به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .

1.92Kعناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) پاسخ به سوالات عمومی در زمینه تغذیه گیاهان

پرسش و پاسخ عمومی در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان در زیر این مقاله قابل نمایش عموم میباشد و طرح سوال به صورت رایگان است

تقریباً 20 عنصر مغذی و ریز مغذی از مواد مغذی ضروری برای تأمین کلیه نیازهای بیوشیمیایی گیاهان به حساب می آیند.

اهداف یادگیری

  • تشخیص عناصر مورد نیاز گیاهان به صورت تخصصی
[caption id="attachment_53342" align="aligncenter" width="378"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود پرسش و پاسخ عناصر مورد نیاز گیاهان[/caption]

امتیاز کلیدی مطالب

  • اگر گیاه نتواند چرخه حیات خود را بدون آن کامل کند ، اگر هیچ عنصر دیگری نتواند عملکرد مشابه را انجام دهد و مستقیماً در تغذیه نقش داشته باشد ، یک عنصر ضروری است.
  • یک ماده مغذی ضروری مورد نیاز گیاه در مقادیر زیاد ، عنصر درشت مغذی ماکرو نامیده می شود ، در حالی که ماده مغذی مورد نیاز در مقدار بسیار کم ، عنصر ریز مغذی میکرو نامیده می شود.
  • منابع کمبود یا ناکافی مواد مغذی بر رشد گیاه تأثیر منفی می گذارد ، که منجر به توقف رشد ، رشد کند ، کلروز یا مرگ سلول می شود.
  • حدود نیمی از مواد مغذی ضروری ریز مغذی هایی مانند بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس ، مولیبدن ، نیکل ، سیلیسیم و سدیم است.

شرایط کلیدی برای تغذیه گیاهان

  • ریز مغذی : ماده معدنی ، ویتامین یا ماده دیگری که حتی در مقادیر بسیار کمی برای رشد یا متابولیسم ضروری است.
  • کلروز : زردی بافت گیاه به دلیل از دست دادن یا عدم وجود کلروفیل
  • درشت مغذی : هر یک از عناصر مورد نیاز مقدار زیادی از موجودات زنده است

مواد مغذی ضروری

گیاهان برای تأمین تمام نیازهای بیوشیمیایی خود فقط به نور ، آب و حدود 20 عنصر نیاز دارند. به این 20 عنصر عناصر مغذی ضروری گفته می شود . برای اینکه یک عنصر ضروری تلقی شود ، سه معیار لازم است:
  1. یک گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند
  2. هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد
  3. این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد

درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو

عناصر اساسی را می توان به عناصر درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو تقسیم کرد . مواد مغذی مورد نیاز گیاهان در مقادیر بیشتر را عناصر درشت مغذی می نامند. حدود نیمی از عناصر اساسی عناصر مغذی در نظر گرفته می شوند: کربن ، هیدروژن ، اکسیژن ، نیتروژن ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، منیزیم و گوگرد. اولین کربن (C) برای تشکیل کربوهیدرات ها ، پروتئین ها ، اسیدهای نوکلئیک و بسیاری از ترکیبات دیگر به کربن (C) نیاز است. بنابراین ، در همه ماکرومولکول ها وجود دارد. به طور متوسط ​​، وزن خشک (به استثنای آب) سلول 50 درصد کربن است ، و آن را به یک قسمت اصلی از مولکول های زیستی گیاه تبدیل می کند. [caption id="attachment_53343" align="aligncenter" width="401"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود ماکرو و میکرو پرسش و پاسخ کود میکرو و ماکرو[/caption]
عناصر اساسی مورد نیاز گیاهان : برای اینکه یک عنصر به عنوان یک ماده اساسی در نظر گرفته شود ، گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند ، هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد و این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد.

عناصر فراوان در چرخه رشد گیاهان نقش نیتروژن

عنصر فراوان بعدی در سلولهای گیاه نیتروژن (N) است. بخشی از پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک است. ازت در سنتز برخی ویتامین ها نیز استفاده می شود. هیدروژن و اکسیژن عناصر درشت مغذی هستند که بخشی از بسیاری از ترکیبات آلی هستند و همچنین آب را تشکیل می دهند. اکسیژن برای تنفس سلولی لازم است.

نقش موثر اکسیژن در گیاهان

گیاهان از اکسیژن برای ذخیره انرژی به شکل ATP استفاده می کنند. فسفر (P) ، ماکرومولکول دیگر ، برای سنتز اسیدهای نوکلئیک و فسفولیپیدها لازم است. به عنوان بخشی از ATP ، فسفر امکان تبدیل انرژی غذایی را از طریق فسفوریلاسیون اکسیداتیو به انرژی شیمیایی فراهم می کند. انرژی نور در حین فتوسفریلاسیون در فتوسنتز به انرژی شیمیایی تبدیل می شود. و به انرژی شیمیایی تبدیل می شود تا هنگام تنفس استخراج شود.

نقش گوگرد در تغذیه گیاهان

گوگرد بخشی از آمینو اسیدهای خاص مانند سیستئین و متیونین است و در چندین کوآنزیم وجود دارد. گوگرد همچنین به عنوان بخشی از زنجیره انتقال الکترون که شیب های هیدروژن در تبدیل انرژی نور به ATP نقش اساسی دارند ، در فتوسنتز نقش دارد.

نقش پتاسیم در تغذیه گیاهان

پتاسیم (K) به دلیل نقش آن در تنظیم باز و بسته شدن روزنه مهم است. روزنه ها به عنوان روزنه هایی برای تبادل گاز به حفظ تعادل آب سالم کمک می کنند. پمپ یون پتاسیم از این فرآیند پشتیبانی می کند.

نقش منیزیم در بهبود عملکرد گیاه

منیزیم (منیزیم) و کلسیم (کلسیم) نیز از عناصر مغذی مهم هستند. نقش کلسیم دو برابر است: برای تنظیم انتقال مواد مغذی و پشتیبانی از بسیاری از عملکردهای آنزیم. منیزیم برای فرآیند فتوسنتز مهم است. این مواد معدنی همراه با ریز مغذی ها به تعادل یونی گیاه نیز کمک می کنند.

عناصر مورد نیاز ارگانیسم های خاک به شرح زیر است

ارگانیسم ها علاوه بر عناصر مغذی زیاد ، به عناصر مختلفی به مقدار کم نیاز دارند. این ریز مغذی ها یا عناصر کمیاب در مقادیر بسیار کمی وجود دارند. هفت ریز مغذی اصلی شامل بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس و مولیبدن است.

