مناسب ترین و بهترین روش آبیاری در گلخانه های تولید صیفی به ترتیب کدامند ؟
شرح مناسب ترین و بهترین روش آبیاری در گلخانه های تولید صیفی به ترتیب .
۱-سیستم آبیاری سطحی
2-ابیاری قطره ای: در این روش از آبیاری که با استفاده از لوله های پلی اتیلن همراه با قطره چکان های مخصوص و با فشار مناسب آب انجام می شود. بایستی آب آبیاری دارای کیفیت مناسب و عاری از نمک و املاح سنگین باشد. سیستم آبیاری قطره ای متداولترین روش در تولید صیفی می باشد که بوسیله نوار آبیاری قطره ای در گلخانه ها صورت می گیرد.
این روش علاوه بر این که دارای راندمان بالایی می باشد، می توان همزمان با آبیاری برخی از سموم و کودهای ماکرو و میکرو را نیز به خاک اضافه نمود. بهتر است به ازای هر بوته یک قطره چکان – در اختیار باشد. در خصوص نحوه قرارگیری لوله های قطره ای در کنار بوته می توان به چند طریق صورت گیرد:
در بستر های مسطح و یا در پشته های با عرض کم و کشت متراکم می توان بین هر دو ردیف یک رشته لوله آبیاری قرار داد. سپس قطره چکان ها با لوله فرعی در محل هر بوته نصب می گردد.
در بسترهای مسطح و یا پشته های پهن تر می توان کنار هر ردیف بوته در طول گلخانه یک ردیف لوله و قطره چکان نصب نمود.
این روش با وجود هزینه اولیه بالای اجرای سیستم، ولی به علت فوایدی که دارد بسیار مورد توجه است. از محاسن آبیاری قطره ای می توان به نکات زیر اشاره نمود:
۱-راندمان بالای آبیاری و کاهش مصرف آب
۲-کاهش رشد علف های هرز در گلخانه و کاهش هزینه های مبارزه با آن ها.
۳-امکان استفاده از برخی سموم و کودها همراه با آب آبیاری.
۴-تنظیم آب مورد نیاز بوته ها به تفکیک نوع گیاه و …
با وجود فواید زیاد سیستم قطره ای، می توان به معایب زیر نیز اشاره نمود:
۱-هزینه اولیه زیاد.
۲-گرفتن و مسدود شدن قطره چکان ها در صورت کیفیت پایین آب آبیاری.
در سیستم آبیاری قطره ای عرض پشته ها ۸۰ سانتی متر و عرض راهروها ۷۰ تا ۱۰۰ سانتی متر و بوته ها از هر طرف پشته ها ۱۰ سانتی متر به طرف داخل کشت می شوند. فاصله ردیف های کشت روی پشته ها ۶۰ سانتی متر می باشد. در این سیستم برای هر ردیف کاشت یک نوار آبیاری در نظر کرفته می شود. در این سیستم برای هر ردیف کاشت یک نوار آبیاری در نظر گرفته می شود و برای هر بوته یک قطره چکان و در صورتی که خاک بیش از اندازه سبک باشد ۲ قطره چکان در نظر می گیرند.
۳-سیستم آبیاری تراوا (نشتی)
۴-آبیاری مه پاشی (میست)