تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

0

f9039cd49b3d88e7b898e2afcb7af9e1665c32b5 227 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

تفسیر نقشه شوری زمین چگونه است ؟

حسین برخورداری سوال پاسخ داده شده سپتامبر 27, 2020
گذاشتن نظر
0

تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

تفسیر نقشه های شوری:

الف_ توزیع املا در سطح مزرعه

در مزارعی که به نحو مناسب شیب بندی و یا تسطیح نشده با شند تا اب به صورت یکنواخت در سطح مزرعه توزیع شود، کنترل شوری مشکل است. در نقاط بلندی به علت نفوذ عمقی و ابشویی بسیار کم ، املاح تجمع میابند در حالی که اب در نقاط پست تر تجمع میابد که منجر به غرقاب شدن و به طور بالقوه بروز مشکلات زهکشی خواهد شد. جوانه زنی در نقاط بلندی به دلیل کمبود اب و شوری زیاد معمولا کم است در حالی که در مناطق پست تر استقرار ضعیف گیاه به دلیل اب ماندگی و سله سطح خاک است. عمده این مشکلات در روشهای ابیاری سطحی بروز می کند در حالی که روشهای ابیاری تحت فشار به حداقل تسطیح و با شیب بندی نیاز می باشد تا از روناب احتمالی و با تجمع اب در پایین دست جلوگیری شود. دستگاه القا گر مغناطیسی به شما اجازه می دهد که نقاط دارای شوری بالا را در سطح مزرعه تشخیص دهید که معمولا نقاط مرتفع تر و یا دارای جوانه زنی کمتر می باشند . راههه حل جلوگیری از ایجاد نقاط شوری بالا  تسطیح مناسب است. اما مهم تر از تسطیح مناسب به خصوص در روشهای ابیاری نواری، شیب بندی مناسب است. شیب بندی مناسب به توزیع یکنواخت اب در تمام طول نوار ایجاد کرده نقاط مانداب در انتهای نوار و یا نقاط اب نخورده در طول نوار جلوگیری خواهد کرد. شکل شماره 35 نشان دهنده نقشه های توزیع مکانی شوری در عمق های مختلف خاک یکی از باغات پسته منطقه اردکان است که توسط EM38 تهیه شده است. در این نقشه ها مناطق با شوری بیشتر با رنگ تیره تری نشان داده شده اند. به طور کلی مشاهده می شود که نقاط ابتدایی نوار ابیاری که فرصت تماس بیشتری با اب داشته اند و در نتیجه ابشویی بیشتری در ان واقع شده است شوری کمتری نسبت به انتهای کرت دارند. مقایسه شکلهای الف،ب و ج نیز بیانگر افزایش شوری خاک در عمق می باشد که نشان دهنده تاثیر ابشویی در اعماق مختلف است.

1612c3d8bce9772b4d50027ddad7b79d5d6d5ff8 335 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

ب_ توزیع املاح در عمق توسعه ریشه

در دراز مدت و پس از ایجاد تعادل بین املاح موجود در اب ابیاری و خاک ، در شرایطی که شور شدن خاک ناشی از ابیاری باشد. توزیع املاح در عمق توسعه ریشه ها شبیه شکل 37 خواهد بود. دراین شکل روند تغییرات غلظت املاح از سطح به عمق افزایشی است که با افزایش کسر ابشویی که نشان دهنده افزایش مصرف اب در سطح مزرعه است از شدت این  تغییرات کاسته شده وتوزیع املاح حالت خطی پیدا می کند.

ace70bac6c2342fe7399e747cc8fb3331ffae728 335 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

در شکل 38 (الف) توزیع املاح در حالتی مشابه شکل مشاهده می شود در شکل 38 (ب) به دلیل مصرف اب بیشتر و در نتیجه ابشویی بیشتر توزیع املاح با عمق به حالت خطی در امده است.

ef71ffe8611ee9f6fd99cc2020dd3101d96bdf88 335 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

b8ed961b24ec9ef4ba18e78c65f4b5ef2adc1890 335 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