عناصر ریز مغذی میکرو

معرفی عناصر ریز مغذی و نقش آنها در تغذیه گیاهان

نقش بور در تغذیه گیاهان

اعتقاد بر این است که بور (B) در انتقال کربوهیدرات در گیاهان نقش دارد. همچنین در تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کند. کمبود بور غالباً باعث بازگرداندن جوانه ها خواهد شد.

نقش کلر در تغذیه گیاهان

کلر (Cl) برای اسمز و تعادل یونی لازم است. همچنین در فتوسنتز نقش دارد.

نقش مس در بهبود عملکرد گیاهان

مس (مس) جز component برخی از آنزیم ها است. علائم کمبود مس شامل قهوه ای شدن نوک برگها و کلروز (زردی برگ ها) است.

نقش آهن در بهبود عملکرد گل و گیاه

آهن (Fe) برای سنتز کلروفیل ضروری است ، به همین دلیل کمبود آهن منجر به کلروز می شود.

نقش منگنز در بهبود عملکرد گیاهان

منگنز (Mn) برخی از آنزیم های مهم دخیل در تشکیل کلروفیل را فعال می کند. گیاهان کمبود منگنز در رگهای برگ های آن کلروز ایجاد می کنند. در دسترس بودن منگنز تا حدودی به pH خاک بستگی دارد.

نقش مولیبدن در تغذیه گیاهان جوان

مولیبدن (Mo) برای سلامت گیاه بسیار ضروری است ، زیرا گیاهان از آن برای کاهش نیترات به شکل های قابل استفاده استفاده می کنند. بعضی از گیاهان از آن برای تثبیت نیتروژن استفاده می کنند. بنابراین ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود.

نقش روی در بهبود عملکرد و تغذیه گیاهان

روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است.

کمبود عناصر غذایی در گیاهان چه مواردی را ایجاد خواهد کرد

کمبود هر یک از این مواد مغذی ، به ویژه عناصر مغذی درشت ، می تواند روی رشد گیاه تأثیر منفی بگذارد. بسته به ماده مغذی خاص ، کمبود آن می تواند باعث توقف رشد ، رشد کند یا کلروز شود. کمبود شدید ممکن است منجر به علائم مرگ سلول در برگها شود. [caption id="attachment_53344" align="aligncenter" width="405"]کمبود عناصر در گیاهان و تغذیه نا مناسب کمبود عناصر در گیاهان[/caption]

عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) هدف ما پاسخ به سوالات شما عزیزان در راستای تکمل علوم کشاورزی ایران

سازمان زنجیره تامین بهشت با ایجاد بستری در جهت پاسخگویی به سوالات راهکاری برای کمک به کشاورزان را نهادینه کرده است .

با بارگذاری سوال و جواب در فروش محصولات سهیم باشید و خود را بازنشسته کنید .

جهت مطالعه روند سهم دهی به شما عزیزان میتوانید وارد بستر تکمیل علم شوید .

بهترین تغذیه برای گیاهان چیست ؟

هدف ما پاسخ به سوالات شما میباشد و در این راستا بیش از هزاران سوال و جواب در اختیار شما قرار میدهیم .

سوالاتی که در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) بارگذاری شده است به صورت دسته بندی در بخش های مختلف تقسیم شده است .

دسته بندی ها در تمامی زمینه های گیاهی به تفکیک میباشد .

تعدادی از دسته هایی که بارگذاری شده است و در آنها مطالبی تخصصی به صورت سوال و جواب ذخیره شده است به شرح زیر است .

دسته های تخصصی ایجاد شده در زمینه عناصر مورد نیاز گیاهان چیست ؟

کود مناسب گیاهان دارویی که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی فضای باز که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی آپارتمان که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب درختان میوه که به تفکیک تمامی درختان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب سبزیجات که به تفکیک تمامی سبزیجات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب کاکتوس ها که به تفکیک تمامی کاکتوس ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب نشاء که به تفکیک تمامی نشاء ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب غلات که به تفکیک تمامی غلات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

هدف پاسخگویی و ساختار سازی سازمان چیست ؟

پاسخ به تمامی سوالات صنایع کشاورزی و زیر دسته اصلی عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) میتواند راهکاری برای بهبود تولیدات محصولات زراعی ، باغی و گلخانه ای باشد .

هدف این سازمان از ایجاد بستری در راستای تکمیل علوم در تمامی زمینه ها کمک به ایران و ایرانی میباشد و میکوشد تا بتاند راندمان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان را فراهم آورد .

فراموش نکنید پلن های درآمدی سازمان در راستای عرضه محصولات به کشاورزان به صورت سهم بندی صورت گرفته است و اعضای فعال در زمینه پاسخ گویی به سوالات و نیز طراحان سوال های تخصصی میتوانند در فروش محصولات کشاورزی سهیم باشند .

محتوای بارگذاری شده از مقالات خارجی جمع آوری و ترجمه شده است - مطالعه و انتشار با ذکر منبع بلامانع است bio.libretexts.org

مرکز آموزش ویدئویی بستری برای آموزش های رایگان کشاورزی .

">عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود )
کود سلفات کود سولفات پتاسیم کود نیترات کود نیتروژن
0

78d9257a92efadfe8b4db4bc448d6eacc963044e 14 - به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .

مصطفی قدیری سوال ویرایش شده دسامبر 29, 2020
گذاشتن نظر
0

به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .

