮ اﺳﺎس داده آﻣﺪه، ﻫﺎي ﺑﺪﺳﺖ اﺛﺮ دو ﻋﺎﻣﻞ ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰيو ﻛﻮدﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﺮ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت روﻳﺸﻲ ﻣﻮر د ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﺘﻔﺎوت و ﺑﺸﺮح ذﻳﻞ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ: اﻟﻒ ( درﺻﺪ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي: ا ﺛﺮ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي و ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ رﻳﺸﻪ اي در ﻫﺮ دو ﮔﻮﻧﻪ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻌﻨﻲ و 2 دار ﺑﻮد)ﺟﺪاول 3 .( ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ اﺛﺮات اﻳﻦ دو ﺗﻴﻤﺎر ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار درﺻﺪ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ رﻳﺸﻪا ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ي از ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺪه ﺣﺎﺻﻞ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ آن ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ .(1 ﻓﺴﻔﺮه ﺑﻮده اﺳﺖ )ﺷﻜﻞ ب (ﻫﻮاﻳﻲ وزن ﺧﺸﻚ اﻧﺪام : ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ اﺛﺮ دو ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ و ﻛﻮد ﻓﺴﻔﺮهﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﻴﻮﻣﺎس اﻧﺪام M. polymorpha ﻫﻮاﻳﻲ در ﮔﻮﻧﻪ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻌﻨﻲ ﻣﻌﻨﻲ M. scutellata دار و در ﮔﻮﻧﻪ دار 2 ﺑﻮد )ﺟﺪاول و .(ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ 3 ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻫﺎي اﻳﻦ ﺧﺼﻮﺻﻴﺖ ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ در ﻫﺮ دو ﮔﻮﻧﻪ ﻣﻲ ﻧﺸﺎن دﻫﺪ ﻛﻪ ﺑﻴﻦ ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ ﺑﺎ دﻳﮕﺮ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ، ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲ دارد ، داري وﺟﻮد اﻣﺎ ﺑﻴﻦ ﺳﻪ ﺗﻴﻤﺎر دﻳﮕﺮ، ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲ ﻧﻴﺴﺖ  ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار وزن ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﻛﺎرﺑﺮد ﺗﻮأم ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ و ﻛﻮد ﻓﺴﻔﺮه و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار آن ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﻴﭻ ﻧﻮع ﻛﻮدي درﻳﺎﻓﺖ ﻧﻜﺮده اﺳﺖ )ﺷﻜﻞ .(2 ج ( وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ : ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ ﻛﻪ اﺛﺮ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﺑﺮ وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ ء ﻫﺮ دو ﮔﻮﻧﻪ ﻣﻌﻨﻲدار ﺑﻮده وﻟﻲ اﺛﺮ ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﺮ اﻳﻦ ﺧﺼﻮﺻﻴﺖ ﻣﻌﻨﻲ ﻧﺒﻮد دار ) ﺟﺪا ول 2 و 3 .(ﺷﻜﻞ 3 ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ ﻫﺮ دو ﮔﻴﺎه را ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ .ﺑﺮاﺳﺎس اﻳﻦ ﻧﻤﻮدار ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ
ﻣﻴﺰان وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ از ﺗﻴﻤﺎر ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ آن از ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ . د -ﻃﻮ ﻃﻮل رﻳﺸﻪ و ﺳﺎﻗﻪ ل : ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه ﮔﻮﻳﺎي آﻧﺴﺖ ﻛﻪ اﺛﺮ ﻫﻴﭻ ﻳﻚ از ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﺑﻜﺎر ﺑﺮده ﺷﺪه و ﻧﻴﺰ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ آﻧﻬﺎ ﺑﺮ ﻃﻮل ﺳﺎﻗﻪ و ﻃﻮل رﻳﺸﻪ در دو ﮔﻴﺎه ﻣﻮرد ﺗﺤﻘﻴﻖﻣﻌﻨﻲ دار ﻧﺒﻮده اﺳﺖ)ﺟﺪاول 2 و 3 .( ه- ﻏﻼف ﺗﻌﺪاد ﻏﻼف و وزن : داده ﺑﺮ ﻃﺒﻖ ﻫﺎي ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه، ﻫﻴﭻ ﻳﻚ از ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎي ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺮ اﻳﻦ دو ﺧﺼﻮﺻﻴﺖ ﻧﻴﺰ اﺛﺮ ﻣﻌﻨﻲ 2 داري ﻧﺪاﺷﺘﻨﺪﺟﺪاول 2 و 3
