اثر كود زيستي ازتوباكتر مختلف كود نيتروژنه بر عملكرد و اجزاي عملكرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .

1.44Kعناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) پاسخ به سوالات عمومی در زمینه تغذیه گیاهان

پرسش و پاسخ عمومی در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان در زیر این مقاله قابل نمایش عموم میباشد و طرح سوال به صورت رایگان است

تقریباً 20 عنصر مغذی و ریز مغذی از مواد مغذی ضروری برای تأمین کلیه نیازهای بیوشیمیایی گیاهان به حساب می آیند.

اهداف یادگیری

  • تشخیص عناصر مورد نیاز گیاهان به صورت تخصصی
[caption id="attachment_53342" align="aligncenter" width="378"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود پرسش و پاسخ عناصر مورد نیاز گیاهان[/caption]

امتیاز کلیدی مطالب

  • اگر گیاه نتواند چرخه حیات خود را بدون آن کامل کند ، اگر هیچ عنصر دیگری نتواند عملکرد مشابه را انجام دهد و مستقیماً در تغذیه نقش داشته باشد ، یک عنصر ضروری است.
  • یک ماده مغذی ضروری مورد نیاز گیاه در مقادیر زیاد ، عنصر درشت مغذی ماکرو نامیده می شود ، در حالی که ماده مغذی مورد نیاز در مقدار بسیار کم ، عنصر ریز مغذی میکرو نامیده می شود.
  • منابع کمبود یا ناکافی مواد مغذی بر رشد گیاه تأثیر منفی می گذارد ، که منجر به توقف رشد ، رشد کند ، کلروز یا مرگ سلول می شود.
  • حدود نیمی از مواد مغذی ضروری ریز مغذی هایی مانند بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس ، مولیبدن ، نیکل ، سیلیسیم و سدیم است.

شرایط کلیدی برای تغذیه گیاهان

  • ریز مغذی : ماده معدنی ، ویتامین یا ماده دیگری که حتی در مقادیر بسیار کمی برای رشد یا متابولیسم ضروری است.
  • کلروز : زردی بافت گیاه به دلیل از دست دادن یا عدم وجود کلروفیل
  • درشت مغذی : هر یک از عناصر مورد نیاز مقدار زیادی از موجودات زنده است

مواد مغذی ضروری

گیاهان برای تأمین تمام نیازهای بیوشیمیایی خود فقط به نور ، آب و حدود 20 عنصر نیاز دارند. به این 20 عنصر عناصر مغذی ضروری گفته می شود . برای اینکه یک عنصر ضروری تلقی شود ، سه معیار لازم است:
  1. یک گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند
  2. هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد
  3. این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد

درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو

عناصر اساسی را می توان به عناصر درشت مغذی ها ماکرو و ریز مغذی ها میکرو تقسیم کرد . مواد مغذی مورد نیاز گیاهان در مقادیر بیشتر را عناصر درشت مغذی می نامند. حدود نیمی از عناصر اساسی عناصر مغذی در نظر گرفته می شوند: کربن ، هیدروژن ، اکسیژن ، نیتروژن ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، منیزیم و گوگرد. اولین کربن (C) برای تشکیل کربوهیدرات ها ، پروتئین ها ، اسیدهای نوکلئیک و بسیاری از ترکیبات دیگر به کربن (C) نیاز است. بنابراین ، در همه ماکرومولکول ها وجود دارد. به طور متوسط ​​، وزن خشک (به استثنای آب) سلول 50 درصد کربن است ، و آن را به یک قسمت اصلی از مولکول های زیستی گیاه تبدیل می کند. [caption id="attachment_53343" align="aligncenter" width="401"]عناصر مورد نیاز گیاهان کود ماکرو و میکرو پرسش و پاسخ کود میکرو و ماکرو[/caption]
عناصر اساسی مورد نیاز گیاهان : برای اینکه یک عنصر به عنوان یک ماده اساسی در نظر گرفته شود ، گیاه نمی تواند چرخه حیات خود را بدون عنصر کامل کند ، هیچ عنصر دیگری نمی تواند عملکرد عنصر را انجام دهد و این عنصر مستقیماً در تغذیه گیاه نقش دارد.

عناصر فراوان در چرخه رشد گیاهان نقش نیتروژن

عنصر فراوان بعدی در سلولهای گیاه نیتروژن (N) است. بخشی از پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک است. ازت در سنتز برخی ویتامین ها نیز استفاده می شود. هیدروژن و اکسیژن عناصر درشت مغذی هستند که بخشی از بسیاری از ترکیبات آلی هستند و همچنین آب را تشکیل می دهند. اکسیژن برای تنفس سلولی لازم است.

نقش موثر اکسیژن در گیاهان

گیاهان از اکسیژن برای ذخیره انرژی به شکل ATP استفاده می کنند. فسفر (P) ، ماکرومولکول دیگر ، برای سنتز اسیدهای نوکلئیک و فسفولیپیدها لازم است. به عنوان بخشی از ATP ، فسفر امکان تبدیل انرژی غذایی را از طریق فسفوریلاسیون اکسیداتیو به انرژی شیمیایی فراهم می کند. انرژی نور در حین فتوسفریلاسیون در فتوسنتز به انرژی شیمیایی تبدیل می شود. و به انرژی شیمیایی تبدیل می شود تا هنگام تنفس استخراج شود.

نقش گوگرد در تغذیه گیاهان

گوگرد بخشی از آمینو اسیدهای خاص مانند سیستئین و متیونین است و در چندین کوآنزیم وجود دارد. گوگرد همچنین به عنوان بخشی از زنجیره انتقال الکترون که شیب های هیدروژن در تبدیل انرژی نور به ATP نقش اساسی دارند ، در فتوسنتز نقش دارد.