به منظور بررسی اثر کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بر برخی صفات فیزیولوژیکی رازیانه در شرایط تنش خشکی، آزمایشی بهصورت کرتهاي خرد شده در قالب طرح بلوك کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در دانشگاه شهرکرد انجام شد. سطوح مختلف تیمار تنش خشکی شامل: سه سطح 50 (شاهد)، 100 و 150 بهعنوان فاکتور اصلی و نسبتهاي مختلف کود دامی (گاوي) و A میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس 10 تن در هکتار 😀 عدم مصرف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب، 2 😀 پلیمر سوپرجاذب در شش سطح شامل: 1 20 تن در هکتار کود دامی + 100 کیلوگرم در 😀 کود دامی + 150 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، 3 40 😀 30 تن در هکتار کود دامی+ 50 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، 5 😀 هکتار پلیمر سوپرجاذب، 4 200 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب بهعنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج 😀 تن در هکتار کود دامی و 6 ،b نشان داد که تنش خشکی و کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل آنها بر محتواي پرولین، کلروفیل کارتنوئید، عملکرد دانه و عملکرد اسانس این گیاه تاثیر معنیداري داشتند. همچنین، بیشترین عملکرد دانه 2 گرم بر مترمربع) و کارتنوئید از تیمار 50 میلیمتر تبخیر / 146/66 گرم بر مترمربع)، عملکرد اسانس ( 99 ) بهدست آمد. D حاصل شد. بیشترین مقدار پرولین از تیمار 150 میلیمتر تبخیر با کاربرد 4 D با کاربرد 6 تولید شد. بیشترین محتواي آب نسبی برگ و D از تیمار 50 میلیمتر تبخیر و کاربرد 3 b بیشترین کلروفیل حاصل شد. D از تیمار 50 میلیمتر و 4 a و بیشترین کلروفیل D کلروفیل کل از تیمار 50 میلیمتر تبخیر و 6 به طورکلی، در شرایط 50 میلیمتر تبخیر و 200 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار حداکثر عملکرد دانه و عملکرد اسانس بهدست آمدند. از طرف دیگر در شرایط 100 میلی متر تبخیر و با کاربرد 40 تن کود دامی در هکتار اثرات سوء تنش خشکی بر صفات عملکرد دانه و عملکرد اسانس کاهش یافت. همچنین، در تیمار 150 میلی متر تبخیر و کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب (بهترتیب 30 تن و 50 کیلوگرم در هکتار) اثرات تنش خشکی بر صفات عملکرد دانه و عملکرد اسانس نسبت به سایر تیمارها کاهش یافت. رازیانه گیاهی است چند ساله متعلق به تیره چتریان که از مهمترین و پرمصرفترین (Apiaceae) گیاهان دارویی این تیره به شمار میآید و عمدتاً بهمنظور استفاده از اسانس حاصل از آن در صنایع بهداشتی مورد Rezai Chiane  کشت قرار میگیرد. هم اکنون در بیشتر نقاط جهان، مانند کشورهاي آسیایی (هند، ژاپن و چین)، جنوب و مرکز اروپا، کشورهاي آفریقایی و آمریکاي جنوبی (آرژانتین و برزیل) زمینهاي زراعی وسیعی زیر کشت رازیانه قرار میگیرند کشور ایران جزو مناطق خشک و نیمه خشک جهان محسوب میشود و خشکسالیهاي اخیر باعث بروز مشکل کم آبی در اکثر مناطق کشور گردیده است. بالا بودن میزان تبخیر و تعرق و محدودیت منابع آبی سبب بروز تنشخشکی در طول دوره رشد گیاهان زراعی میشود و براي مقابله با آن شناخت ویژگیهاي و مصرف کارآمد آب را ., طلب میکند  کاهش عملکرد دانه تحت شرایط تنش خشکی در گیاهان زراعی مختلف (رازیانه، گل راعی، انیسون، شوید و زیره سبز) گزارش شده است کاهش میزان فتوسنتز .(Pouryousef, 2015) خالص در شرایط تنش خشکی بیانگر کاهش میزان ماده خشک در واحد سطح و در نتیجه کاهش عملکرد میباشد. طی تنش خشکی، فعالیت آنزیمهاي کلروفیلاز و پراکسیداز، افزایش یافته و در فعالیت آنزیمهاي مسئول سنتز کلروفیل اختلال ایجاد میشود و باعث کاهش کلروفیل و به دنبال آن سبب تقلیل فتوسنتز بنابراین، ., میشود تنش خشکی میتواند بر کمیت و کیفیت اسانسهاي گیاهی تاثیرگذار باشد که از دلایل افزایش اسانس در این شرایط، تجمع بیشتر مواد آروماتیک در گیاه جهت افزایش غلظت شیره سلولی و جذب آب است   بین محتواي آب نسبی برگ و مقاومت به تنش خشکی رابطه مستقیم وجود دارد که میتوان نتیجه گرفت، محتواي آب نسبی بالا یک اسمزي به گسترش و توسعه سلول و رشد گیاه در

شرایط تنش خشکی کمک میکند کاهش محتواي نسبی آب برگ و . و افزایش پرولین در گیاه a غلظت کلروفیل در شرایط (Melissa officinalis L.) بادرنجبویه تنش خشکی گزارش شده است. با افزایش سطح  درصد در گیاه / 150 میلیمتر، مقدار پرولین 7 افزایش نشان داد (Nigella sativa L.) سیاهدانه  کاهش تلفات آب همواره مورد نظر متخصصین کشاورزي بوده است، یکی از راههاي مورد نظر استفاده از مواد اصلاح  و افزودنی مزایاي به خاك است  سوپرجاذب در کشاورزي عبارت است از: استفاده بهینه از آب و کود، جلوگیري از تنشهاي ناشی از نوسان رطوبتی، هوادهی بهتر خاك، بالا بردن ظرفیت تبادل کاتیونی خاك، جلوگیري از شست و شوي مواد غذایی خاك، فعالیت میکروارگانیسمها در خاك، افزایش قوه نامیه، طیف وسیع کاربرد در خاك براي گیاهان  مختلف و افزایش بازده محصول است این مواد بیخطر، غیر سمی و   اثر تجزیه میکروبی و یا تاثیر نور خورشید به تدریج به آب، دياکسیدکربن، آمونیوم و پتاسیم تجزیه میشوند . افزایش درصد پلیمر سوپرجاذب در شرایط با فراهم (Capsicum annuum L.) تنش در فلفل آوري آب قابل دسترس براي گیاه باعث افزایش در میزان محتواي آب نسبی برگ و کاهش تجمع , پرولین شد  کاربرد پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی موجب افزایش عملکرد و برخی اجزاي عملکرد در سویا شد. همچنین، اعمال آبیاري کافی همراه با کاربرد 225 کیلوگرم پلیمر سوپرجاذب در هکتار سوپرجاذب موجب افزایش عملکرد دانه سویا به  میزان 1900 کیلوگرم در هکتار شد Moghaddam and Mazaheri, 2012 کودهاي دامی یکی از منابع کود آلی است سیستم مدیریت پایدار خاك مرسوم می باشد. کود دامی علاوه بر اثرات مثبت بیولوژیک و اصلاح خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاك به علت این که عناصر غذایی آن به آهستگی آزاد شده و در اختیار گیاه قرار میگیرد آلودگی  کمتري در محیط زیست ایجاد میکند با افزایش کود دامی، بیشترین . محتواي رطوبت برگ با مصرف 45 تن در هکتار  کود دامی بهدست آمد  کود دامی سبب افزایش مقدار کلروفیل در گیاه بابونه در شرایط تنش خشکی شد b و بررسیها روي .(Ahmadian et al., 2010) گیاهان دارویی زنیان و زیره سبز نشان داد که کود دامی علاوه بر بهبود عملکرد دانه در افزایش درصد اسانس دانه نیز مؤثر است، بهطوريکه، مصرف 30 درصد اسانس بیشتري تولید نمود. کود دامی با توجه به داشتن مزایاي زیاد نظیر نگهداري آب در خاك و داشتن مواد معدنی میتواند درصد اسانس .گیاه را افزایش دهد  برهمکنش کود دامی و دفعات آبیاري بهطور معنیداري بر درصد اسانس و میزان شاخصهاي   شیمیایی زیره سبز نتایج ., مؤثر بود ( 2009 Omidbiagi et ) تحقیقات امیدبیگی و همکاران (Ocimum basilicum) در گیاه ریحان نشان داد که با کاهش رطوبت خاك، عملکرد اسانس کاهش ولی درصد آن افزایش پیدا کرد. هدف از این تحقیق شناخت دقیقتر برخی مکانیزمهاي فیزیولوژیکی گیاه رازیانه در مقابله با اثرات سوء تنش خشکی و تعدیل این اثرات با کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بود.

