تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و کود NPK بر عملکرد و کیفیت ریز غده های دو رقم سیب زمینی چیست ؟
تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و کود NPK بر عملکرد و کیفیت ریز غده های دو رقم سیب زمینی چیست ؟
تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و کود NPK بر عملکرد و کیفیت ریز غده های دو رقم سیب زمینی چیست ؟
این تحقیق برای بررسی تأثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و ترکیب کود NPK بر صفات کمی و کیفی ریزغدههای دو رقم سیبزمینی ( Solanum tuberosum L. ) در مزرعه تحقیقاتی شرکت کشاورزی زرع گستر آرتا در منطقه اردبیل در سال 7371 اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل سه سطح اسید هیومیک (صفر، 122 و 022 کیلوگرم در هکتار)، فاکتور دوم شامل ترکیب کود NPK 20-20-20 در دو سطح صفر (شاهد) و 12 کیلوگرم در هکتار و فاکتور سوم ریزغده دو رقم سیبزمینی به نام آگریا و اسپیریت بود. براساس نتایج ارقام سیبزمینی و سطوح مختلف اسید هیومیک از نظر کلیه صفات موردبررسی با هم تفاوت معنادار داشتند. اثر کود شیمیایی ( NPK )، بر کلیه صفات به غیر از تعداد ساقه اصلی در بوته و تعداد غده در بوته موردبررسی اسید × معنادار بود. اثر متقابل رقم × هیومیک از نظر ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی، اثر متقابل رقم NPK فقط ازنظر ارتفاع بوته و اثر متقابل اسید × هیومیک NPK از نظر ارتفاع بوته، وزن غده در بوته، عملکرد غده کل و قابلفروش معنادار بود. اثر اسید × متقابل رقم × هیومیک NPK نیز فقط از نظر وزن غده در بوته، عملکرد کل و قابلفروش و درصد ماده خشک غده معنادار بود. مقایسه میانگین اثرات ساده نشان داد که بیشترین تعداد غده در بوته، جرم مخصوص و درصد نشاسته با مصرف 022 کیلوگرم اسید هیومیک و بیشترین جرم مخصوص و درصد نشاسته در سطح کودی 12 کیلوگرم NPK بدست آمد. بر اساس نتایج مقایسه میانگینهای صفات برای اثر متقابل، بالاترین وزن غده در بوته، عملکرد غده کل و قابلفروش با مصرف 12 کیلوگرم کود شیمیایی و 022 کیلوگرم اسید هیومیک حاصل شد. بر اساس نتایج، برای هر دو رقم، دریافت 12 کیلوگرم کود شیمیایی NPK همراه با 022 کیلوگرم اسید هیومیک برای دستیابی به عملکرد غده کل و قابلفروش بالا قابل توصیه است.
سیبزمینی ( Solanum tuberosum L. ) یکی از اعضای مهم خانواده سولاناسه است که در سراسر جهان کشت و مصرف میشود. سیبزمینی پس از غلات، از جمله ذرت، گندم و برنج، چهارمین محصول مهم غذایی در جهان محسوب میشود. سیبزمینی منبع غنی از کربوهیدراتها و نشاسته بوده و بخشی جدایی ناپذیر از سیستم غذای جهانی است و به دلیل افزایش جمعیت، اهمیت آن روز به روز افزایش مییابد قدیر و همکاران . از این رو توجه بیشتر به نوآوری در تولید سیبزمینی و بهبود خصوصیات کیفی در کنار افزایش عملکرد سیبزمینی، اجتناب ناپذیر است بونو و همکاران .
کود متناسب به عنوان یک عملیت زراعی مهم در تولید محصول در شرایط زراعی مختلف ، شناخته شده که باعث افزایش تقریبا 50 درصدی در تولیدات کشاورزی می شود (سینک و همکاران 2012).