نقش پتاسیم در تغذیه گیاهان

پتاسیم (K) به دلیل نقش آن در تنظیم باز و بسته شدن روزنه مهم است. روزنه ها به عنوان روزنه هایی برای تبادل گاز به حفظ تعادل آب سالم کمک می کنند. پمپ یون پتاسیم از این فرآیند پشتیبانی می کند.

نقش منیزیم در بهبود عملکرد گیاه

منیزیم (منیزیم) و کلسیم (کلسیم) نیز از عناصر مغذی مهم هستند. نقش کلسیم دو برابر است: برای تنظیم انتقال مواد مغذی و پشتیبانی از بسیاری از عملکردهای آنزیم. منیزیم برای فرآیند فتوسنتز مهم است. این مواد معدنی همراه با ریز مغذی ها به تعادل یونی گیاه نیز کمک می کنند.

عناصر مورد نیاز ارگانیسم های خاک به شرح زیر است

ارگانیسم ها علاوه بر عناصر مغذی زیاد ، به عناصر مختلفی به مقدار کم نیاز دارند. این ریز مغذی ها یا عناصر کمیاب در مقادیر بسیار کمی وجود دارند. هفت ریز مغذی اصلی شامل بور ، کلر ، منگنز ، آهن ، روی ، مس و مولیبدن است.

عناصر ریز مغذی میکرو

معرفی عناصر ریز مغذی و نقش آنها در تغذیه گیاهان

نقش بور در تغذیه گیاهان

اعتقاد بر این است که بور (B) در انتقال کربوهیدرات در گیاهان نقش دارد. همچنین در تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کند. کمبود بور غالباً باعث بازگرداندن جوانه ها خواهد شد.

نقش کلر در تغذیه گیاهان

کلر (Cl) برای اسمز و تعادل یونی لازم است. همچنین در فتوسنتز نقش دارد.

نقش مس در بهبود عملکرد گیاهان

مس (مس) جز component برخی از آنزیم ها است. علائم کمبود مس شامل قهوه ای شدن نوک برگها و کلروز (زردی برگ ها) است.

نقش آهن در بهبود عملکرد گل و گیاه

آهن (Fe) برای سنتز کلروفیل ضروری است ، به همین دلیل کمبود آهن منجر به کلروز می شود.

نقش منگنز در بهبود عملکرد گیاهان

منگنز (Mn) برخی از آنزیم های مهم دخیل در تشکیل کلروفیل را فعال می کند. گیاهان کمبود منگنز در رگهای برگ های آن کلروز ایجاد می کنند. در دسترس بودن منگنز تا حدودی به pH خاک بستگی دارد.

نقش مولیبدن در تغذیه گیاهان جوان

مولیبدن (Mo) برای سلامت گیاه بسیار ضروری است ، زیرا گیاهان از آن برای کاهش نیترات به شکل های قابل استفاده استفاده می کنند. بعضی از گیاهان از آن برای تثبیت نیتروژن استفاده می کنند. بنابراین ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود.

نقش روی در بهبود عملکرد و تغذیه گیاهان

روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است. ممکن است لازم باشد قبل از کاشت حبوبات به برخی خاکها اضافه شود. روی (Zn) در تشکیل کلروفیل نقش دارد و بسیاری از آنزیم ها را نیز فعال می کند. علائم کمبود روی شامل کلروز و توقف رشد است.

کمبود عناصر غذایی در گیاهان چه مواردی را ایجاد خواهد کرد

کمبود هر یک از این مواد مغذی ، به ویژه عناصر مغذی درشت ، می تواند روی رشد گیاه تأثیر منفی بگذارد. بسته به ماده مغذی خاص ، کمبود آن می تواند باعث توقف رشد ، رشد کند یا کلروز شود. کمبود شدید ممکن است منجر به علائم مرگ سلول در برگها شود. [caption id="attachment_53344" align="aligncenter" width="405"]کمبود عناصر در گیاهان و تغذیه نا مناسب کمبود عناصر در گیاهان[/caption]

عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) هدف ما پاسخ به سوالات شما عزیزان در راستای تکمل علوم کشاورزی ایران

سازمان زنجیره تامین بهشت با ایجاد بستری در جهت پاسخگویی به سوالات راهکاری برای کمک به کشاورزان را نهادینه کرده است .

با بارگذاری سوال و جواب در فروش محصولات سهیم باشید و خود را بازنشسته کنید .

جهت مطالعه روند سهم دهی به شما عزیزان میتوانید وارد بستر تکمیل علم شوید .

بهترین تغذیه برای گیاهان چیست ؟

هدف ما پاسخ به سوالات شما میباشد و در این راستا بیش از هزاران سوال و جواب در اختیار شما قرار میدهیم .

سوالاتی که در خصوص عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) بارگذاری شده است به صورت دسته بندی در بخش های مختلف تقسیم شده است .

دسته بندی ها در تمامی زمینه های گیاهی به تفکیک میباشد .

تعدادی از دسته هایی که بارگذاری شده است و در آنها مطالبی تخصصی به صورت سوال و جواب ذخیره شده است به شرح زیر است .

دسته های تخصصی ایجاد شده در زمینه عناصر مورد نیاز گیاهان چیست ؟

کود مناسب گیاهان دارویی که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی فضای باز که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب گیاهان زینتی آپارتمان که به تفکیک تمامی گیاهان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب درختان میوه که به تفکیک تمامی درختان با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب سبزیجات که به تفکیک تمامی سبزیجات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب کاکتوس ها که به تفکیک تمامی کاکتوس ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب نشاء که به تفکیک تمامی نشاء ها با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

کود مناسب غلات که به تفکیک تمامی غلات با مشخصات و نیاز های عناصر گیاهی بارگذاری محتوا گردیده است .