مواد و روش ها

بهمنظور بررسی اثر کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بر برخی صفات فیزیولوژیکی، عملکرد دانه و اسانس رازیانه تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی بهصورت کرتهاي یک بار خرد شده در قالب طرح بلوك کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزي دانشگاه شهرکرد (طول جغرافیایی محل 28 ثانیه شرقی و عرض / 50 درجه و 49 دقیقه و 9 10 ثانیه / جغرافیایی آن 32 درجه و 21 دقیقه و 7 شمالی، ارتفاع محل از سطح دریا 2115 متر و در کوههاي زاگرس واقع شده است) انجام شد. فاکتور اصلی سطوح مختلف تیمار تنش خشکی شامل سه سطح: 50 میلیمتر (شاهد)، 100 میلیمتر و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس کود دامی و پلیمر سوپرجاذب در شش سطح عدم مصرف کود دامی و پلیمر 😀 شامل: ( 1 کود دامی 25 درصد (معادل 10 😀 سوپرجاذب، 2 تن در هکتار) + پلیمر سوپرجاذب 75 درصد کود دامی 50 😀 (معادل 150 تن در هکتار)، 3 درصد (معادل 20 تن در هکتار) + پلیمر سوپرجاذب 50 درصد (معادل 100 کیلوگرم در کود دامی 75 درصد (معادل 30 تن 😀 هکتار)، 4 در هکتار) + پلیمر سوپرجاذب 25 درصد (معادل کود دامی 100 درصد 😀 50 کیلوگرم در هکتار)، 5 پلیمر سوپرجاذب 😀 (معادل 40 تن در هکتار) و 6 100 درصد (معادل 200 کیلوگرم در هکتار) بودند.

بذرها از شرکت پاکان بذر اصفهان (توده بومی اصفهان) تهیه و کشت بذر درون سینیهاي نشا در بستر کوکوپیت در گلخانه انجام و در (1395/02/ مرحله سه برگی نشاها به مزرعه ( 24 منتقل شد. قبل از انتقال نشاها، زمین شخم، دیسک، فارو، تراسبندي و کرتبندي شد. کود نیتروژن و فسفر براساس نیاز گیاه و نتایج آزمون خاك و کود دامی (از نوع گاوي) پس از محاسبه به کرتهاي مربوط اضافه شد (جدول 1). کود دامی بهصورت نواري در عمق صفر تا 15 سانتیمتري خاك و پلیمر سوپرجاذب به روش شد. در این آزمایش از پلیمر سوپرجاذب نوع محصول شرکت رهاب رزین (تحت لیسانس A200 پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران استفاده شد. سوپر جاذب در جدول 2 .ارایه شده است پنج ردیف کاشت به طول سه متر فاصله ردیفها 50 سانتیمتر و 6/ فاصله بوتهها روي ردیف 30 سانتیمتر (تراکم 7 بوته در متر مربع) بود. زمان آبیاري براي تیمارهاي مختلف بر اساس تبخیر از تشت کلاس تعیین شد. A با استفاده از FAO نیاز آبی به کمک روش و با استفاده از A آمار تبخیر از تشتک کلاس رابطه هاي 1 و 2 تعیین گردید. سپس با در نظر گرفتن راندمان 80 درصد براي پخش آب در مزرعه آبیاري انجام شد. در این روش براي محاسبه مقدار آب مورد نیاز گیاه، ابتدا تبخیر از تشتک روزانه از اداره هواشناسی اخذ  سپس در ضریب تشتک ضرب شد. حاصل ضرب این دو مقدار تبخیر و تعرق گیاه مرجع بود.

نیز با استفاده از روش اشنایدر و Kc مقدار و با توجه به  همکاران مرحله رشد گیاه تعیین شد. براي جلوگیري از نشت آب بین کرتهاي اصلی و کرتهاي فرعی بهترتیب دو و یک متر فاصله در نظر گرفته شد. آبیاري به روش غرقابی و تا مرحله به ساقه رفتن بهطور یکسان انجام و بعد از این مرحله تیمارهاي تنش خشکی اعمال شدند. براي اندازهگیري صفات مورد بررسی پس از حذف اثر حاشیهاي 10 بوته از هر کرت انتخاب شد. استخراج اسانس از دانهها به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر انجام شد 4 گرم از برگ تازه گیاه با 10 میلیلیتر / پرولین 5 محلول سه درصد از اسید سولفوسالیسیلیک ساییده شد. مخلوط همگن حاصل پس از صاف کردن دو میلیلیتر برداشته و پس از افزودن دو میلیلیتر معرف اسید نینهیدرین و دو میلیلیتر اسید استیک خالص در بن ماري با دماي 100 درجه سلسیوس به مدت یک ساعت قرار داده شد.

