پنج فرایند مدیریت زنجیره تامین چیست توضیح دهید ؟
مدیریت زنجیره تامین فرآیندی است که توسط شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود که زنجیره تامین آنها کارآمد و مقرون به صرفه است. زنجیره تامین، مجموعه مراحلی است که یک شرکت برای تبدیل مواد خام محصول نهایی انجام می دهد. پنج جزء اصلی مدیریت زنجیره تامین در ادامه شرح داده شده است .
برنامه ریزی :
مرحله اولیه فرآیند زنجیره تامین، برنامه ریزی است. ما نیاز به توسعه ی یک برنامه یا استراتژی داریم تا بفهمیم که محصولات و خدمات ما، چگونه نیازهای مشتریان را برآورده می کنند. در این مرحله، برنامه ریزی باید بیشتر روی طراحی یک استراتژی با هدف ماکزیمم کردن سود، تمرکز کنیم.
برای مدیریت تمام منابع مورد نیاز برای طراحی محصولات و ارائه خدمات، یک استراتژی باید توسط شرکت ها طراحی شود.مدیریت نجیره تامین به طور عمده بر برنامه ریزی و توسعه مجموعه ای از معیارها تمرکز می کند .
توسعه :
پس از برنامه ریزی، گام بعدی شامل توسعه و یا یافتن منابع است. در این مرحله، عمدتا تمرکز ما بر ایجاد رابطه قوی با تامین کنندگان مواد خام مورد نیاز برای تولید است. این مرحله نه تنها شامل شناسایی تامین کنندگان قابل اعتماد است، بلکه روش های گوناگون برنامه ریزی از جمله برنامه ریزی حمل و نقل، تحویل و پرداخت محصول را شامل می شود.
شرکت ها نیاز به انتخاب تامین کنندگان برای ارسال اقلام و خدمات مورد نیاز برای توسعه محصول خود دارند. بنابراین در این مرحله، مدیران زنجیره تامین نیاز به ایجاد مجموعه ای از فرآیندها (قیمت گذاری، تحویل و پرداخت) با تامین کنندگان و نیز ایجاد معیارهای کنترل و بهبود روابط دارند.
در نهایت، مدیران زنجیره تامین می توانند تمامی این فرآیندها را برای مدیریت موجودی کالاها و خدمات خود ترکیب کنند، که شامل دریافت و بررسی کالاهای ارسالی، انتقال آنها به تأسیسات تولید و تأیید پرداخت های تامین کننده می باشد.
ساخت :
مرحله سوم در فرآیند مدیریت زنجیره تامین تولید یا ساخت محصولاتی است که مورد تقاضای مشتری است. در این مرحله، محصولات طراحی، تولید، تست، بسته بندی می شوند و برای تحویل هماهنگ می شوند.
در اینجا، وظیفه مدیر زنجیره تامین، برنامه ریزی تمام فعالیت های مورد نیاز برای تولید، تست، بسته بندی و آماده سازی برای تحویل است. چون شرکت ها می توانند سطح کیفیت، خروجی تولید و بهره وری کارگران را در این مرحله ارزیابی کنند، این مرحله به عنوان متمرکزترین واحد ارزیابی در زنجیره تامین در نظر گرفته می شود.
ارسال :
مرحله چهارم مرحله ارسال است. در این مرحله، محصولات توسط تامین کننده به مشتری ارسال می شود. چون در این مرحله سفارشات مشتری پذیرفته و تحویل کالاها برنامه ریزی می شود، در واقع، این مرحله، فاز لجستیک است. در این مرحله شرکت ها برای دریافت سفارشات از مشتریان، ایجاد یک شبکه از انبارها، انتخاب وسیله برای ارسال محصولات به مشتریان و ایجاد یک سیستم صورتحساب برای دریافت پرداخت ها، با یکدیگر همکاری می کنند، به همین دلیل، مرحله ارسال اغلب به عنوان لجستیک شناخته می شود.
برگشت :
مرحله آخر و نهایی مدیریت زنجیره تامین به عنوان برگشت شناخته می شود. دراین مرحله، کالاهای معیوب یا آسیب دیده توسط مشتری به تامین کننده بازگردانده می شوند. در اینجا، شرکت ها باید به درخواست های مشتریان پاسخ دهند و به شکایات رسیدگی کنند.
این مرحله اغلب به عنوان یک بخش چالش برانگیز در زنجیره تامین برای بسیاری از شرکتها است. برنامه ریزان زنجیره تامین نیاز به ایجاد یک شبکه پاسخگو و انعطاف پذیر برای پذیرش محصولات آسیب دیده، معیوب و اضافی از مشتریان خود و تسهیل روند بازگشت برای مشتریان را دارند.