بیماری پوستی سبوره (Seborrhea) در سگ
بیماری پوستی سبوره (Seborrhea) در سگ
سبوره یک بیماری پوستی در سگها میباشد که باعث پوستهپوسته شدن پوست (شوره سر) و چرب شدن پوست و مو میشود. این اختلال بسیار شایع است و میتواند باعث عفونت ثانویه پوست شود. سگهای مبتلا به این بیماری معمولاً به دلیل ترشح چربی بر روی پوست و موی بدنشان بوی بدی میدهند.
علائم و انواع بیماری سبوره
دو فرم از این بیماری معمولاً در سگها دیده میشود؛ سبوره چرب (Seborrhea Oleosa) و سبوره خشک (Seborrhea Sicca). بیشتر حیوانات سبوره خشک و چرب را باهم نشان میدهند.
بیماری سبوره باعث میشود که پوست ماده مومی شکل و چربی ترشح کرده و در نواحی داخل گوش، زیر شکم و زیر بغل، آرنج و اطراف مچ جمع میشود. ماده مترشحه بسیار چرب است و بوی خاصی ایجاد میکند. سگهایی که دچار سبوره هستند ناحیه درگیر را میخارانند که به دنبال خارش زیاد ممکن است پوست حیوان زخمی شده و دچار خونریزی، پوسته پوستهشدن، ریزش مو و عفونتهای ثانویه ناشی از زخم پوست شوند.
علت بیماری سبوره
سگهایی که بهطور ارثی مبتلابه این بیماری میشوند و در اصطلاح عامل بیماری اولیه و یا ناشناخته است، معمولاً در سنین زیر 2 سال به این بیماری مبتلا شده و بهمرور پیشرفت میکند. نژادهایی که بهطور ارثی با این بیماری تحت تأثیر قرار میگیرند.
- تریر سفید وست هایلند (ٌ West Highland White Terrier)
- کوکر اسپانیل آمریکایی (American Cocker Spaniels)
- اسپرینگل اسپانیل انگلیسی (English Springer Spaniels)
- سگ شکاری به است هوند (Basset Hounds)
- داش هوند (Dachshunds)
- لابرادور رتریور (Labrador Retrievers)
- گلدن رتریور (Golden Retriever)
- ژرمن شفرد (German Shepherds)
- دوبرمن(Dobermans)
- شارپیی(Shar-Peis)
در دیگر نژادها عامل ثانویه باعث بروز این بیماری میشوند. بیماریهای پیشزمینه که میتواند در بروز این بیماری دخیل باشد شامل موارد زیر میباشند.
- آلرژی
- اختلالات غدد درونریز
- کمبودهای تغذیهای
- سوء جذب
- انگلها
- بیماریهای خود ایمن
تشخیص بیماری سبوره
دامپزشک برای یافتن علت ایجادکننده بیماری نیاز به انجام آزمایشهایی چون معاینه فیزیکی، تراشیدن پوست برای وجود انگل، کشت قارچی و باکتریایی پوست و مو، آزمایش مدفوع و آزمایش خون دارد. گاهی اوقات نیاز به گرفتن بیوپسی از پوست است. وقتی تمام آزمایشها انجام شد و تمامی بیماریهای پیشزمینه رد شد، میتوان گفت عامل بیماری اولیه و ارثی میباشد.
چگونگی درمان این بیماری در سگ
ازآنجایی که ممکن نیست بیماری سبوره با علت نامشخص، درمان شود، فقط میتوان پیشرفت بیماری را کنترل کرد. برای این کار میتوان از شامپو و نرمکنندهها برای تمیز کردن و تسکین خارش حیوان استفاده نمود. شامپوهای ضد سبوره معمولاً حاوی سولفور، اسید سالسیلیک، بنزویل پراکسید و قطران زغالسنگ میباشند. برای اینکه بدانید از چه شامپو و به چه دفعاتی باید استفاده کنید، باید به یک دامپزشک مراجعه کنید.
استفاده از اسیدهای چرب و مکملهای معدنی و ویتامینها میتوانند در موارد کمبودهای تغذیهای مؤثر باشند. اگر سگ شما مبتلابه عفونتهای ثانویه شده باشد نیاز به درمانهای دیگر ازجمله درمان آنتیبیوتیکیخوراکی، مالیدنی)، ضد قارچ، و برخی داروهای ضد آلرژی خواهد بود.
مدیریت بیماری سبوره
تغذیه یکی از بخشهای مهم مدیریت این بیماری است که باید از یک دامپزشک بخواهید تا رژیم غذایی مناسب برای سگ شما بدهد. در کنار تغذیه، باید حیوان خود را تمیز و مرطوب نگهدارید. با این کار شما بروز عفونتهای ثانویه را کاهش خواهید داد. درنهایت اینکه برای بررسی و کنترل بیماری، سگ خود را بهطور منظم نزد دامپزشک ببرید
منبع petpezeshk.com