سپس آنها را در حمام آب یخ گذاشته و پس از اضافه کردن چهار میلیلیتر تولوئن، مقدار جذب در طول موج 520 نانومتر خوانده توسط ،JENWAY- 6320- D اسپکتروفتومتر (مدل ساخت انگلستان) قرائت و مقدار پرولین با استفاده  از منحنی استاندارد آن بهدست آمد جهت اندازهگیري محتوي . آب نسبی برگ از هر کرت پنج برگ انتخاب و پس از اتیکتگذاري به آزمایشگاه منتقل و توزین در مرحله بعد نمونهها به مدت 24 .(Wf) شد پس از آن .(Wt) ساعت در آب مقطر قرار گرفتند نمونهها با استفاده از کاغذ خشک کن آب سطحی خشک و دوباره وزن شدند. در مرحله آخر نیز نمونهها در آون به مدت 24 ساعت در دماي 70 (Wd) درجه سلسیوس قرار داده و وزن خشک  نمونه ها یادداشت شد

. 2013 RWC= (%)

کل و ،b ،a براي اندازهگیري کلروفیل 5 گرم از بافت تازه برگ را با استفاده / کارتنوئید، 5 از نیتروژن مایع خرد و با استون 80 درصد کاملاً ساییده و حجم آن به 20 میلیلیتر رسانده شد. سپس محلول حاصل به مدت 10 دقیقه با سرعت 6000 دور در دقیقه سانتریفیوژ و عصاره جدا شده فوقانی حاصل از سانتریفیوژ را با دستگاه 663 و ، اسپکتروفتومتر در طول موجهاي 645 470 نانومتر قرائت و با استفاده از روابط زیر

.(Sayyari and Ghanbari, محاسبه شد ( 2012

Chl a= [12.7 (OD 663) – 2.69 (OD 645)]. [V/(1000.W)]

Chl b= [22.9 (OD 645) – 4.68 (OD 663)]. [V/ (1000.W)]

Chl T= [20.2 (OD 645) + 8.02 (OD 663)]. [V/ (1000.W]

Cx+c=

198

(1000 OD 470 – 1.8Chla – 85 .02Chlb )

Chl b ،(a کلروفیل ) Chl a در روابط فوق

Cx+c ،( کلروفیل کل ) Chl T ،(b (کلروفیل

V ،( اپتیکال دانسیته عصاره ) OD ،( (کارتنوئید

W (حجم نهایی عصاره در استون 80 درصد) و

(وزن نمونه بر حسب گرم) میباشد. غلظت

کلروفیلها بر حسب میلیگرم بر گرم وزن تازه بیان شد.

(mg/gFW) برگ پس از آزمون نرمالیته دادهها و اطمینان از همگن بودن واریانسها، تجزیه آماري اطلاعات SAS جمعآوري شده با استفاده از نرم افزار آماري نسخه 9 انجام شد. براي انجام مقایسه میانگینها از آزمون دانکن در سطح احتمال پنج درصد استفاده شد.

نتایج و بحث

محتواي آب نسبی برگ: اثر تیمار تنش دامی و پلیمر سوپرجاذب در سطح پنج درصد بر محتواي آب نسبی برگ معنیدار شد، ولی اثر .( متقابل این دو تیمار معنیدار نشد (جدول 3 مقایسه میانگین تنش خشکی نشان داد که بیشترین میزان محتواي آب نسبی برگ در تیمار 50 میلیمتر (شاهد) و کمترین میزان محتواي آب نسبی برگ در تیمار 150 میلیمتر تبخیر از 14/ تشتک تبخیر حاصل شد، که کاهش 58 درصدي در تیمار 150 میلیمتر نسبت به تیمار 50 میلیمتر (شاهد) تبخیر از تشتک تبخی__ مشاهده شد (جدول 4). در بررسی مقایسه میانگین اثر سطوح کود دامی و پلیمر سوپرجاذب مشاهده شد که بیشترین و کمترین درصد محتواي آب نسبی برگ را به ترتیب تیمار پلیمرسوپرجاذب 100 درصد و تیمار عدم کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب به خود اختصاص دادند جدول 4 کاهش محتواي رطوبت نسبی برگ در اثر تنش خشکی، داراي همبستگی مثبت و بالایی با محتواي رطوبت خاك میباشد. کاهش رشد و فعالیت ریشه و افزایش میزان تبخیر و تعرق از جامعه گیاهی از عوامل دخیل در کاهش محتواي آب نسبی برگ است، استفاده از کود دامی در بهبود عملکرد گیاهان زراعی و پایداري تولید آنها .(Purmosavi et al., موثر میباشد ( 2007 محتواي آب نسبی برگ، یک شاخص مناسب براي تنش آبی گیاه است، از نتایج بهدست آمده میتوان دریافت که تنش آبی بر متابولیسم گیاه رازیانه مؤثر بوده است. با کاهش آب آبیاري محتواي آب نسبی برگ بهطور معنیداري در گیاه گوجه فرنگی کاهش یافت بهطوريکه، کمترین میزان محتوي آب نسبی بافت در تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. با کاربرد پلیمر سوپرجاذب 10 درصد حجمی محتواي آب نسبی بافت در گیاه ریحان، لوبیا و

گوجه فرنگی

افزایش یافت (Lycopersicum esculentum L.) با افزایش کود دامی، .(Puresmaeel et al., 2007) بیشترین محتواي رطوبت برگ با مصرف 45 تن در هکتار کود دامی بهدست آمد. کود دامی و پلیمر سوپرجاذب با کاهش سرعت از دست دادن آماس و تنظیم اسمزي توانسته پلاسمولیز را به تاخیر بیندازد  پرولین: اثر تیمار تنش خشکی در سطح یک درصد، سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل آنها بر میزان پرولین در سطح پنج درصد معنیدار شد (جدول 3). مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بر میزان پرولین نشان داد که بیشترین میزان پرولین در تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و کاربرد کود دامی 75 درصد مشاهده شد و کمترین میزان پرولین در تیمار 50 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و کاربرد کود دامی 100 درصد و پلیمر سوپرجاذب 100 درصد حاصل شد (جدول 5). تنش خشکی باعث افزایش میزان  پرولین در گیاه دارویی بومادران ., شد  گیاهان پرولین آزاد را در واکنش به تنشهاي غیرزنده از قبیل خشکی در خود افزایش میدهند. تجمع پرولین تحت تنش، با تحمل گیاهان به تنش ارتباط دارد. با افزایش سطح تنش آب محتویات پرولین و کربوهیدارت بهطور قابل توجهی افزایش مییابد 2013 ). استفاده از پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی سبب کاهش پرولین در آفتابگردان و گوجه فرنگی شده (Helianthus annuus L.) در این پژوهش نیز با .(Seydi et al., است ( 2014 کاربرد پلیمر سوپرجاذب و کود دامی تجمع پرولین کاهش یافت. این مواد با در اختیار گذاشتن تدریجی آب براي گیاه و جلوگیري از خشکی در گیاه جلوگیري کرده و زمینه را براي کاهش تجمع پرولین در گیاهان تحت تنش مهیا میکنند.