ﺑﺤﺚ و ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﻴﺮي ﻛﻮدﻫﺎي ز ﺑ ﻳﺴﺘﻲ ﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺗﺮﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺮاي اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢ ﻫﺎي ﻣﻄﺮح ﻫﺎي ﺧﺎﻛﺰي ﺷﺪه 9) اﻧﺪ ، ﺑﺮرﺳﻲ .(1 ﻧﺘﺎﻳﺞ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻫﺎي ﻧﺸﺎن ﻣﻲ ﺑﻪ دﻫﺪ ﻛﻪ ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻋﻨﻮان ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ، ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﺟﺬب ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ ﺣﻞ در ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺷﺪه ﻣﻲﮔﺮدد .ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻧﻮاع ﻗﺎرچ ﺑﺮ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ ﺧﺎك، اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻘﺪار ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﮔﻴﺎﻫﺎن و د ﻧﺘﻴﺠﻪ ر اﻓﺰاﻳﺶ رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺑﺨﻮﺑﻲ ﺑﻪ اﺛﺒﺎت رﺳﻴﺪه اﺳﺖ 17) ،14،11،10،5، .(2 آﮔﺎﻫﻲ از ﭘﺘﺎﻧﺴﻴﻞ اﻳﺠﺎد ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﻴﻦ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده و ﮔﻮﻧﻪ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺗﺤﺖ ﻛﺸﺖ و ﺗﺎﺛﻴﺮ اﻳﻦ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺮ ﮔﻴﺎه ﻣﻴﺰﺑﺎن از ﻣﻘﺪﻣﺎت اوﻟﻴﻪ در ﺗﻬﻴﻪ و ﻛﺎرﺑﺮد ﻛﻮدﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ اﺳﺖ . زﻳﺮا ﺣﺘﻲ اﺳﺘﻌ ﺪاد ﺑﺎﻟﻘﻮهء اﻓﺮاد ﻳﻚ ﮔﻮﻧﻪ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﺮاي اﻧﺠﺎم ﻳﻚ ﻓﺮآﻳﻨﺪ زﻳﺴﺘﻲ ﺧﺎص ﺑﺴﻴﺎر ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﻮده و اﻳﺠﺎد ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﻣﻮﺛﺮ و ﻓﻌﺎل ﺑﻪ ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ اﻳﻦ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻳﻌﻨﻲ ﺧﺎك، ﻗﺎرچ و ﮔﻴﺎه و ﻧﻴﺰ رواﺑﻂ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ آﻧﻬﺎ ﺑﺎ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﻣﻲ .(9و1) واﺑﺴﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ
ﻧﺘﺎﻳﺞ آزﻣﺎﻳﺶ ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫ ﺪ ﻛﻪ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺬر ﻫﺮ دو ﻧﻮع ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ) ( M. polymorpha and M. scutellata ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻋﻼوه ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻌﻨﻲ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ، دار درﺻﺪ ﺑﺮ ﺑﺮﺧﻲ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت روﻳﺸﻲ ﻫﺮ دو ﮔﻮﻧﻪ ﻧﻴﺰﺗﺎﺛﻴ ﺮ ﻣﻄﻠﻮﺑﻲ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ . اﻓﺰاﻳﺶ وزن ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ در دو ﻣﻬﻤﻲ ﮔﻴﺎه ﻣﻮرد ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻧﺘﻴﺠﻪ اﺳﺖ ﻛﻪ در اﺛﺮ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺣﺎﺻﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ . زﻳﺮا اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﻴﻮﻣﺎس ﻫﻮاﻳﻲ ﮔﻴﺎه ﺑﻪ ﻣﻌﻨﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ اراﺿﻲ ﻋﻠﻮﻓﻪ ﻣﻲ ﻛﺎري ﺑﻪ ﺷﻤﺎر رود . ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه ﻣﻴﺰان اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل در ﺗﻴﻤﺎر ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ و ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻮد درﺻﺪ 30 ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﻴﺶ از ﺑﻮد . اﻳﻦ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺑﺎ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﮔﺬﺷﺘﻪ داده ﻛﻪ ﻧﺸﺎن ا ﺳﺖ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي در اﻓﺰاﻳﺶ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎي روﻳﺸﻲ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻄﺎﺑﻘﺖ ﻧﻘﺶ دارد ﻣﻲ ﻛﻨﺪ 19) ،14،8،5،3، رﻳﺸﻪ .(2 ﺳﺎﻗﻪ ، ﻃﻮل ﻃﻮل ، ﺗﻌﺪاد ﻏﻼف و وزن ﻏﻼف ﺧﺼﻮﺻﻴﺎﺗﻲ ﺑﻮدﻧﺪ ﻛﻪ ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺑﻜﺎرﮔﻴﺮي ﻫﻴﭻ ﻳﻚ از دو ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻮد زﻳ ﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﺷﻴﻤﻴﺎ و ﻛﻮد ﻳ ﻲ ﻓﺴﻔﺮه، اﻓﺰاﻳﺸﻲ ﻧﺸﺎن ﻧﺪادﻧﺪ . ﻣﻬﺮورز و ﻫﻤﻜﺎران (ﻛﺮده 2008) ﻧﻴﺰ ﮔﺰارش ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي اﺛﺮي ﺑﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﻃﻮل ﮔﻴﺎه ﺟﻮ ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ ﻧﺪاﺷﺘﻪ اﺳﺖ .ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ آﻧﺴﺖ ﻛﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل ﻋﻠﻮﻓﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪي در ﻫ ﻧﻮع ﺮ دو ﻳﻜﺴﺎﻟﻪ ﻳﻮﻧﺠﻪ ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز اﻳﻦ دو ﮔﻴﺎه ﺑﺎﺷﺪ . ﻫﺮ دو ﻣﻨﺒﻊ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻓﺴﻔﺮ در اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ، ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻮرد ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﻪ ،ﺷﺪﻧﺪ اﻣﺎ ﻣﻌﻨﻲ دﻟﻴﻞ ﻋﺪم وﺟﻮد ﺗﻔﺎوت داري ﺑﻴﻦ اﻳﻦ دو ﻣﻨﺒﻊ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﻓﺴﻔﺮ در اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﺛﺮات ﺳﻮء ﻧﺎﺷﻲ از ﺑﻜﺎرﮔ ﻴﺮي ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺎﺗﻪ، ﻣﻲﺗﻮان از ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﺑﻌﻨﻮان ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ در ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺼﻮل ﺳﻮد ﺑﺮد . ﻓﺴﻔﺮ ﻳﻜﻲ از ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﻬﻢ در ﻓﺮآﻳﻨﺪ ﺗﺜﺒﻴﺖ ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﻧﻴﺘﺮوژن در ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺧﺎﻧﻮاده ﺑﻘﻮﻻت 9) اﺳﺖ ،7، ﻗﺎرچ (1 و ﻣﻲ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻌﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﻓﺴ ﻔﺮ در ﮔﻴﺎﻫﺎن اﻳﻦ ﺧﺎﻧﻮاده ﺑﻪ ﺣﺴﺎب ﺑﻴﺎﻳﻨﺪ . آﻧﺪﺳﺘﻪ از ﺑﻘﻮﻻت ﻋﻠﻮﻓﻪ اي در اراﺿﻲ ﻣﺮﺗﻌﻲ ﻛﻪ ﻛﻮد ﻓﺴﻔﺮي درﻳﺎﻓﺖ ﻧﻜﺮده ﺑﺎﺷﻨﺪ از رﺷﺪ ﭼﻨﺪان .ﻗﺎرچ (13) رﺿﺎﻳﺘﺒﺨﺸﻲ ﺑﺮﺧﻮردار ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﺮاي ﮔﻴﺎﻫﺎﻧﻲ ﻛﻪ در ﺧﺎك ﻫﺎي ﺑﺎ ﺑ ، ﻛﻤﺒﻮد ﻓﺴﻔﺮ رﺷﺪ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ ﻪ وﻳﮋه ﺻﻮرت اي ﺳﻮدﻣﻨﺪ ﻫﺴﺘ .(17) ﻨﺪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت اﺧﻴﺮ ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ ﺑﻪ ﺷﺪت ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﺧﺎك واﺑﺴﺘﻪ اﺳﺖ و در ﺷﺮاﻳﻂ ﻓﺮاﻫﻤﻲ ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻴﺰان .(4) اﻳﻦ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻓﺮاﻫﻤﻲ ﻓﺴﻔﺮ ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﺮس ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﺟﺬب ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻓﺴﻔﺮ از ﻃﺮﻳﻖ ﻣﺴﻴﺮ رﻳﺸﻪ ﻫﺎي ﮔﻴﺎه و ﺣﺬ ف ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻔﻴﺪ و ﻛﺎر آﻣﺪ ﺟﺬب ﻓﺴﻔﺮ از ﻃﺮﻳﻖ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰي
.(18) ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﺮرﺳﻲ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﻴﺰ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻛﻮد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﺑﺮ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻣﻨﻔﻲ داﺷﺘﻪ ﺑﻪ ﻃﻮري 70 ﻛﻪ ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ درﺻﺪي ﻛﻠﻮﻧﻴﺰاﺳﻴﻮن رﻳﺸﻪ اﺳﺖ اي ﺷﺪه . ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺗﺎﻳﻴﺪ ﻛﻨﻨﺪه اﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮع اﺳﺖ ﻛﻪ ﻛﺎرﺑﺮد ﻛﻮدﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻓﺴﻔﺮه ﻋﻼوه ﺑﺮ آﻟﻮدﮔﻲ آب ﻫﺎ، ﺳﺒﺐ ﺑﺮﻫﻢ زدن ﺗﻌﺎدل اﻛﻮﻟﻮژﻳﻚ و ﭼﺮﺧﻪ داﺧﻠﻲ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺧﺎك ﻣﻲ ﺷﻮد.ﺑ ﻪ ﻃﻮري ﻛﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻓﺴﻔﺮ ﺧﺎك ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎي زراﻋﻲ، ﺳﺒﺐ ﺣﺬف ﻫﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺳﻴﺴﺘﻢ در اﻳﻦ ﻧﻮع ﻫﺎ 12) ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ ،19،17، .(13 اﺳﺘﻔﺎده از ﻗﺎرچ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﻌﻨﻮان ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﮔﻴﺎه، ﺳﺒﺐ اﻳﺠﺎد ﺗﻌﺎدل اﻛﻮﻟﻮژﻳﻚ ﺧﺎك ﻧﻴﺰ ﻣﻲ ﺷﻮد . ﺑﺎﻳﺪ داﻧﺴﺖ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺣﺎﺻﻠﺨ ﺧﺎك ﻴﺰي ﻫﺎ از ﻃﺮﻳﻖ ﺑﻜﺎرﮔﻴﺮي ﻛﻮدﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ ﻛﻪ ﻳﻜﻲ از اﺟﺰاء اﺻﻠﻲ ﻛﺸﺎورزي ﭘﺎﻳﺪار ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻲ رود ﻻزﻣﻪ ﺑﻘﺎ اﺳﺖ ء و اداﻣﻪ ﺣﻴﺎت در ﻛﺮه ﺧﺎﻛﻲ . ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﺑ ﻫﺎي ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﻛﻮد زﻳﺴﺘﻲ در اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻋﻠﻮﻓﻪ در ﺳﻄﺢ ﻣﺰرﻋﻪ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ .

a217233b2e5c535a60ea5366ed1d32f0d04848c7 335 - تاثیر تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریز و کود شیمیایی فسفره تولید دو گونه یونجه یکساله را شرح دهید .d984a1304f8f60009a85b2877c25a1cdb8797c72 335 - تاثیر تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریز و کود شیمیایی فسفره تولید دو گونه یونجه یکساله را شرح دهید .8558f38ba0f9e5e29a57034e5537ef5e49488b8c 335 - تاثیر تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریز و کود شیمیایی فسفره تولید دو گونه یونجه یکساله را شرح دهید .7184b0bcfcb957a3f83d9267c80e0711e639cea0 335 - تاثیر تلقیح قارچ آربوسکولار میکوریز و کود شیمیایی فسفره تولید دو گونه یونجه یکساله را شرح دهید .

منبع : مجله علمی پژوهشی مرتع

کود مناسب رشد و عناصر ریز مغذی ( میکرو )
مشخصات کود های میکرو
یکی از صدها خدمات مجموعه ی بزرگ پارادایس تهیه و بسته بندی بهترین نوع کودهای میکرو می باشد ، که تهیه نمودن آن برای شما دوستان عزیز به علت سنگین بودن وزن بسته های آن (25 کیلوگرم ) هزینه بر و گاهی اوقات غیرممکن است .
میکرو المنت ها یا عناصر یا عناصر کم مصرف ( ریز مغذی ها ) مانند :
آهن ، روی ، منگنز ، مس ، بور ، مولیبدن و کلر گیاهان مختلف برحسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایشات خاک و برگ به کود های فوق نیازمند خواهند بود . ادامه مطالب کلیک کنید .
جایگاه میکروالمنت در تولیدات کشاورزی :
با وجود این که گیاهان به شکل واضحی به کود های ماکروالمنت ها نیازمندند ، اما کودهای میکروالمنت یا ریز مغذی ها علی رغم نیاز کم گیاهان جایگاه ویژه ای در تولیدات کشاورزی دارند لذا از آنها به عناصر خرد با تاثیرات مکان یاد میشود.