هدف پاسخگویی و ساختار سازی سازمان چیست ؟

پاسخ به تمامی سوالات صنایع کشاورزی و زیر دسته اصلی عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود ) میتواند راهکاری برای بهبود تولیدات محصولات زراعی ، باغی و گلخانه ای باشد .

هدف این سازمان از ایجاد بستری در راستای تکمیل علوم در تمامی زمینه ها کمک به ایران و ایرانی میباشد و میکوشد تا بتاند راندمان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان را فراهم آورد .

فراموش نکنید پلن های درآمدی سازمان در راستای عرضه محصولات به کشاورزان به صورت سهم بندی صورت گرفته است و اعضای فعال در زمینه پاسخ گویی به سوالات و نیز طراحان سوال های تخصصی میتوانند در فروش محصولات کشاورزی سهیم باشند .

محتوای بارگذاری شده از مقالات خارجی جمع آوری و ترجمه شده است - مطالعه و انتشار با ذکر منبع بلامانع است bio.libretexts.org

مرکز آموزش ویدئویی بستری برای آموزش های رایگان کشاورزی .

">عناصر مورد نیاز گیاهان ( کود )
کود پتاسیم کود پتاسیم مایع کود سلفات کود نیترات
0

9933b6a1e652ab20f396634a01abd2e0fd883da3 14 - اثر كود زيستي ازتوباكتر مختلف كود نيتروژنه بر عملكرد و اجزاي عملكرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .اثر كود زيستي ازتوباكتر و سطوح مختلف كود نيتروژنه بر عملكرد و اجزاي عملكرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .

مصطفی قدیری سوال ویرایش شده دسامبر 29, 2020
گذاشتن نظر
0

اثر کود زیستی ازتوباکتر و سطوح مختلف کود نیتروژنه بر عملکرد و اجزای عملکرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .

اين تحقيق با هدف بررسي اثر كود زيستي ازتوباكتر و سطوح مختلف كود نيتروژنه بر صفات كمي و كيفي سه رقم گندم در پاييز سال 1386 در ايلام اجرا شد. آزمايش به صورت اسپليت پلات در قالب طرح بلوك هاي كامل تصادفي در چهار تكرار انجام گرفت. ارقام چمران، پيشتاز و بهار در كرتهاي اصلي و مصرف كودهاي زيستي و شيميايي در كرتهاي فرعي قرار گرفتند. نتايج تجزيه واريانس صفات مورد بررسي، نشان داد كه وزن هزار دانه و درصد پروتئين تحت تاثير رقم قرار نميگيرد، ولي ساير صفات مورد اندازهگيري تحت تاثير رقم و سطوح مختلف كودهاي زيستي و نيتروژنه قرار گرفتند. نتايج نشان داد كه تيمارهاي كودي همراه با ازتوباكتر عملكرد بيشتري را نسبت به تيمار نيترات مصرفي و يا ازتوباكتر به تنهايي دارد. علاوه بر آن، مصرف كود زيستي ازتوباكتر ميتواند مقدار نيتروژن مصرفي را كاهش دهد، ولي زماني گندم ميتواند عملكرد مناسبي را توليد كند كه يك منبع نيتروژنه به همراه آن استفاده شود. همبستگي صفات مورد بررسي با عملكرد نشان داد كه در شرايط اين آزمايش وزن هزار دانه و تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله همبستگي بسيار معنيداري را با عملكرد دانه دارد. نتايج كلي آزمايش نشان داد كه بيشترين عملكرد مربوط به تيمار 25 درصد كود نيتروژنه همراه با كود زيستي و كمترين آن به كود زيستي به تنهايي مربوط است. گندم يكي از محصولات استراتژيك كشور است كه بالغ بر 45 درصد پروتئين و 55 درصد از كالري مورد نياز مردم كشورمان را تأمين مي كند . گندم در حقيقت غذاي اصلي مردم را تشكيل داده و مصرف سرانهي آن بالغ بر 150 كيلوگرم در سال است نيتروژن، يكي از .(Noormohammadi et al. 2002) مهمترين عناصر در تركيبات آلي است كه كاربرد مهم آن در ساختمان اسيدهاي نوكلئيك و اسيدهاي آمينه 2 تا 5 درصد وزن خشك گياهان را / دارد و حدود 5 Jadhav و Ardakani et al. تشكيل مي دهد 2000 غلات براي توليد يك تن دانه، به جذب .et al. 1987 22 تا 25 كيلوگرم نيتروژن نياز دارند .(Noormohammadi et al. 2002) از آن جايي كه نيتروژن نقش چشمگيري را در توليد فرآورده هاي كشاورزي مناطق خشك و نيمه خشك ايفاء مي كند، بنابر اين انتخاب مناسب نوع و مقدار كود هاي حاوي اين عنصر براي كسب حداكثر عملكرد الزامي است. مشكلات اقتصادي ناشي از افزايش رو به رشد مصرف كودهاي شيميايي از يك سو و مسايل زيست محيطي مرتبط با مصرف غير اصولي اين كودها از قبيل ايجاد آلودگ ي آب هاي زيرزميني و كاهش حاص لخيزي خاك از سوي ديگر، زمينهي توجه بيشتر به ميكروارگانيسم هاي تثبيت كنندهي نيتروژن را به عنوان كودهاي بيولوژيك فراهم Mahmoodi, و Salehrastin, كرده است ( 1998 2006 ). ازتوباكتر يك باكتري آزادزي تثبيت كننده ي نيتروژن هو ا است كه مي تواند در سطح ريزوسفر ريشهي گندم، ذرت، برنج، سورگوم، نيشكر، پنبه، گوجه فرنگي، سيب زميني، كلم و بسياري از ديگر محصولات زراعي رشد كند و در هر فصل كشت، مقاديري نيتروژن را به صورت بيولوژيكي تثبيت كند .(Singh, و 2004 Singh, 1977 ؛Jadhav et al. 1987) ازتوباكتر در تمام خاك هاي زراعي دنيا ديده شده است. وجود آن در قطب نامشخص و در كويرها محتمل است. ازتوباكتر همواره در خا كهاي زراعي pH ، بيشتر ديده م يشود. از بين خصوصيات خاك خاك بيشتر از ساير عوامل ازتوباكتر را تحت تأثير قرار مي دهد. رايج ترين و سابقه دارترين كود ميكروبي تهيه شده از باكتري هاي آزادزي ازتوباكتر، ازتوباكترين