بر عکس درشرایطی که شوری خاک ناشی از اب زیر زمینی کم عمق باشد (37_ج) ، به علت صوعود مویینگی اب و املاح ، میزان شوری در سطح خاک بیشتر از اعماق خواهد بود. با استفاده از دستگاه القا گر الکترو مغناطیس هم می توان توزیع املاح در عمق را به صورت تجمعی محاسبه کرد و هم نوع تغییرات از سطح به عمق را مشخص نمود. توزیع املاح نوع اول که در ان شوری خاک ناشی از ابیاری است پروفیل معمولی و توزیع نوع دوم که در ان شوری خاک عمدتا ناشی از اب زیر زمینی کم عمق است به پروفیل بر عکس موسوم است . نسبت قرائت عمودی به افقی در پروفیل معمولی بیشتر با مساوی یک است در حالیکه در پروفیل بر عکس این نسبت کوچکتر از یک خواهد بود. معادلات تجربی که برای پیش بینی شوری خاک از روی قرائتهای دستگاه به کار می روند در هر کدام از این دو حالت متفاوت است. به این ترتیب از روی توزیع املاح در عمق توسعه ریشه می توان به 2 سوال مهم پاسخ داده . الف) منشاء شور شدن خاک که ایا ناشی از ابیاری با منابع اب شور است و یا ناشی از سفره اب زیر زمینی کم عمق؟ ب) میزان اب مصرفی بیش از نیاز ابشویی است یا کمتر از ان؟ شکل شماره 39 نشان دهنده تغییرات عمقی شوری خاک در ابتدا و انتهایی نوارهای ابیاری یکی از باغات پسته در منطقه چاه افضل استان یزد است که توسط EM38 تهیه شده است . همانطوری که در این شکل مشهود است، مقادیر شوری عصاره اسباع خاک در ابتدای نوار های ابیاری (شکل 39 الف) هم در سطح و هم  در عمق کمتر از مقادیر متناظر همان نقطه در انتهای نوار (شکل 39 ب) می باشد. علت این امر نیز به تفاوت در فرصت نفوذ اب در خاک ابتدا و انتهای نوار بر میگردد ، بطوریکه بدلیل زمان بیشتر تماس اب با خاک در ابتدای نوار های ابیاری، اکان شسته شدن نمکها و تقلیل شوری عصاره اشباع خاک بیشتر از انتهای نوار های ابیاری میسر شده است.67e75add28a18bd4cd72a50fc680260c89441f6c 335 - تفسیر نقشه شوری زمین با روشی انجام میشود؟

مهمترین جنبه کاربردی نقشه های مذکور (شکلهای 36 و 39 ) ارائه تصویر واضحی از توزیع شوری خاک در سطح و عمق است که به مدریت مکانی نهاده های مختلف کشاورزی _ و از همه مهمتر اب _ در سطح باغات و یا مزارع کشاورزی کمک نموده و قدمی موثر در مسیر کشاورزی دقیق در کشور محسوب می گردد.

منبع :

  • وزارت جهاد کشاورزی سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی مرکز اطلاعات و مدارک علمی
  • وزارت جهاد کشاورزی سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی مرکز ملی تحقیقات شوری

جهت خرید دستگاه پایش شوری خاک به کمک هدایت گر الکرومغناطیسی EM38 وارد بستر خدمات کشاورزی شوید . بستر خدمات کشاورزی 

جهت تماشای ویدئوی آموزشی رایگان وارد بستر مرکز آموزش شوید . بستر مرکز آموزش ویدئویی

حسین برخورداری سوال پاسخ داده شده سپتامبر 27, 2020
گذاشتن نظر
شما در حال مشاهده 1 از 1 پاسخ هستید ، برای دیدن همه پاسخها اینجا را کلیک کنید .
پاسخ خود را بنویسید .
  • فعال
  • بازدیدها2861 times
  • پاسخ ها1 پاسخ
ورود به متاورس | متاورس ایرانی
ورود به متاورس ایران یا همان متاورس ملی

علامت ذره بین Tutorials سمت راست به رنگ قرمز به شما کمک خواهد کرد .

جدید ترین سوالات پرسیده شده

منقضی شدن سم بتانال 1 پاسخ | 0 آرا
ایا ایدز گزفتم؟ 0 پاسخ ها | 0 آرا
انتخاب ورزش رزمی 0 پاسخ ها | 1 رای
وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نماد اعتماد الکترونیک اسناد و املاک کشور مرکز آموزش ویدیویی انجمن حم فروشگاه ملی تولید کنندگان مدیریت بر مدیران حم سامانه حیوانات رسانه ملی اخبار متا دانشگاه متاورس استخدام | دانش فروشگاه حم تبلیغات ملی بازار NFT متاورس رنگ نقشه ملی سه بعدی متا املاک و مستغلات