کمبود کدام عنصر سبب پوسیدگی گلگاه در گوجه فرنگی می شود ؟
شرح عنصری که سبب پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی میشود .
شایع ترین عارضه در تولید گوجه فرنگی است که ته میوه سیاه یا آبخورده می شود . پوسیدگی گلگاه عارضه ای است که با کمبود موقتی کلسیم ( کمتر از 2/0) موجود در گیاه مرتبط است . علائم اولیه پوسیدگی گلگاه شامل لکه های آب سوخته روی گلگاه میوه های رسیده یا در نزدیکی آن است . این لکه ها به سرعت رشد می کنند و ممکن است به هم بپیوندند و نواحی آسیب دیده وسیعی را بوجود بیاورند . به علت خشک و چروک شدن بافت ، سطح زخم ها چروکیده و چرمی و به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه در می آید . قسمت های آسیب دیده معمولا مورد حمله پاتوژن های ثانویه قرار می گیرند که باعث پوسیدگی نرم و فساد میوه می گردند (چنانچه قارچ های ساپروفیت مثل آلترناریا روی سطح لکه ها رشد نمایند رنگ بخش آلوده به سیاه تغییر می یابد). در برخی مواقع بافت های داخلی بیرنگ شده و متلاشی می گردند بی آنکه علائم قابل مشاهده ای در سطح میوه وجود داشته باشد.
پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی با لکه های آبسوخته به رنگ خرمایی روشن شروع می شود. این لکه ها بعد بزرگ می شوند و به رنگ سیاه و چرم مانند درمی آیند و اغلب پوششی از کپک سیاه ثانوی روی آنها را می پوشاند. این بیماری اغلب در گلگاه میوه رخ می دهد. البته گاهی در طرفین میوه اتفاق می افتد و گاه یک لکه درونی به رنگ سیاه تولید می کند که از بیرون میوه دیده می شود. میوه هایی که تحت تاثیر پوسیدگی گلگاه قرار می گیرند، زودتر از معمول می رسند.
کمبود موضعی کلسیم در انتهای دور ار نقطه میوه منجر به پوسیدگی گلگاه می شود. چون کلسیم عنصر چندان متحرکی نیست، کمبود آن می تواند با تغییر موجودی آب حتی برای مدت کوتاه اتفاق بیفتد. بنابراین مقادیر آستانه ای رطوبت احتمال بیماری را افزایش می دهد. شرایط دیگری از قبیل نمک زیاد، استفاده از نیتروژن آمونیاکی، و رطوبت نسبی بالا، که جذب کلسیم به وسیله ی گیاه را کاهش می دهد، می توانند این مشکل را حادتر کنند. گیاهانی که رشد سریع دارند بیشتر در معرض این بیماری هستند.