رطوبت حجمی (دسیکاتور ) خاک را شرح دهید؟
رطوبت حجمی (دسیکاتور ) خاک را شرح دهید؟
5-3-1-وسایل مورد نیاز
وسایل مورد نیاز براي نمونه برداري بهم نخورده (بخش 3-1-1 نمونه برداري)،آون، ترازو با دقت 0/01 گرم، ظرف کوچک گالوانیزه یا بوتهي چینی مناسب، دسیکاتور و مادهي جاذب
5-3-2-روش کار
یک استوانهي نمونه برداري را انتخاب کرده، با کولیسقطر و ارتفاع آنرا به دست میآوریم. با استوانهي فوق یک نمونهي بهم نخورده (با رعایت شرایط مذکور در بخش 3-1-1 نمونه برداري)، از قسمت تعیین شده بر میداریم و در ظرف در بسته (جهت جلوگیري از تبخیر) قرار داده و به آزمایشگاه منتقل میکنیم. سپس نمونه را وزن کرده ،(M1) در آون قرار میدهیم. پس از خشک شدن، نمونه را دوباره وزن میکنیم (M2) و با توجه به فرمول عملی (6-5) رطوبت حجمی و مراحل جدول 3-5 به دست میآید.
در صورت داشتن جرم مخصوص ظاهري خاك، جهت تعیین رطوبت حجمی نیازي به نمونه برداري نیست و این پارامتر از رابطهي زیر به دست میآید. البته این رابطه بیشتر در مورد خاكهاي بهم نخورده صادق است و در مزرعه و خاكهاي بهم خورده، بهتر است رطوبت جداگانه تعیین گردد.
در صورتی که میزان رطوبت جرمی و حجمی خاکی به ترتیب برابر 20 و 26 درصد باشد، تخلخل کل و وزن 2/5 هکتار از این خاك را تا عمق 30 سانتیمتري بر حسب تن به دست آورید.
اگر همان خاك مذکور در بالا را به مدت 24 ساعت در آون (در دماي 105 درجهي سانتیگراد) قرار دهیم، مطلوب است محاسبهي تخلخل تهویهاي خاك.
خاکی که در آون 105 درجه قرار گرفته باشد، مکشی معادل 104 بار به آن وارد شده و خشک است و در خاك خشک تخلخل تهویهاي برابر است با تخلخل کل.
منبع :
دانشگاه پیام نور، دانشکدهی علوم کشاورزی، گروه اب و خاک
جهت خرید انواع خاک مناسب برای بستر های کشاورزی و نیز خاک های مناسب گیاهان زینتی به صورت بسته بندی به بستر عرضه خاک و مشتقات وارد شوید . بستر خاک و مشتقات
جهت تماشای ویدئوی آموزشی رایگان وارد بستر مرکز آموزش شوید . بستر مرکز آموزش ویدئویی