اثر تیمار تنش خشکی و :a کلروفیل سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب در سطح یک درصد بر کلروفیل مقایسه میانگین تیمارهاي تنش خشکی نشان داد بهترتیب a که بیشترین و کمترین میزان کلروفیل در تیمار 50 میلیمتر تبخیر و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر بهدست آمد. میزان در تیمار 150 میلیمتر تبخیر و 100 a کلروفیل میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر بهترتیب به مقدار 30/9 و 20 درصد نسبت به تیمار 50 میلیمتر .( تبخیر از تشت تبخیر کاهش نشان داد (جدول 4 در بررسی مقایسه میانگین اثرات کاربرد سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب مشاهده شد که بیشترین و کمترین میزان بهترتیب در تیمارهاي کود دامی 75 a کلروفیل درصد + پلیمر سوپرجاذب 25 درصد و عدم کاربرد.( کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بود (جدول 4 کمبود رطوبت خاك در مرحله گلدهی سبب b و a کاهش 13 تا 45 درصدي میزان کلروفیل مطلوب شد. کاهش میزان کلروفیل میتواند به واسطه کاهش سنتز کمپلکس پروتئین محافظت کننده دستگاه فتوسنتزي و صدمه اکسیداتیو لیپیدها، رنگ دانه و پروتئینهاي کلروپلاست به همراه افزایش فعالیت آنزیم کلروفیلاز در شرایط .(Din et al., تنش خشکی باشد ( 2011 محتواي کلروفیل و پایداري غشاي سیتوپلاسمی Seydi ) در گیاه ذرت، ریحان و آفتابگردان شد کود دامی سبب افزایش مقدار  در گیاه بابونه در شرایط تنش b و a کلروفیل .., خشکی شد  سوپرجاذب بهعنوان یک ماده جذب کننده آب و سایر محلولها عمل کرده در نتیجه باعث افزایش مقدار کلروفیل شده است

. 2014 اثر تیمار تنش خشکی، سطوح :b کلروفیل مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل b این دو تیمار در سطح یک درصد بر کلروفیل معنیدار شد (جدول 3). مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و کود دامی و پلیمر نشان داد که بیشترین و b سوپرجاذب بر کلروفیل بهترتیب، از تیمار 50 b کمترین میزان کلروفیل میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر همراه با کاربرد کود دامی 50 درصد + پلیمر سوپرجاذب 50 درصد و تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب حاصل شد (جدول 5). تنش خشکی باعث کاهش کلروفیل در گندم، آفتابگردان و گوجهفرنگی شد. کاهش محتواي کلروفیل در هنگام مواجه گیاه با تنش خشکی، تولید گونههاي واکنشگر اکسیژن، پراکسیداسیون لیپیدها و تخریب کلروفیل است کاهش کلروفیل به .(Ghorbanali et al., 2013) علت تجزیه کلروپلاست و ناپدید شدن ساختارهاي تیلاکوئید است استفاده از پلیمر سوپرجاذب در گیاهان ریحان، آفتابگردان و گوجهفرنگی در شرایط تنش خشکی  شده است b و a سبب افزایش کلروفیل طبق گزارشها، پلیمر سوپرجاذب . سبب افزایش کلروفیل میشود. میزان کلروفیل در گیاهان زنده از فاکتورهاي مهم حفظ ظرفیت., فتوسنتزي، به شمار میرود

کلروفیل کل: تیمار تنش خشکی و سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب در سطح یک درصد بر کلروفیل کل معنیدار ولی اثر متقابل این دو تیمار معنیدار نبود (جدول 3). نتایج مقایسه میانگین تیمارهاي تنش خشکی نشان داد__ که بیشترین کلروفیل کل از تیمار 50 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و کمترین مقدار از تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر بهدست آمد سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب مشاهده شد که بیشترین میزان کلروفیل کل را تیمار کود دامی 75 درصد + پلیمر سوپرجاذب 25 درصد و کمترین میزان کلروفیل کل در تیمار عدم کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب حاصل شد (جدول 4). مطالعات انجام شده نشان داد که تنش و b ،a خشکی تاثیر معنیداري بر میزان کلروفیل کلروفیل با کاهش پتانسیل آب است. کاهش کلروفیل در شرایط تنش خشکی همراه با کاهش کارآیی استفاده از کربن، افزایش تولید اتانول و لاکتات، تولید گونههاي واکنشگر اکسیژن و متعاقب آن پراکسیداسیون لیپیدها و تخریب  کلروفیل میباشد . تنش خشکی باعث کوچک شدن برگها و کاهش تعداد پلاستهاي رنگی میشود که با طولانیتر شدن تنش برگها زرد می شوند و تعداد برگهاي موجود در بوته کاهش مییابد. بهطورکلی، تاثیر تنش آب بر کلروفیل بستگی به شرایط محیطی و ژنوتیپی گیاه دارد. از بین رفتن کلروفیل باعث کاهش تولید شیره پرورده که ارتباط مستقیم با میزان کلروفیل دارد میگردد اطلاعات بهدست آمده .(Delkhosh et al., 2006) از گیاه کلزا نشان داد که استفاده از 30 تن در هکتار کود دامی سبب افزایش کلروفیل کل شد .(Tohidi Moghaddam and Mazaheri, 2012) با توجه به این که میزان کلروفیل در برگ بهطور مستقیم با فراهمی نیتروژن در ارتباط است و سوپرجاذبیکجاذبانتخابیمناسب براي آمونیوم بوده که باعث کاهش شست و شوي نیتروژن از محل ریشه میشود، لذا به دلیل خاصیت تبادل کاتیونی بالا موجب استفاده گیاه از تمامی عناصر موجود در خاك میشود. با استفاده از پلیمر جلوگیري کرد

کارتنوئید: تنش خشکی، سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل این دو در سطح یک درصد بر میزان کارتنوئید معنیدار بود (جدول 3). مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بر میزان کارتنوئید رازیانه نشان داد که بیشترین میزان کارتنوئید از تیمار 50 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر با کاربرد پلیمر سوپرجاذب 100 درصد و کمترین میزان کارتنوئید تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد کود . دامی و پلیمر سوپرجاذب حاصل شد جدول 5 کاهش کارتنوئید با افزایش تنش خشکی در سیاه دانه، لوبیا، شوید و نیشکر گزارش شده است

