شدت نور مناسب در گیاهان باعث چه فرایند هایی میشود ؟
شرح فرایند های ایجاد شده در گیاهان پس از به وجود آمدن شدت نور مناسب .
در کنار کیفیت نور، کمیت آن نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
چرا که بهترین نور هم در صورتی که شدت کافی نداشته باشد و به مدت مناسب به گیاه نرسد به رشد آن کمکی نخواهد کرد.
همانطور که اشاره شد شدت و مدت تابش نور دو فاکتور تعیین کننده کمیت نور هستند.
معمولا هنگامی که شدت نور افزایش می یابد، میزان فتوسنتز و رشد گیاه نیز افزایش می یابد.
وابستگی رشد گیاه به نور اهمیت تاثیر نور بر گیاهان و رشد را نمایان می سازد.
اثرات افزایش بیش از حد نور
وجود لکه های سوخته روی برگها میتونه از علائم تابش زیاد نور باشه.
اگه گیاه توی ساعات گرم روز یعنی بین ده صبح تا چهار عصر حالت پژمردگی پیدا کرد، برگها اول به رنگ زرد و بعد به رنگ قهوه ای تغییر رنگ پیدا کردن، مطمئن باشید که دارن از نور زیاد رنج میبرن.
در بعضی مواقع نور مستقیم خورشید ممکنه باعث ایجاد سوختگی روی بافتهای گیاهی بشه. مثلا اگه بوته های گوجه فرنگی به میزان کافی برگ نداشته باشن و در معرض نور شدید قرار بگیرن، یه سمت میوه ها که بیشتر در معرض نور هستن به رنگ سفید درمیاد چرا که نور زیاد باعث از بین رفتن اپیدرم در اون قسمت میشه. همین میتونه شیوع یکسری عوامل بیماریزا رو روی گیاهمون بیشتر کنه.
اثرات کمبود نور
کم شدن سرعت رشد:
به خاطر کاهش میزان فتوسنتز، گیاه قادر به ساختن قند و سایر مواد غذایی به مقدار کافی نیست. همین باعث میشه که رشد گیاه به شدت کم بشه و در نهایت گیاهی ضعیف تر از حالت طبیعی داریم.
تغییر ظاهر گیاه:
در اثر کمبود نور ممکنه گیاهان ظاهر زیبای خودشونو از دست بدن، برگهای گیاه به زردی متمایل یا دچار بدشکلی بشن و ظاهر طبیعی خودشون رو حفظ نکنن.
نازک شدن برگها، باریک و آبکی شدن ساقه ها و افزایش فاصله بین گره ها میتونه از تغییرات ظاهری دیگه ای باشن که پیش بیان. اگه گیاه به میزان کافی و در جهت مناسب نور دریافت نکنه در اثر مکانیسم نورگرایی به سمت نور متمایل میشه و ممکنه بعد از یه مدت با گیاهی روبرو بشیم که در راستای رسیدن به نور رشد طولی زیادی کرده، بدون اینکه شاخه و برگهای قوی داده باشه و به مقداری که انتظار داریم پرپشت نشده.