مهم ترین عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد سیب زمینی نیتروژن ، پتاسیم و فسفر است . دادن نیتروژن ، برای رشد رویشی ، تجمع ماده خشک و جذب مواد مغذی توسط گیاه سیب زمینی مطلوب است (هرفوش و همکاران 2017) بر اساس مشاهدات جامی معینی و همکاران (2010 ) با افزایش غلظت نیتروژن ، حجم وزن تر ووزن خشک ، مجموع سطح و مجموع طول ریشه و همچنین وزن خشک اندامها ی هوایی گیاه سیب زمینی افزایش می یابد . فسفر نیز ، یکی از عناصر ضروری است که نقش مهمی را در متابولیسم کربوهیدرات ها و سیستم انتقال انرژی در گیاه دارد . مصرف فسفر در سیب زمینی تعدادبرگ ، طول ساقه ، طول برگ ، هدلایت روزنه ای و وزن خشک بخش هوایی عملکرد غده را افزایش و باعث کاهش غلظت نیتروژن و افزایش غلظت نشاسته ، قندهای احیایی و فسفر غده می شود . پتاسیم همیشه بر عملکرد موثر نبوده ولی تاثیر زیادی بر کیفیت محصول درصد ماده خشک لکه سیاهی و اسیب دیدگی سیب زمینی دارد .
با توجه به ملاحظات زیست محیطی اخیرا استفاده از نوع اسید های الی برای بهبود عملکرد کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی رواج فراوان یافته است. مقادیر بسیار کم از اسید های الی اثرات قابل ملاحظه ای در بهبود خصوصیات فیزیمکی ، شیمیایی و بیولوژیکی خاک داشته و به دلیل وجود ترکیبات هورمونی اثرات مفیدی در افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارند . در این میان از اسید هیومیک به عنوان کود الی دوستدار طبیعت نام برده می شود ترکیبات هوموسی در تمام محیط های خاکی و ابی یافت می شوند و یکی از فراوان ترین شکل های مواد الی را در سطح زمین تشکیل می دهند با توجه به پتتانسیل های هیومیک ، توسعه مداوم انها به دسترس بودن فراورده های تجاری مختلفی بر پایه اسید هیومیک منجر گردیده است که به طور وسیعی به فروش می رسد .افزایش در جبذب NPK موجب میشود. در مطالعهای دیگر مصرف اسید هیومیک بهصورت محلولپاشی در گنبدم موجب افبزایش 10 درصدی عملکرد در این گیاه شد )دلفین و همکاران 1221 (. در مطالعهای دیگر مشخص شد که افزودن مقادیر ویژه از مواد هیومیکی به گیاه می تواند پارامترهای رشد رویشی یعنی ارتفاع )طول( گیاه، تعداد ساقه اصلی در بوته، وزن تر و وزن خشک شاخسار در بوته را افزایش دهد )وارلیندن و همکاران 1227 و اوارد و الگمری 1221 (. در آزمایش ال- سعید حمبدا و همکاران ) 1277 ( مشبخص شد که استفاده از مواد هیومیکی باعث افزایش معنادار صبفات رویشبی، عملکبرد غبده و اجبزای آن از جملبه تعداد غده در بوته و وزن غبده و همچنبین خصوصبیات کیفی سیبزمینی گردید . قاسمی و همکاران ) 1271 ( در بررسی اثرات ترکیبات حاوی نیتروژن و پتاسیم همچنین اسید هیومیک بر جذب عناصر نیتروژن و پتاسیم بر مینی تیوبرهای سیبزمینی رقم ساوالان نشان دادند که کاربرد اسید هیومیک موجب افزایش 72 درصدی تعداد بر، و افزایش 18 درصدی وزن خشک اندام زیرزمینی شد. عظیم شاه و همکاران ) 1272 ( نیز نشان دادند در گیاه سیبزمینی نصف مقادیر توصیه شده نیتروژن، فسفر و پتاسیم )بهصورت کاربرد خاکی( و محلولپاشی اسید هیومیک
2/ درصد( اقتصادی و سودمند است. ( هدف از این تحقیق بررسی اثرات مقادیر مختلف اسید هیومیک و ترکیب کود NPK بر صفات زراعی و کیفی ریزغدههای دو رقم سیبزمینی در منطقه اردبیل برای تولید نشاهای قویتر و نیل به عملکرد بیشتر غده بود.
