اهداف راهبردی نظام نخبگانی در اندیشه مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
اهداف راهبردی نظام نخبگانی در اندیشه مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
نخبگان سرمایه های انسانی عظیم کشور محسوب می شوند . مدیریت امور نخبگان نیازمند انسجام و همکاری تمامی دستگاه های اجرایی مرتبط با امور نجبگان تحت عنوان نظام نخبگان است . در حال حاظر یکی از مسائل نظام تخبگانی کشور عدم برنامه ریزی جامع و فقدان مدیریت راهبردی در امور نخبگان شده است . نخستین گام در برنامه رزی راهبردی امور نخبگان ترسیم و تدوین اهداف راهبردی نظام نخبگان است . از این روی هدف مقاله حاظر عبارت است از بررسی اهداف راهبردی نظام نخبگانی کشور در اندیشه مقام معظم رهبری . برای دستیابی به هدف مذکور ، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است . واحد تحلیل عبارت است از متون کلیه بیانات معظم له طی سال های 1381 تا 1397 در دیدار با نخبگان .
از کد گذار و تحلیل بیانات مقام معظم رهبری در رابطه با موضوع تحقیق ، 6 مضمون فراگیر ، 11 مضمئن سازماندهنده و 36 مضمون پایه به عنوان تهداف راهبردی نظام نخبگانی کشور در اندیشه مقام معظم رهبری عبارتند از : تقویت اثر گذاری نخبگان در عرصه های ملی ، بین المللی ، فرهنگی و اجتماعی ، اصلاح و ارتقای انگیزه نخبگان ، الگوسازی و تکریم از نخبگان ، شناسایی به موقع و صحیح نخبگان همراه با توجه به مخاطرات شناسایی این گروه ، پرورش نخبگان از سنین پایین تا مرحله نخبگی و پشتیبانی فرصت افرین از ان ها . نظام نخبگانی در کنار اهداف راهبردی کذکور ، ماموریت تعالی سازمانی نیز دارد یعنی موظف به رشد و ارتقای خود در تمامی ابعاد و سطوح از جمله در زمینه مدیریتی و ایفای نقش راهبردی در جهت دستیابی به تمام اهداف ذکر شده است .
همواره در طول تاریخ ، نخبگان در زمینه های مختلف نقش تعیین کننده ای در مسیر حرکت ملت ها ایفا کرده اند . در دوران کنونی و با توسعه علم ، قناوری و تخصص و مهارت ، نقش منابع انسانی در توسعه و تعالی ملت ها انچنان پر اهمیت شد ه که قابل قیاس با گذشته نیست ، بنابر این توجه ویژه به شناسایی ، پرورش ، حفظ و بهره گیری مطلوب و بهینه از نخبگان ؛ مهم و حیاتی است . با توسعه نقش منابع انسانی ، شرایط جهانی انچنان در حال تغییر و تحول است که فقدان سیاست های کار امد و برنامه ریزی های جامع در قبال نخبگان منجر به از دست رفتن این سرمایه های عظیم انسانی خواهد شد . لذا حفظ نخبگان به عنوان سرمایه های عظیم انسانی و پیشتازان و طلایه داران رشد و پیشرفت و راهگشایان تغییر و تحول در مسیر تعالی و ارتقای توان ملی کشور ها ، مستلزم سرمایه گذاری و برنامه ریزی است . به منظور سرمایه گذاری روی نخبگان کشور ، مجموعه ای از نهاد ها ، قوانین ، سازوکار ها و روند هایی برای رسیدگی به امور انان باید وجود داشته باشد . سند راهبردی کشور در امور نخبگان از این مجموعه با عنوان نظام نخبگانی یاد می کند.
نظام نخبگانی شامل مجموعه بخش های مختلف کشور مشتمل بر نقش افرینان ، نهاد ها ، قوانین ، سازوکار ها و روند هایی است که بر فعالیت های نخبگانی و اجتماع نخبگانی به صورت مستقیم اثر گذارند . منظور از نظام نخبگانی در این تحقیق کلیه دستگاه های اجرایی مرتبط با امور نخبگانی است از جمله وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری ، وزارت بهداشت ، درمان و اموزش پزشکی ، وزارت اموزش و پرورش و بنیاد ملی نخبگان که به صورت مستقیم و غیر مستقیم به برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه نخبگان می پردازند .
بر اساس اصول بیان شده در سند راهبردی کشور در امور نخبگان ، توجه حاکمیت به نظام نخبگانی ( شامل افراد ، گروه ها ، نهاد های مرتبط و روابط پویای بین ان ها ) است ، نه توجه مستقیم به صاحبان استعداد های برتر و نخبگان . زیرا زمانی که نظام نخبگانی مطلوب و در تراز جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم ، به خوبی به امور نخبگان همراه با رعایت شان و منزلت ان ها ی رسیدگی خواهد شد . به منظور دستیابی به نظام نخبگانی مطلوب لازم است ابتدا اهداف ان به درستی استخراج و ترسیم شوند .
رهبر معظم انقلاب که با رهنمود ها و فرمایشات راهگشا در سطوح کلان کشور ، همواره مسیر اینده ارکان مختلف نظام را مشخص می نمایند ، در برهه های مختلف و طی بیانات خود در دیدار های سالانه با نخبگان و استعداد های برتر و همچنین دیدار با مسولین نظام نخبگانی کشور ، بر اهمیت جایگاه نخبگان و وظایف نهاد های حاکمیتی در قبال انان تاکید داشته اند .
منبع : qzparadise.ir