Kandil et al. و Dobereiner et al. است ( 1972 2004 ). مقدار نيتروژن تثبيت شده بهوسيلهي ازتوباكتر حداقل 20 تا 40 كيلوگرم در هر هكتار و در سال است كه براي تثبيت نيتروژن به وجود مقدار زيادي مادهي آلي نياز دارد. استفاده از اين كود بيولوژيك تحت عنوان ازتوباكترين كه يكي از رايجترين و سابق هدار ترين كودهاي بيولوژيك محسوب ميشود و براي غلاتي مانند گندم، ذرت، سورگوم، ارزن، برنج و آفتابگردان در حال گسترش است Singh, و Singh, 1977 ؛Mostafa et al. 2010) .(2004 آزمايش هاي مزرعه اي انجام شده در مؤسسه تحقيقات كشاورزي هندوستان (دهلي نو) درسال هاي 2001 تا 2003 به منظور استفاده از منابع معدني و آلي ازتوباكتر جهت تأمين نيتروژن مورد نياز در پنبه و تأثير تدريجي آنها بر گندم نتايج جالبي را در پي داشت. نتايج به دست آمده افزايش قابل توجهي را در عملكرد الياف و دانه پنبه بر اثر استفاده از ازتوباكتر، كود سبز و كود نيتروژنه نشان مي دهند. كاربرد مستقيم 120 كيلوگرم نيتروژن در هكتار به همراه 67 درصدي در متوسط / 17 تا 4 / ازتوباكتر به افزايش 7 Singh, و Singh, عملكرد دانه گندم منجر شد ( 1977 2004 Das and Saha, ) در آزمايشي ديگر داس و ساها 2000 ) در استراليا با بررسي دو باكتري ازتوباكتر و آزوسپريليوم همراه با مصرف 50 كيلوگرم در هكتار كود نيتروژن مشاهده كردند كه در بسياري از موارد، استفاده از روش هاي باكتريايي، تأثير مثبت دارد. در اين بررسي معلوم شد كه ازتوباكتر بهتر از آزوسپريليوم است. طبق آزمايش خاك پس از برداشت محصول نيز نشان داده شد كه حدود 100 كيلوگرم در هكتار در خاك افزايش نيتروژن وجود دارد. افزايش مقدار نيتروژن در حالت استفاده تركيبي از اين دو كود زيستي بيشتر از حالت انفرادي آنها بود. نظير اين نتايج در ساير مطالعات نيز مورد تاييد قرار گرفتهاند .(Dobereiner et al. و 1972 Dart and Day, 1975) در (Kader et al. كادر و همكاران ( 2002 بنگلادش اثر تلقيح ازتوباكتر را بر عملكرد و مقدار جذب نيتروژن در گندم را مورد تحقيق قرار دادند . نتايج به دست آمده حاكي است كه عملكرد و همه اجزاي عملكرد دانه گندم به جز وزن هزار دانه ي آن به طور معني داري تحت تأثير تيمارها قرار گرفت . بيشترين ارتفاع گياه، سنبلچه هاي هر سنبله، تعداد 168) T دانه در هر سنبله و طول سنبله با مصرف 5 كيلوگرم نيتروژن به صورت اوره به علاوه ي كود دامي همراه با ازتوباكتر و كمترين آن در تيمار شاهد (بدون ازتوباكتر ) به دست آمد . در پژوهش هاي انجام گرفته، مصرف ازتوباكتر در مقايسه با تيمار بدون تلقيح با باكتري ، موجب افزايش معني دار در عملكرد Ardakani et a.  دانهي گندم در واحد سطح شد