مواد و روشها
این تحقیق در سال 7371 در مزرعه تحقیقاتی شرکت کشاورزی زرع گستر آرتا در منطقه اردبیل با 7312 متر ارتفاع از سطح دریا و طول و عرض 38 اجرا شد. آزمایش بهصورت / 08 و 71 / جغرافیایی 12 فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل سه سطح اسید هیومیک صفر، 12 و 02 گرم در مترمربع، فاکتور دوم شامل کود مرکب NPK 20-20-20 و میکرو در دو سطح صفر (شاهد) و 1 گرم در مترمربع و فاکتور سوم ریزغده دو رقم سیبزمینی به نام آگریا و اسپیریت بود. خاک محل آزمایش از نوع لومی رسی و میزان 2 درصد بود. زمین مورد نظر مسطح بوده / مواد آلی 71 و وضعیت آن از نظر زهکشی مناسب و سفره آب زیرزمینی در آن عمیق و وضعیت تهویه خاک نیز مطلوب میباشد. در جدول 7 خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و آب محل آزمایش نشان داده شده است . ترکیبات اسید هیومیک پودری تهیه شده از شرکت سینا تولید و ترکیبات کود ماکرو ( NPK ) و میکرو مورد مطالعه در جداول 1 و 3 نشان دادهشده است. ریز غدهها از شرکت فناوری زرع گستر آرتا دارای مجوز تولید از موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور تهیه شدند که دارای سن فیزیولوژیکی یکسان بودند ودارای جوانه نوری منظم و یکسان بودند. ابتدا شیاری در خاک ایجاد کودها به خاک اضافه و 1 سانتیمتر خاک روی آن ریخته و سپس ریزغدههای تهیه شده کشت و با خاک پوشش داده شد. تیمارها در کرتهایی به طول 3 متر و به فاصله ردیف 11 سانتیمتر و فاصله بوته 11 سانتیمتر در 0 ردیف کشت شدند. عملیات داشت از قبیل وجین علفهای هرز و آبیاری به صورت غرقابی در جویهای ایجاد شده در کرتها انجام شد.
در مرحله رسیدگی با رعایت اثر حاشیه ده بوته انتخاب و ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد غده در بوته، وزن غده در بوته اندازهگیری و میانگین آنها ثبت شد. همچنین غدههای برداشت شده از هر کرت توزین و به تن در هکتار تبدیل و به عنوان عملکرد غده کل در نظر گرفته شد. پس از جدا کردن غدههای با قطر کوچک 31 میلیمتر، غده های بزر،تر از 31 میلی متر مجددا توزین و به عنوان عملکرد غده قابل فروش در نظر گرفته شد. برای تعیین درصد ماده خشک غده، برشهای 82 میلیمتر( از هر رقم را – نازک 0 غده متوسط ) 02 به صورت جداگانه در داخل آون به مدت 08 ساعت در دمای 11 درجه سلسیوس قرار داده است.
تعداد ساقه اصلی در بوته
رقم اسپیریت ازنظر تعداد ساقه اصلی در بوته با ( نسبت به رقم آگریا برتری داشت )جدول / میانگین 118 (. همچنین از نظر سطوح کود NPK ، مصرف کود شیمیایی در مقایسه با عدم مصرف آن تأثیری بر تعداد ساقه اصلی در بوته نداشت ؛ اما مصرف 022 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار باعث افزایش معنادار × تعداد ساقه اصلی در بوته شد. ازنظر اثر متقابل رقم ( به رقم / اسید هیومیک، تعداد ساقه اصلی در بوته ) 21 آگریا با مصرف 022 کیلوگرم اسید هیومیک تعلق داشت. واکنش رقم آگریا در مقابل افزایش سطح اسید هیومیک مصرفی ازنظر افزایش تعداد ساقه اصلی در بوته نسبت به رقم اسپیریت بیشتر بود . افزودن مقادیر ویژه از مواد هیومیکی به گیاه میتواند پارامترهای رشد رویشی یعنی ارتفاع )طول( گیاه، تعداد ساقه اصلی در بوته، وزن تر و وزن خشک شاخسار در بوته را افزایش .) دهد )وارلیندن و همکاران 1227 و اوارد و الگمری 1221