کاهش مقدار کارتنوئید در شرایط . تنش احتمالاً به علت تجزیه بتاکاروتن و تشکیل  زآانتین در چرخه زانتوفیل میباشد استفاده از پلیمر سوپرجاذب باعث .  افزایش کارتنوئید در گیاه گل جعفري . شد

عملکرد دانه: تیمار تنش خشکی، سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل این دو تیمار بر عملکرد دانه در سطح یک درصد تاثیر معنیدار داشت (جدول 6). مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در تیمار 50 میلیمتر تبخیر از__ تشتک تبخیر (شاهد) همراه با کاربرد 100 درصد پلیمر سوپرجاذب و کمترین آن مربوط به تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب بود. در تیمار 50 میلیمتر (شاهد) بین تیمارهاي 25 درصد کود دامی + 75 درصد پلیمر، 50 درصد کود دامی 50 درصد پلیمر سوپرجاذب، 75 درصد کود + دامی + 25 درصد پلیمر سوپرجاذب تفاوت معنیداري مشاهده نشد. در تیمار 100 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر بیشترین عملکرد دانه در تیمار 100 درصد کود دامی مشاهده شد که با تیمارهاي 25 درصد کود دامی + 75 درصد پلیمر سوپرجاذب، 50 درصد کود دامی + 50 درصد پلیمر سوپرجاذب و 75 درصد کود دامی + 25 درصد پلیمر سوپرجاذب تفاوت معنیداري نداشتند. همچنین، در تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر نیز بیشترین عملکرد دانه در تیمار 75 درصد کود دامی + 25 درصد پلیمر تیمارهاي 25 درصد کود دامی + 75 درصد پلیمر سوپرجاذب، 50 درصد کود دامی + 50 درصد پلیمر سوپرجاذب، 100 درصد کود دامی و 100 درصد پلیمر سوپرجاذب نداشتند (جدول 5 گلدهی مرحله حساس به تنش آب است که احتمالاً به علت حساسیت توسعه گرده افشانی و لقاح منجر به عدم تلقیح مناسب گلها و کاهش تعداد دانه رازیانه در چتر و چترك میشود بروز تنش طی مراحل .(Pouryousef, 2015) مختلف نموي بهویژه در مرحله زایشی باعث کاهش طول دوره فتوسنتزي، انتقال مواد حاصل از فتوسنتز جاري به دانه، کاهش سهم انتقال مجدد مواد ذخیره شده در ساقه به دانه و کاهش عملکرد دانه میشود. همچنین، تنش خشکی در مراحل اولیه پر شدن دانه از طریق کاهش تعداد سلولهاي آندوسپرم بر روي پر شدن دانه و در Tohidi ) نتیجه عملکرد تاثیر میگذارد نتایج .(Moghaddam and Mazaheri, 2012 تحقیقات نشان داد در زمانی که آبیاري به صورت معمول انجام شد و کود دامی مصرف نشده یا 15 تن در هکتار استفاده شده بود، استفاده از پلیمر سوپرجاذب باعث افزایش عملکرد دانه در ذرت و Tohidi ) شد (Phaseolus vulgaris) لوبیا مطالعات .(Moghaddam and Mazaheri, 2012 نشان داد (Hati et al., هاتی و همکاران ( 2006 که افزایش 10 تن در هکتار کود دامی در هکتار در مزرعه سویا باعث افزایش عملکرد دانه و کارآیی مصرف آب شد. فراهم بودن عناصر غذایی و افزایش میزان رطوبت قابل دسترس خاك، باعث افزایش عملکرد دانه میشود.

عملکرد اسانس: اثر تیمار تنش خشکی، سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب و اثر متقابل آنها بر عملکرد اسانس رازیانه در سطح یک درصد معنیدار شد (جدول 6). مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و کود دامی و پلیمر سوپرجاذب نشان داد که بیشترین و کمترین عملکرد اسانس را بهترتیب، تیمار 50 میلیمتر (شاهد) خشکی با کاربرد پلیمر سوپرجاذب 100 درصد و تیمار 150 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب را داشتند (جدول 5). اثر متقابل تنش خشکی و گزارش شده است بهطوريکه، با کاهش دفعات آبیاري درصد اسانس افزایش نشان داد اما عملکرد دانه و عملکرد اسانس کاهش داشته است. از آنجا که عملکرد اسانس حاصلضرب عملکرد دانه در کاهش عملکرد دانه سبب کاهش عملکرد اسانس با افزایش .(Ahmadian et al., میشود ( 2010 شدت خشکی، درصد اسانس نمیتواند افزایش یابد چرا که در تنشهاي شدید گیاه بیشتر مواد فتوسنتزي خود را صرف تولید مواد تنظیم کننده اسمزي و ترکیبات قندي میکند که بتواند غلظت شیره سلولی را افزایش دهد. این ترکیبات براي گیاه هزینه بر بوده و گیاه این هزینه را از کاهش عملکرد کل جبران میکند. کاربرد کودهاي آلی در تولید رازیانه سبب افزایش عملکرد اسانس 24/ میشود. بیشترین عملکرد اسانس به مقدار 64 (لیتر در هکتار) با کاربرد کود گاوي به دست آمد تیمار کودي عناصر غذایی .(Mona et al., 2008) لازم را در مراحل مختلف رشد در اختیار گیاه رازیانه قرار داده و منجر به افزایش اسانس گردید بیشترین عملکرد .(Yunesian et al., 2013) با (Matricaria chamomilla L.) اسانس بابونه کاربرد 180 کیلوگرم پلیمر سوپرجاذب در هکتار .Pirzad et al., بهدست آمد  2012

نتیجه گیري کلی

در این آرمایش تنش خشکی اثر معنیداري بر عملکرد دانه، عملکرد اسانس، محتواي آب و کل) و کارتنوئید b ،a) نسبی برگ، کلروفیل داشت. گیاهان در موقع کم آبی و وقوع تنش خشکی با تغییراتی که در برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی خود ایجاد میکنند به تنش پاسخ میدهند. عملکرد دانه و اسانس مهمترین صفت تولیدي در گیاه رازیانه است. مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و کود دامی و پلیمر سوپرجاذب نشان داد که بیشترین عملکرد دانه 146/66 گرم بر متر مربع) و عملکرد اسانس ) 2/99 گرم بر مترمربع) از تیمار 50 میلیمتر ) (شاهد) همراه با مصرف پلیمر سوپرجاذب 100 درصد به دست آمد، میتوان این تیمار را در شرایط مشابه آزمایش براي کسب حداکثر عملکرد دانه و اسانس پیشنهاد کرد. سطوح مختلف کود دامی و پلیمر سوپرجاذب باعث افزایش عملکرددانه و عملکرد اسانس رازیانه در شرایط تنش خشکی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که تیمارهاي کود دامی و پلیمر سوپرجاذب با توجه به توانایی جذب آب، کاهش وزن مخصوص ظاهري خاك، نگهداري عناصر غذایی، کاهش تبخیر سطحی و افزایش بازده محصول موجب کاهش اثرات سوء تنش خشکی در گیاه رازیانه شده است. بهطورکلی، براي کسب حداکثر عملکرد اسانس رازیانه (بهعنوان مهمترین شاخص تولید) در شرایط عدم تنش خشکی میتوان از پلیمرهاي سوپر جاذب به تنهایی استفاده نمود. در  تنش خشکی میتوان با کاربرد کود دامی اثرات سوء تنش خشکی را کاهش داد و با افزایش شدت تنش بهتر است مخلوطی از کاربرد کود دامی و پلیمر سوپرجاذب براي کاهش اثرات سوء تنش استفاده شده است .