Dobereiner et al. و Dart and Day, 1975 ؛2000 .1972

مواد و روش ها

اين آزمايش به منظور بررسي اثر كود زيستي ازتوباكتر بر صفات كيفي وكمي سه رقم گندم آبي در پاييز سال 1386 در ايستگاه تحقيقاتي سرابله واقع در 35 كيلومتري شهرستان ايلام با ميانگين بارندگي ساليانه در حدود 555 ميليمتر با اقليم معتدله اجرا pH شد. خاك مزرعه داراي بافت سيلتي لومي بوده و 7 اندازهگيري گرديد. / آن حدود 2 آزمايش به صورت اسپليت پلات در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي با چهار تكرار اجرا شد. سه رقم گندم (چمران، پيشتاز و بهار) در كرتهاي اصلي و مصرف كودهاي زيستي و شيميايي در كرتهاي فرعي قرار گرفتند. ارقام مورد بررسي شامل سه رقم گندم چمران و پيشتاز و بهار بوده و تيمارهاي كودي عبارت از: مصرف ،(N مصرف كود زيستي ازتوباكتر به تنهايي ( 1 مصرف كامل كود ،(N كامل كود نيتروژنه به تنهايي   مصرف 25 %كود ،(N نيتروژنه همراه با كود زيستي ( 3 مصرف ،(N نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 4 50 كود نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر و مصرف 75 % كود نيتروژنه همراه با كود (N5) بودند. (N زيستي ازتوباكتر هر كرت آزمايشي شامل شش خط كاشت با فاصله رديف 25 سانتيمتر و طول 5 متر بود و تراكم برابر 430 بوته در متر مربع در نظر گرفته شد. براي جلوگيري از نشت آب به كرتهاي مجاور، كرتها و بلوكها با فاصلهي كافي طراحي و اجرا شدند. پس از تهيهي ازتوباكتر، طبق دستور العمل مصرف آن بر اساس توصيهي كارخانه، به ميزان دو كيلوگرم ازتوباكتر به ازاي 100 كيلوگرم بذر در نظر 7 متر / گرفته شد. بنابراين، مقدار 3 گرم در هر كرت 5 مربعي مورد استفاده قرار گرفت. پس از ريختن بذر گندم در داخل يك كيسهي پلياتيلني، مقدار 30 ميليليتر محلول شكر 20 درصد به آن اضافه شد، سپس كيسهي حاوي بذر و مادهي چسباننده براي مدت 30 ثانيه به شدت تكان داده شدند تا سطح كليهي بذرها بهطور يكنواخت چسبناك شود. پس از آن به مقدار كافي از مايهي تلقيح به بذرهاي چسبناك اضافه شد تا به حدي كه كل سطح بذر__ پوشانده شود. پس از 45 ثانيه تكان دادن و اطميناناز چسبيدن يكنواخت مايهي تلقيح به بذرها، بذرهاي آغشته به مايهي تلقيح بر روي ورقهي آلومينيومي در زير سايه پهن شد، تا خشك شوند. سپس، به سرعت .Kandil et al. نسبت به كاشت بذر اقدام شد 2004 جهت تعيين عملكرد و اجزاي عملكرد، نمونهبرداري هر كرت و برداشت پس از حذف تاثير حاشيهاي، از رديفهاي مياني صورت گرفت. تجزيه واريانس كليهي صفات مورد بررسي انجام MSTATC و SAS بهوسيلهي نرمافزار هاي گرفت. ميانگين صفات مورد بررسي توسط آزمون چند دامنه اي دانكن در سطح احتمال 5 درصد مقايسه گرديدند.

نتايج و بحث

جدول تجزيه واريانس صفات مورد بررسي در جدول 1 آمده است. نتايج نشان داد كه بين ارقام از نظر كليهي صفات به جز صفات وزن هزار دانه و درصد پروتئين، اختلاف معنيداري ديده ميشود. در تيمارهاي كودي نيز تمامي صفات مورد بررسي از نظر آماري تفاوت معنيداري را نشان دادند. اثر متقابل رقم و كود بر روي كليهي صفات مورد بررسي معنيدار نشد و نشاندهندهي اين واقعيت است كه روند تغييرات در بين ارقام در اثر تغيير تركيب كودي يكسان بوده و از يك قاعدهي خاص پيروي نموده است.