تعداد غده در بوته
2 غده ازنظر تعداد / رقم اسپیریت با میانگین 721 .( غده در بوته نسبت به رقم آگریا برتری داشت ) همچنین از نظر مصرف اسید هیومیک نیز مصرف 022 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش معنادار تعداد غده در 72 درصد افزایش نسبت / بوته نسبت به سایر سطوح 72 به شاهد شد . در تحقیقات دیگر نیز تیمار غده- های سیبزمینی با هومات پتاسیم در کیفیت تولیدی و .(همسانی اندازه غده تأثیر داشت )چن و آویاد 7772 اوزکایناک و سامانچی ( 1221 ) با مطالعه بر اجزاء عملکرد گیاهچه های حاصل از کشت بافت سه رقم سیبزمینی مارابل، کنکورد و ولوکس نشان دادند که تفاوت معنی- داری بین ارقام ازنظر عملکرد غده، تعداد غده و میانگین وزن غده وجود داشت. وزن غده در بوته ازنظر وزن غده در بوته رقم آگریا با میانگین 818 گرم( برتری / 882/0 گرم نسبت به رقم اسپیریت ) 37 داشت . از نظر سطوح کود NPK ، مصرف 12 کیلوگرم کود در هکتار نسبت به عدم مصرف آن باعث 7 درصدی وزن غده در بوته شد / افزایش معنادار 7 . در خصوص مصرف اسید هیومیک نیز مصرف 122 و 022 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار )به 733 گرم( باعث افزایش / 721 و 11 / ترتیب با میانگین 28 معنادار وزن غده در بوته شد )جدول 1(. بیشترین وزن 7227 گرم( نیز متعلق به مصرف توأم / غده در بوته ) 1 022 کیلوگرم اسید هیومیک و 12 کیلوگرم کود شیمیایی در هکتار بود )جدول 8(. هر دو رقم آگریا و اسپیریت با دریافت 12 کیلوگرم کود شیمیایی NPK همراه با 022 کیلوگرم اسید هیومیک با قرار گرفتن در رتبه اول گروه بیشترین وزن غده در بوته را داشتند صمدیان 1270 نیز در بررسی تأثیر کود مرغ غنیشده با هیومیک اسید بر عملکرد ریزغده سیبزمینی رقم آگریا وجود تفاوت معنادار بین ارقام و همچنین افزایش صفت وزن غده در بوته تحت تأثیر مصرف اسید هیومیک را گزارش نموده است.
عملكرد غده كل
01/ ازنظر عملکرد غده کل رقم آگریا با میانگین 71 تن در هکتار نسبت به رقم اسپیریت برتری داشت . از نظر سطوح کود NPK ، مصرف 12 کیلوگرم کود در هکتار نسبت به عدم مصرف آن باعث افزایش معنادار 7/22 درصدی عملکرد غده کل شد . در خصوص مصرف اسید هیومیک نیز مصرف 122 و 022 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار به ترتیب با میانگین 07 تن در هکتار باعث افزایش معنادار / 08/11 و عملکرد غده کل شد. نظامالدین و همکاران آزمایشی را برای بررسی تأثیر مقادیر مختلف نیتروژن، پتاسیم و فسفر بر رشد و عملکرد سیبزمینی انجام دادند. در این آزمایش 1 ترکیب NPK به همراه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج افزایش عملکرد سیبزمینی را به میزان 17 تا 772 % نسبت به شاهد 17 تن در هکتار( نشان داد . 12/ بیشترین عملکرد غده کل ( 02 تن در هکتار) نیز متعلق به مصرف توأم 022 کیلوگرم اسید هیومیک و 12 کیلوگرم کود شیمیایی در هکتار بود . هر دو رقم آگریا و اسپیریت با دریافت 12 کیلوگرم کود شیمیایی NPK همراه با 022 کیلوگرم اسید