b480cf8b9a26cd182113c9f6867cc6df2098c577 335 - به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .

49b09c9b9315a2866e4ae9417071275e8fee4ee4 335 - به کود دامی و پاسخ فیزیولوژیک گیاه رازیانه پلیمر سوپرجاذب در شرایط تنش خشکی را شرح دهید .

منبع :جهاد کشاورزی

کود مناسب رشد و عناصر ریز مغذی ( میکرو )
مشخصات کود های میکرو
یکی از صدها خدمات مجموعه ی بزرگ پارادایس تهیه و بسته بندی بهترین نوع کودهای میکرو می باشد ، که تهیه نمودن آن برای شما دوستان عزیز به علت سنگین بودن وزن بسته های آن (25 کیلوگرم ) هزینه بر و گاهی اوقات غیرممکن است .
میکرو المنت ها یا عناصر یا عناصر کم مصرف ( ریز مغذی ها ) مانند :
آهن ، روی ، منگنز ، مس ، بور ، مولیبدن و کلر گیاهان مختلف برحسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایشات خاک و برگ به کود های فوق نیازمند خواهند بود . ادامه مطالب کلیک کنید .
جایگاه میکروالمنت در تولیدات کشاورزی :
با وجود این که گیاهان به شکل واضحی به کود های ماکروالمنت ها نیازمندند ، اما کودهای میکروالمنت یا ریز مغذی ها علی رغم نیاز کم گیاهان جایگاه ویژه ای در تولیدات کشاورزی دارند لذا از آنها به عناصر خرد با تاثیرات مکان یاد میشود.

کود مناسب رشد و عناصر درشت مغذیماکرو)
مشخصات کود های ماکرو
در این قسمت از بانک اطلاعاتی مجموعه ی پارادایس نظر شما را به توضیحاتی هر چند مختصر توسط متخصصان این مجموعه در رشته ی کشاورزی و کود شناسی در رابطه با کود های ماکرو بستته بندی شده توسط این مجموعه جلب می نماییم .
معرفی عناصر کود ماکرو :
کودهای ماکرو موضوع بحث ما را تشکیل می دهند این کودها از مجموع سه عنصر : ازت ، فسفر و پتاسیم به نسبت های مختلف و متناسب با زمانبندی رشد و باروری گیاه تشکیل میشود .

حال برای درک هرچه بیشتر تاثیر این کودها نظر شما را به تاثیر هر یک از این عناصر به تنهایی بر روی گیاهان و درختان جلب می نماییم : جهت مطالعه ادامه مطالب کلیک کنید .

کود مناسب تقویت محصول و گلدهیپتاس بالا )

تغذیه گیاهان شامل چندین مرحله می باشد، مرحله رویشی ، نمو و گلدهی، گیاهان برای رشد به ازت برای ریشه دهی و شروع سوخت و ساز و پتاسیم مسئول خیلی از وقایع فیزیولوژیک گیاه می باشد. گیاهی که وارد فاز گلدهی نمی شود، به خاطر رشد رویشی ناشی از مصرف کود ازته یا ضعف عمومی گیاه می باشد. فاز رویشی ناشی از استفاده از ازت باعث آبدار شدن بافت گیاه شده و نسبت C/N را کمتر یا به زبان ساده پوست به گوشت را بیشتر میکند، و همین عامل باعث می شود گیاه شما بزرگ و قوی شده ولی به شما گل نمی دهد ! با دادن کودهای گلدهی میزان گوشت را بیشتر کرده و از شیره گیاهی کاسته می شود. همین امر موجب افزایش گلدهی در همه گیاهان می شود. برای افزایش کیفیت گلها باید هنگام اتمام عمر گل ، غنچه های خشک شده رو از ته بچینید ، تا انرژی گل روی تولید بذر متمرکز نشود ! همینطور برای افزایش کیفیت گلدهی باید از مکمل های غذایی استفاده نمود ، از آنجایی که جذب مواد غذایی و کودهای شیمیایی تابع اسیدیته ی خاک می باشد و درصورت بالاتر رفتن اسیدیته خاک از 7 ، برخی از مواد غذایی قابلیت جذب خود را از دست می دهند  جهت کسب اطلاعات بیشتر و طرح سوال کلیک کنید .

جهت خرید انواع محصولات کشاورزی اعم از کود ، سم و اقلام کلیک کنید .

جهت بازدید از ویدئو های آموزش کشاورزی رایگان کلیک کنید .

حسین برخورداری سوال پاسخ داده شده نوامبر 5, 2020
گذاشتن نظر
پاسخ خود را بنویسید .
  • فعال
  • بازدیدها1924 times
  • پاسخ ها1 پاسخ
ورود به متاورس | متاورس ایرانی
ورود به متاورس ایران یا همان متاورس ملی

علامت ذره بین Tutorials سمت راست به رنگ قرمز به شما کمک خواهد کرد .

جدید ترین سوالات پرسیده شده

منقضی شدن سم بتانال 1 پاسخ | 0 آرا
ایا ایدز گزفتم؟ 0 پاسخ ها | 0 آرا
انتخاب ورزش رزمی 0 پاسخ ها | 1 رای
وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نماد اعتماد الکترونیک اسناد و املاک کشور مرکز آموزش ویدیویی انجمن حم فروشگاه ملی تولید کنندگان مدیریت بر مدیران حم سامانه حیوانات رسانه ملی اخبار متا دانشگاه متاورس استخدام | دانش فروشگاه حم تبلیغات ملی بازار NFT متاورس رنگ نقشه ملی سه بعدی متا املاک و مستغلات