نتايج تجزيه واريانس صفت ارتفاع بوته نشان داد كه بين ارقام مورد بررسي در سطح احتمال 5 درصد و در بين تركيبات مختلف كودي در سطح احتمال 1 درصد تفاوت معنيداري است. بيشترين ارتفاع بوته در 94/ بين ارقام، مربوط به رقم بهار با متوسط 24 90/ سانتيمتر بود كه با رقم چمران با متوسط 63 سانتيمتر اختلاف معنيدار نداشت و هر دو در يك 83/ گروه قرارگرفتند، رقم پيشتاز با متوسط ارتفاع 55 سانتيمتر كمترين ارتفاع بوته را داشت جدول 2 همچنين، نتايج نشان داد كه تركيب 50 درصد و (N كود نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 5 25 درصد كود نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر 93 سانتيمتر / 94 و 34 / بهترتيب با متوسط 46 (N4) بيشترين و تيمار مصرف كود زيستي ازتوباكتر به 83 سانتيمتر كمترين / با متوسط 19 N تنهايي  1 ارتفاع را داشتند (جدول 3). به نظر ميرسد كه ازتوباكتر نقش ويژهاي در توليد و ترشح هورمونهاي رشد نظير اكسين و جيبرلين دارد كه در كنار تثبيت نيتروژن باعث رشد و رسيدگي بهتر و افزايش ارتفاع Kandil et al. بوته ميشود  2004 با توجه به جدول تجزيه واريانس جدول 1 مشاهده مي شود كه در بين ارقام مورد بررسي صفت تعداد سنبله در متر مربع در سطح احتمال 5 درصد و در ميان منابع تأمين كود نيتروژنه اين صفت در سطح احتمال 1 درصد معني دار شده است. بيشترين تعداد 535 عدد / سنبله در متر مربع در رقم بهار معادل 4 بوده است كه نشان م يدهد اين رقم داراي قدرت پنجهدهي و رشد رويشي بيشتري ميباشد كه منجر به توليد تعداد سنبلهي بيشتري شده است. كمترين تعداد سنبله در متر مربع مربوط به رقم چمران با 476/8 عدد بود كه به دليل قدرت پنج هدهي كمتر در شرايط معتدل تعداد سنبلهي كمتري را در واحد  سطح ايجاد نموده است جدول 2 نتايج نشان داد كه تركيب 25 درصد كود با ايجاد (N نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 4 متوسط 553 سنبله در واحد سطح بيشترين تعداد را داشته است . كمترين تعداد سنبله در تيمار مصرف با متوسط (N كود زيستي ا زتوباكتر به تنهايي ( 1 476/3 سنبله بود (حدود 15 درصد كاهش در تعداد سنبله) كه اين كاهش باعث افت عملكرد به ميزان چشمگيري گرديد . به نظر مي رسد كه اين اثرات مثبت كاربرد كودهاي زيستي را مي توان به افزايش جذب آب و مواد غذايي به واسطه ي توسعه ي بيشتر ريشهها و همچنين بهبود فرآيند تثبيت زيستي نيتروژن نسبت داد كه سبب افزايش ميزان فتوسنتز و در نهايت افزايش تعداد سنبله در متر مربع و ميزان گلدهي ميشود. تعداد دانه در سنبله يكي از مهم ترين اجزا ي عملكرد مي باشد كه نتايج تجزيه واريانس آن در جدول 1 نشان داده شده است . در بين ارقام مورد بررسي تفاوت معني داري در سطح آماري 5 درصد مشاهده گرديد. همچنين، تركيبات مصرف كود نيتروژنه در سطح احتمال 1 درصد اثر معني داري بر تعداد دانه در سنبله ب هجاي گذاشته است . نتايج مقايسه ميانگين (جدول 3) نشان داد كه تيمار كودي مصرف 25 % كود نيتروژنه همراه با كود زيستي 55 عدد داراي بيشترين / با تعداد 88 N ازتوباكتر  4 مقدار مي باشد و پس از آن تيمار مصرف كامل كود 54 عدد در / با 13 (N نيتروژنه همراه با كود زيستي ( 3 ردهي بعدي قرار گرفته است . كمترين تعداد دانه در سنبله نيز در تيمار مصرف كود زيستي ازت وباكتر به 46 عدد حاصل شد . در / با تعداد 82 N تنهايي 1 بر (Naseri et al. آزمايش ناصري و همكاران  2010 روي گياه روغني گلرنگ نشان داده شد كه استفاده از كود زيستي موجب افزايش معني دار تعداد دانه در غوزه مي گردد. به گونه اي كه تعداد دانه در غلاف در تيمار كود زيس تي نسبت به تيمار عدم تلقيح افزايش 35/1 درصدي نشان داد. بين ارقام مورد بررسي اختلافي از نظر وزن هزار دانه مشاهده نشد . متوسط وزن هزار دانهي ارقام بهار، 40 گرم / 41 و 42 /9 ،42/ پيشتاز و چمران به ترتيب 6 بود كه با هم اختلاف معني داري نداشتند جدول 2 اثر تيمارهاي كودي بر وزن هزار دانه در سطح 1 درصد معني دار شد (جدول 1). با توجه به مقايسه ميانگين صفات در جدول 3 مشاهده گرديد كه بيشترين وزن هزار دانه در تركيب 25 % كود نيتروژنه 43/ با متوسط 67 (N همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 4 گرم به دست آمد كه با تيمار تركيب 50 % كود 43 گرم از لحاظ / با 11 (N نيتروژنه و كود زيستي  5 آماري اختلاف معني داري نداشت . همچنين ، مصرف 38 گرم داراي / با 32N ازتوباكتر به تنهايي  1 كمترين وزن هزاردانه بود . به نظر مي رسد كه كاربرد كودهاي زيستي باعث توسعه ي ريشه شده و شرايط را براي جذب عناصر غذايي فراهم مي كنند كه اين به نوبه خود باعث افزايش فتوسنتز مي گردد . زماني كه گياه به دوران رسيدگي نزديك مي گردد مواد حاصل از فت وسنتز را به اندام هاي زايشي (دانه ه ا) منتقل ميكند. كودهاي زيستي از طريق تسريع و تقويت اين عمل سبب افزايش وزن هزار دانه مي گردد . ادريس نيز اثر مثبت باكتري ازتوباكتر را بر (Idris, 2003) وزن هزار دانه گندم تأييد كرده است. نتايج تجزيه واريانس دادههاي آزمايش نشان داد كه بين ارقام از نظر عملكرد دانه اختلاف بسيار معنيداري وجود دارد (جدول 1) كه نشان مي دهد ارقام با توجه به پتانسيل