تخلیه زهکش با پمپاژ چگونه است ؟
تخلیه زهکش با پمپاژ چگونه است ؟
در شرایطی که امکان تخلیه ثقلی جریان زهکشی تمام با بخشی از اراضی مورد زهکشی ، به صورت ثقلی از نظر بالا بودن سطح اب در تخلیه گاه (به صورت فصلی یا دائمی ) فراهم نباشد ، تخلیه جریان زهکشی برای این بخش به صورت پمپاژ انجام خواهد شد . سامانه زهکشی اراضی زیر پوشش پمپاژ ، باید به صورتی طراحی گردد که نیازهای زهکشی و بهره برداری کارا از پمپ ها فراهم شود . اراضی تحت زهکش به صورت پمپاژ ، باید با احداث گوره های خاکی پیرامونی در مقابل جریان سرریزی و یا برگشت اب از تخلیه گاه و اثار موج حفاظت گردد . تخلیه جریان زهکشی محدوده اراضی باید از طریق مجاری مجهز به دریچه یکطرفه انتهایی ، که از ورود جریان در شرایط بالا بودن سطح اب در تخلیه گاه جلوگیری و امکان جریان ثقلی در مواقع کم ابی تخلیه گاه را فراهم می اورد ، صورت گیرد . به طور کلی سامانه زهکشی زیر پوشش پمپاژ باید موارد زیر را در بر گیرد :
- سطح اب در حوضچه مکش ایستگاه پمپاژ زهکشی باید با شیب هیدرولیکی سامانه زهکشی منطبق باشد .
- کاربرد بهینه تالاب ها یا باتلاق های مجاور ایستگاه پمپاژ به منظور افزایش ظرفیت ذخیره جریان زهکشی مازاد بر ظرفیت حوضچه پمپاژ و فراهم اوردن امکان کاهش بده پمپاژ زهکشی مورد توجه قرار گیرد .
- محل ایستگاه ، در گودترین نقطه محدوده اراضی زیر پوشش زهکشی با پمپاژ قرار گیرد ؛ ضمن ان که نزدیک ترین خروجی نیز دسترسی داشته باشد.
- مجرای روباز زهکش ورودی به حوضچه پمپاژ باید در حد کافی دارای عمق و ظرفیت عبور جریان باشد تا از تغییرات شدید سطح اب در مجرا و فرسایش ان جلوگیری شود .
- مجرای زهکش خروجی از ایستگاه پمپاژ به طرف تخلیه گاه باید ظرفیت لازم برای عبور جریان پمپاژ شده را داشته باشد و یا ضوابط مربوط به تخلیه جریان زهکشی سازگار باشد .
منبع: کتاب زهکشی اراضی
برای ویدیو های بیشتر در مورد زهکشی اراضی به بستر ویدیو های اموزشی بروید