12 تن در / 12 و 21 / هیومیک )به ترتیب با میانگین 37 .) هکتار( بیشترین عملکرد غده کل را داشتند محمدزاده مطلق 1270 ( و صمدیان ) 1270 نیز در مطالعات خود وجود تفاوت معنادار بین ارقام و همچنین افزایش عملکرد غده با مصرف اسید هیومیک را گزارش نمودهاند. محمود و حافظ 1272 ( نیز افزایش کیفیت و عملکرد غده سیبزمینی را در نتیجه افزایش مصرف ) هیومیک اسید گزارش نمودند. سلیم و همکاران 1271 نیز گزارش کردند که مصرف هر دو شکل جامد و مایع اسید هیومیک باعث افزایش عملکرد میشود. عملكرد غده قابلفروش ازنظر عملکرد غبده قباببلفروش رقم آگریبا بباتن در هکتار رقم یریت / میانگین 20 07/10 تن در هکتار( برتری داشببت ) از نظر سطوح کود NPK ، مصببرف 12 کیلوگرم کود در هکتار 02 تن در هکتار( نسببت به عدم مصبرف / )با میانگین 17 8 درصدی عملکرد غده / آن بباعث افزا یش معنادار 17 قابل فروش شبد . در خصبوص مصبرف اسید هیومیب ک نیز همچون عملکرد غده کل، مصبببرف 122 و 022 کیلوگرم اسیب د هیومیب ک در هکتبار به ترتیب با 01 تن در هکتبار ( باعث افزایش / 00 و 22 / میبانگین 71 معنادار عملکرد غده قابلفروش نسبببت به شبباهد شببد 13 تن / )جدول 1(. بیشببترین عملکرد غده قابلفروش ) 71 در هکتار( نیز متعلق به مصرف توأم 022 کیلوگرم اسید هیومیب ک و 12 کیلوگرم کود شیمیایی در هکتبار بود. هر دو رقم آگریا و اسیریت با دریافت 12 کیلوگرم کود شیمیایی NPK همراه ببا 022 کیلوگرم 13 تن / 10 و 18 / اسید هیومیک (به ترتیب با میانگین 12 در هکتار) بیشببترین عملکرد غده قابلفروش را دشید . ال سیب دو همکاران گزارش کردند که مصبرف اسبید هیومیک در خاک باعث افزایش عملکرد غده قابلفروش در سب یبزمینی شیرین میشود. سبانل ی و همکاران نیز، نتایج مشابهی را گزارش نمودند. درصد ماده خشک غده 17 درصد نسبت به رقم / رقم آگریا با میانگین 17 اسپیریت ازنظر درصد ماده خشک غده برتری داشت )جدول از نظر سطوح کود NPK ، مصرف 12 کیلوگرم 17 درصد( نسبت به عدم / در هکتار )با میانگین 72 مصرف آن باعث افزایش معنادار درصد ماده خشک غده شد . همچنین مصرف 022 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار باعث افزایش معنادار درصد ماده خشک غده نسبت به شاهد شد . رقم آگریا با مصرف 022 کیلوگرم اسید هیومیک با و بدون مصرف کود شیمیایی NPK 17/ 17 و 11 / به ترتیب با میانگین 80 درصد دارای بیشترین درصد ماده خشک غده بود.
افزایش وزن اندام زیرزمینی با افزایش مصرف کود نیتروژن را میتوان به دلیل بهبود شببرایط تغذیهای و رشبببد گیاه در مقادیر بالای نیتروژننسبتداد، که سبب افزایش رشببد اندامهای زیرزمینی شببده اسببت. میتوان علت افزایش وزن خشک اندام زیرزمینی را با کاربرد اسید هیومیک به این دلیل دانست که اسیدهیومیبک موجبب افزایش کلروفیبل و در پی آن افزایش فتوسنتز و ماده خشک تولید ی در گیاه میشود قاسمی و همکاران، 1271 . قاسمی و همکاران نیز نشان دادنبد کبه کباربرد اسسید هیومیبک موجب افزایش 28
درصبد ی وزن خشک اندام زیرزمینی میشود. عفت نژاد و صبفر ی دولت آباد ( 1270 )نیز در بررسی اثرات اسید هیومیک بر ارقام سیب مینی وجود اثرات معنادار بین ارقام و سطوح اسید هیومیک مصرفی را گزارش نمودند. در گزارش ایشان رقم آگریا بالاترین درصد ماده خشک در غده را داشبت. قناد و همکاران 1270 ( و آلیسبون و همکاران ) نیز افزایش درصبد ماده خشبک را د ر نتیجه کاربرد هیومیک اسب ید و کودهای NPK را گزارش نمودند.