ژنتيكي، عملكرد متفاوتي با هم دارند. مقايسه ميانگينها نشان داد كه بيشترين عملكرد دانه در رقم بهار با متوسط 5370 كيلو گرم در هكتار بهدست آمد كه با رقم چمران با متوسط 5143 كيلوگرم در هكتار از لحاظ آماري اختلاف معنيداري نداشت (جدول 2). همچنين، اثر تيمارهاي تركيب كودي نيز در سطح آماري 1 درصد معن يدار بود، كه نشان مي دهد اثر نوع مصرف و تركيب كود باعث تغيير عملكرد م يگردد (جدول 1). با توجه به مقايسه ميانگين صفات مورد بررسي در تيمارهاي كودي مشاهده گرديد كه بيشترين عملكرد در تركيب كودي درصد نيتروژنه و كود زيستي با متوسط 6006 كيلوگرم در هكتار حاصل شد و پس از آن با اضافه 75 و 100 درصد، ، شدن ميزان كود نيتروژنه به 50 عملكرد بهطور معني داري كاهش مييابد. اين نتايج با كه Singh, تحقيقات سينگ و همكاران 2004 معتقد به حداكثر توليد در ارقام مختلف گندم تلقيح شده با ازتو باكتر در شرايط كودي مناسب م يباشد مطابقت دارد. بهطوركلي، ازتو باكتر در كنار كود نيتروژنه مي تواند با اثر گذاري مثبت خود بر جذب Dobereiner و Dart and Day, عناصر ماكرو ( 1975 بهبود ،Kandil et al. و ميكرو  2004 et al. 1972 توزيع آب در گياه، افزايش فعاليت نيترات ردكتاز و (Kandil et al. و 2004 Dobereiner et al. 1972) توليد هورمو نهاي گياهي مؤثر در رشد گياه باعث افزايش عملكرد دانه در گندم شود. نتايج تجز يه وار يانس صفت عملكرد ب يولوژي ك در جدول 1 آورده شده است . بين ارقام مورد بررس ي در سطح احتمال 5 درصد و در ب ين ترك يبات مختلف كودي در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معن يداري  مشاهده گرد يد. نت ايج مق اي سه م ي انگين جدول 2 نشان داد كه ب يشترين عملكرد ب يولوژي ك م ربوط به رقم بهار با م يانگين 14000 ك يلوگرم در هكتار بود و رقم پي شتاز با م ي انگين 13030 كيلوگرم كمتر ين عملكرد بيولوژيك را داشت . همچنين، نت ايج نشان داد كه ترك يب 25 درصد كود ن يتروژنه همراه با كود با متوسط 14920 ك يلوگرم در (N زيستي ازتوباكتر هكتار بيشترين و تيمار مصرف كامل كود ن يتروژنه با متوسط 13120 (N همراه با كود ز يستي  كيلوگرم در هكتار كمتر ين مقدار عملكرد ب يولوژيك را Sharief et  داشتند (جدول 3). شريف و همكاران عنوان كردند كه افز ايش در مقاد ير كود al. 1997 نيتروژنه باعث افزا يش وزن خشك كل گ ياه م يگردد . با نقشي كه ازتوباكتر در درجهي اول در تثبيت نيتروژن و در درجهي دوم درتوليد هورمونهاي گياهي دارد، م يتوان انتظار داشت كه در سطوح بالاتر كود نيتروژنه و ن يز نيتروژن اضاف ي حاص ل از تثب ي ت بيولوژيكي كه توسط ازتوباكتر توليد شده است، عملكرد بيولوژيكي گياه بيشتر شود. نتايج تجزيه واريانس نشان داد كه اثر رقم در احتمال 5 درصد و ميزان مصرف كود و تركيب آن در سطح احتمال 1 درصد بر صفت شاخص برداشت معن يدار شده است (جدول 1). نتايج حاصل از مقايسه ميانگين (جدول 2) نشان داد كه رقم بهار 38 درصد داراي بيشترين شاخص / با متوسط 17 برداشت بود و پس از آن به ترتيب رقم چمران با 36 درصد قرار / 37/54 درصد و رقم پيشتاز با 69 گرفتند . مقايسه ميانگين صفات مورد بررسي در % تيمارهاي كودهاي تركيبي، نشان داد كه مصرف 25 با (N كود نيتروژنه همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 4 40 درصد داراي بيشترين شاخص / متوسط 22 برداشت بود كه با تيمار مصرف 50 % كود نيتروژنه 39 درصد / با 26 (N همراه با كود زيستي ازتوباكتر ( 5 فاقد اختلاف معنيدار بود. كمترين شاخص برداشت (N در تيمار مصرف كود زيستي ازتوباكتر به تنهايي  درصد حاصل شد جدول 3  با متوسط 88 ميتوان بيان داشت كه كودهاي زيستي با تأثير بر تسهيم وزن خشك بوته و تخصيص مادهي خشك بيشتر به دانه سبب افزايش شاخص برداشت با Singh, شده است. سينگ و همكاران 2004 آزمايشهاي خود، تأثير مثبت كودهاي زيستي ازتو باكتر ، آزوسپيريليو م و مايكوريزا را بر شاخص برداشت اعلام كرده اند كه با نتايج بهدست آمده از اين تحقيق مطابقت دارد. نتايج تجزيه واريانس درصد پروتئين نشان داد كه تنها اثر كود بر اين صفت در سطح احتمال 1% معنيدار است (جدول 1). بيشترين درصد پروتئين دانه در تيمار كودي كه فقط كود زيستي بهكار رفته است با متوسط 12 حاصل شد. كمترين مقدار در 25 درصد كود 12 درصد بهدست آمد (جدول 3). در / نيتروژنه با 38 استفاده (Das et al. آزمايش داس و همكاران ( 2004 از كود زيستي ازتوباكتر موجب افزايش معنيدار پروتئين دانه گرديد. نتايج جدول همبستگي بين صفات مورد بررسي و عملكرد نشان ميدهد كه بيشترين همبستگي بين عملكرد و صفاتي مانند تعداد و وزن هزار دانه (r =0/ سنبله در متر مربع  727 مشاهده گرديد. بين تعداد دانه در سنبله (r =0/643) و عملكرد دانه همبستگي مثبت و معنيداري ديده شد (جدول 4). با توجه به نتايج (r =0/578) حاصل از اين پژوهش، چنين به نظر ميرسد كه كاربرد كودهاي زيستي، كارايي جذب و تاثير كودهاي نيتروژنه را بهبود ميبخشد و ميتواند در افزايش عملكرد، بهبود خصوصيات رشدي گياه گندم و كاهش كود شيميايي موثر باشد. از طرفي كاربرد ازتوباكتر به تنهايي تاثيري نداشته و زماني اثر گذار است كه منبعي براي تامين نيتروژن در خاك وجود داشته .