کود مناسب رشد و عناصر درشت مغذیماکرو)
مشخصات کود های ماکرو
در این قسمت از بانک اطلاعاتی مجموعه ی پارادایس نظر شما را به توضیحاتی هر چند مختصر توسط متخصصان این مجموعه در رشته ی کشاورزی و کود شناسی در رابطه با کود های ماکرو بستته بندی شده توسط این مجموعه جلب می نماییم .
معرفی عناصر کود ماکرو :
کودهای ماکرو موضوع بحث ما را تشکیل می دهند این کودها از مجموع سه عنصر : ازت ، فسفر و پتاسیم به نسبت های مختلف و متناسب با زمانبندی رشد و باروری گیاه تشکیل میشود .

حال برای درک هرچه بیشتر تاثیر این کودها نظر شما را به تاثیر هر یک از این عناصر به تنهایی بر روی گیاهان و درختان جلب می نماییم : جهت مطالعه ادامه مطالب کلیک کنید .

کود مناسب تقویت محصول و گلدهیپتاس بالا )

تغذیه گیاهان شامل چندین مرحله می باشد، مرحله رویشی ، نمو و گلدهی، گیاهان برای رشد به ازت برای ریشه دهی و شروع سوخت و ساز و پتاسیم مسئول خیلی از وقایع فیزیولوژیک گیاه می باشد. گیاهی که وارد فاز گلدهی نمی شود، به خاطر رشد رویشی ناشی از مصرف کود ازته یا ضعف عمومی گیاه می باشد. فاز رویشی ناشی از استفاده از ازت باعث آبدار شدن بافت گیاه شده و نسبت C/N را کمتر یا به زبان ساده پوست به گوشت را بیشتر میکند، و همین عامل باعث می شود گیاه شما بزرگ و قوی شده ولی به شما گل نمی دهد ! با دادن کودهای گلدهی میزان گوشت را بیشتر کرده و از شیره گیاهی کاسته می شود. همین امر موجب افزایش گلدهی در همه گیاهان می شود. برای افزایش کیفیت گلها باید هنگام اتمام عمر گل ، غنچه های خشک شده رو از ته بچینید ، تا انرژی گل روی تولید بذر متمرکز نشود ! همینطور برای افزایش کیفیت گلدهی باید از مکمل های غذایی استفاده نمود ، از آنجایی که جذب مواد غذایی و کودهای شیمیایی تابع اسیدیته ی خاک می باشد و درصورت بالاتر رفتن اسیدیته خاک از 7 ، برخی از مواد غذایی قابلیت جذب خود را از دست می دهند  جهت کسب اطلاعات بیشتر و طرح سوال کلیک کنید .

جهت خرید انواع محصولات کشاورزی اعم از کود ، سم و اقلام کلیک کنید .

جهت بازدید از ویدئو های آموزش کشاورزی رایگان کلیک کنید .

حسین برخورداری سوال پاسخ داده شده نوامبر 7, 2020
گذاشتن نظر
پاسخ خود را بنویسید .
  • فعال
  • بازدیدها1193 times
  • پاسخ ها1 پاسخ
ورود به متاورس | متاورس ایرانی
ورود به متاورس ایران یا همان متاورس ملی

علامت ذره بین Tutorials سمت راست به رنگ قرمز به شما کمک خواهد کرد .

جدید ترین سوالات پرسیده شده

منقضی شدن سم بتانال 1 پاسخ | 0 آرا
ایا ایدز گزفتم؟ 0 پاسخ ها | 0 آرا
انتخاب ورزش رزمی 0 پاسخ ها | 1 رای
وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نماد اعتماد الکترونیک اسناد و املاک کشور مرکز آموزش ویدیویی انجمن حم فروشگاه ملی تولید کنندگان مدیریت بر مدیران حم سامانه حیوانات رسانه ملی اخبار متا دانشگاه متاورس استخدام | دانش فروشگاه حم تبلیغات ملی بازار NFT متاورس رنگ نقشه ملی سه بعدی متا املاک و مستغلات