نتيجه گيری كلی
با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، برای هر دو رقم آگریا و اسپیریت با دریافت 12 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی NPK همراه با 022 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک برای دستیابی به عملکرد غده کل و قابلفروش و افزایش جرم مخصوص و درصد ماده خشک و نشاسته غده ها قابل توصیه است.
منبع : نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
کود مناسب رشد و عناصر ریز مغذی ( میکرو )
مشخصات کود های میکرو
یکی از صدها خدمات مجموعه ی بزرگ پارادایس تهیه و بسته بندی بهترین نوع کودهای میکرو می باشد ، که تهیه نمودن آن برای شما دوستان عزیز به علت سنگین بودن وزن بسته های آن (25 کیلوگرم ) هزینه بر و گاهی اوقات غیرممکن است .
میکرو المنت ها یا عناصر یا عناصر کم مصرف ( ریز مغذی ها ) مانند :
آهن ، روی ، منگنز ، مس ، بور ، مولیبدن و کلر گیاهان مختلف برحسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایشات خاک و برگ به کود های فوق نیازمند خواهند بود . ادامه مطالب کلیک کنید .
جایگاه میکروالمنت در تولیدات کشاورزی :
با وجود این که گیاهان به شکل واضحی به کود های ماکروالمنت ها نیازمندند ، اما کودهای میکروالمنت یا ریز مغذی ها علی رغم نیاز کم گیاهان جایگاه ویژه ای در تولیدات کشاورزی دارند لذا از آنها به عناصر خرد با تاثیرات مکان یاد میشود.
کود مناسب رشد و عناصر درشت مغذی ( ماکرو)
مشخصات کود های ماکرو
در این قسمت از بانک اطلاعاتی مجموعه ی پارادایس نظر شما را به توضیحاتی هر چند مختصر توسط متخصصان این مجموعه در رشته ی کشاورزی و کود شناسی در رابطه با کود های ماکرو بستته بندی شده توسط این مجموعه جلب می نماییم .
معرفی عناصر کود ماکرو :
کودهای ماکرو موضوع بحث ما را تشکیل می دهند این کودها از مجموع سه عنصر : ازت ، فسفر و پتاسیم به نسبت های مختلف و متناسب با زمانبندی رشد و باروری گیاه تشکیل میشود .
حال برای درک هرچه بیشتر تاثیر این کودها نظر شما را به تاثیر هر یک از این عناصر به تنهایی بر روی گیاهان و درختان جلب می نماییم : جهت مطالعه ادامه مطالب کلیک کنید .
کود مناسب تقویت محصول و گلدهی ( پتاس بالا )
تغذیه گیاهان شامل چندین مرحله می باشد، مرحله رویشی ، نمو و گلدهی، گیاهان برای رشد به ازت برای ریشه دهی و شروع سوخت و ساز و پتاسیم مسئول خیلی از وقایع فیزیولوژیک گیاه می باشد. گیاهی که وارد فاز گلدهی نمی شود، به خاطر رشد رویشی ناشی از مصرف کود ازته یا ضعف عمومی گیاه می باشد. فاز رویشی ناشی از استفاده از ازت باعث آبدار شدن بافت گیاه شده و نسبت C/N را کمتر یا به زبان ساده پوست به گوشت را بیشتر میکند، و همین عامل باعث می شود گیاه شما بزرگ و قوی شده ولی به شما گل نمی دهد ! با دادن کودهای گلدهی میزان گوشت را بیشتر کرده و از شیره گیاهی کاسته می شود. همین امر موجب افزایش گلدهی در همه گیاهان می شود. برای افزایش کیفیت گلها باید هنگام اتمام عمر گل ، غنچه های خشک شده رو از ته بچینید ، تا انرژی گل روی تولید بذر متمرکز نشود ! همینطور برای افزایش کیفیت گلدهی باید از مکمل های غذایی استفاده نمود ، از آنجایی که جذب مواد غذایی و کودهای شیمیایی تابع اسیدیته ی خاک می باشد و درصورت بالاتر رفتن اسیدیته خاک از 7 ، برخی از مواد غذایی قابلیت جذب خود را از دست می دهند جهت کسب اطلاعات بیشتر و طرح سوال کلیک کنید .
جهت خرید انواع محصولات کشاورزی اعم از کود ، سم و اقلام کلیک کنید .