eadcfd5bcca6f2cc828580fab8c536891beba9e8 335 - اثر کود زیستی ازتوباکتر مختلف کود نیتروژنه بر عملکرد و اجزای عملکرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .7c72f53193320a0bcc84942d10b9dc9e77d9da86 335 - اثر کود زیستی ازتوباکتر مختلف کود نیتروژنه بر عملکرد و اجزای عملکرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .259b874e74088e4a8c9412de4a734e19c9c43bcc 335 - اثر کود زیستی ازتوباکتر مختلف کود نیتروژنه بر عملکرد و اجزای عملکرد در سه رقم گندم نان را شرح دهید .

منبع : جهاد کشاورزی

کود مناسب رشد و عناصر ریز مغذی ( میکرو )
مشخصات کود های میکرو
یکی از صدها خدمات مجموعه ی بزرگ پارادایس تهیه و بسته بندی بهترین نوع کودهای میکرو می باشد ، که تهیه نمودن آن برای شما دوستان عزیز به علت سنگین بودن وزن بسته های آن (25 کیلوگرم ) هزینه بر و گاهی اوقات غیرممکن است .
میکرو المنت ها یا عناصر یا عناصر کم مصرف ( ریز مغذی ها ) مانند :
آهن ، روی ، منگنز ، مس ، بور ، مولیبدن و کلر گیاهان مختلف برحسب نیاز و با توجه به نتایج آزمایشات خاک و برگ به کود های فوق نیازمند خواهند بود . ادامه مطالب کلیک کنید .
جایگاه میکروالمنت در تولیدات کشاورزی :
با وجود این که گیاهان به شکل واضحی به کود های ماکروالمنت ها نیازمندند ، اما کودهای میکروالمنت یا ریز مغذی ها علی رغم نیاز کم گیاهان جایگاه ویژه ای در تولیدات کشاورزی دارند لذا از آنها به عناصر خرد با تاثیرات مکان یاد میشود.

کود مناسب رشد و عناصر درشت مغذیماکرو)
مشخصات کود های ماکرو
در این قسمت از بانک اطلاعاتی مجموعه ی پارادایس نظر شما را به توضیحاتی هر چند مختصر توسط متخصصان این مجموعه در رشته ی کشاورزی و کود شناسی در رابطه با کود های ماکرو بستته بندی شده توسط این مجموعه جلب می نماییم .
معرفی عناصر کود ماکرو :
کودهای ماکرو موضوع بحث ما را تشکیل می دهند این کودها از مجموع سه عنصر : ازت ، فسفر و پتاسیم به نسبت های مختلف و متناسب با زمانبندی رشد و باروری گیاه تشکیل میشود .

حال برای درک هرچه بیشتر تاثیر این کودها نظر شما را به تاثیر هر یک از این عناصر به تنهایی بر روی گیاهان و درختان جلب می نماییم : جهت مطالعه ادامه مطالب کلیک کنید .

کود مناسب تقویت محصول و گلدهیپتاس بالا )

تغذیه گیاهان شامل چندین مرحله می باشد، مرحله رویشی ، نمو و گلدهی، گیاهان برای رشد به ازت برای ریشه دهی و شروع سوخت و ساز و پتاسیم مسئول خیلی از وقایع فیزیولوژیک گیاه می باشد. گیاهی که وارد فاز گلدهی نمی شود، به خاطر رشد رویشی ناشی از مصرف کود ازته یا ضعف عمومی گیاه می باشد. فاز رویشی ناشی از استفاده از ازت باعث آبدار شدن بافت گیاه شده و نسبت C/N را کمتر یا به زبان ساده پوست به گوشت را بیشتر میکند، و همین عامل باعث می شود گیاه شما بزرگ و قوی شده ولی به شما گل نمی دهد ! با دادن کودهای گلدهی میزان گوشت را بیشتر کرده و از شیره گیاهی کاسته می شود. همین امر موجب افزایش گلدهی در همه گیاهان می شود. برای افزایش کیفیت گلها باید هنگام اتمام عمر گل ، غنچه های خشک شده رو از ته بچینید ، تا انرژی گل روی تولید بذر متمرکز نشود ! همینطور برای افزایش کیفیت گلدهی باید از مکمل های غذایی استفاده نمود ، از آنجایی که جذب مواد غذایی و کودهای شیمیایی تابع اسیدیته ی خاک می باشد و درصورت بالاتر رفتن اسیدیته خاک از 7 ، برخی از مواد غذایی قابلیت جذب خود را از دست می دهند  جهت کسب اطلاعات بیشتر و طرح سوال کلیک کنید .

جهت خرید انواع محصولات کشاورزی اعم از کود ، سم و اقلام کلیک کنید .

جهت بازدید از ویدئو های آموزش کشاورزی رایگان کلیک کنید .

حسین برخورداری سوال پاسخ داده شده نوامبر 4, 2020
گذاشتن نظر
شما در حال مشاهده 1 از 1 پاسخ هستید ، برای دیدن همه پاسخها اینجا را کلیک کنید .
پاسخ خود را بنویسید .
  • فعال
  • بازدیدها1440 times
  • پاسخ ها1 پاسخ
ورود به متاورس | متاورس ایرانی
ورود به متاورس ایران یا همان متاورس ملی

علامت ذره بین Tutorials سمت راست به رنگ قرمز به شما کمک خواهد کرد .

جدید ترین سوالات پرسیده شده

منقضی شدن سم بتانال 1 پاسخ | 0 آرا
ایا ایدز گزفتم؟ 0 پاسخ ها | 0 آرا
انتخاب ورزش رزمی 0 پاسخ ها | 1 رای
وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نماد اعتماد الکترونیک اسناد و املاک کشور مرکز آموزش ویدیویی انجمن حم فروشگاه ملی تولید کنندگان مدیریت بر مدیران حم سامانه حیوانات رسانه ملی اخبار متا دانشگاه متاورس استخدام | دانش فروشگاه حم تبلیغات ملی بازار NFT متاورس رنگ نقشه ملی سه بعدی متا املاک و مستغلات